• Українська
  • English
Грип – лікування та профілактика

Грип – лікування та профілактика

Грип – гостра антропонозна вірусна хвороба з повітряно-крапельним механізмом передачі збудника, епідемічним і пандемічним розповсюдженням; характеризується ураженням дихальних шляхів, проявляється вираженою інтоксикацією, гарячкою і помірними катаральними явищами.

– найбільш розповсюджене вірусне захворювання, на яке майже щорічно хворіє від 10 до 25 % населення, а в період великих епідемій цієї хвороби, показник захворюваності може сягати до 80 %. З кожним роком зростає число випадків з тяжким чи атиповим перебігом, збільшується частота найрізноманітніших ускладнень. При цьому більше 80 % захворілих лікуються амбулаторно. Усе це значно підвищує роль своєчасної і кваліфікованої амбулаторної допомоги, вимагаючи від практичного лікаря глибоких знань патогенезу, а також чіткого розуміння основних принципів медикаментозної і немедикаментозної терапії грипу й інших гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Захворювання виникає раптово і перебігає з підвищеною температурою тіла, синдромом загальної інтоксикації і ураженням вірусами грипу респіраторного тракту. Хворий максимально контагіозний у перші дні від початку захворювання, коли при кашлі і чханні інтенсивно виділяє збудників – віруси грипу А, рідше В і С, які повітряно-краплинним шляхом передаються здоровим людям.

Віруси грипу епітеліотропні й уражають циліндричний епітелій верхніх дихальних шляхів, а також володіють вираженою вазотропністю і нейротропністю.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ на 2022-2023 рр. до складу вакцин проти грипу виробники включили такі штами:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013

Лікування хворих передбачає раннє застосування етіотропних, імуностимулювальних, дезінтоксикаційних, нестероїдних протизапальних, антигістамінних препаратів, а також засобів, що проявляють локальну протизапальну дію на слизову оболонку дихальних шляхів, полівітамінних, загальнозміцнювальних тощо. Госпіталізації підлягають хворі з тяжким гіпертоксичним перебігом грипу, особливо ускладненого пневмонією, менінгоенцефалітами, тяжкими супутніми захворюваннями.

При легкому і середньотяжкому перебігу грипу лікування хворих проводиться вдома. Протягом усього гарячкового періоду хворий повинен дотримуватися суворого ліжкового режиму. Дієта – молочно-рослинна з вживанням гарячого чаю з лимоном, із плодів калини, чорної смородини, малини, настою плодів лапи, листя ромашки, евкаліпта, лужних мінеральних вод типу «Боржомі», «Лужанська», «Поляна Квасова», «Свалява», молока з медом, регідрону, глюкосолану.

Етіотропна терапія передбачає раннє застосування противірусних засобів:

Озельтамівір, який призначають по 75 мг 2 рази на день протягом 5 діб.

Занамівір у вигляді порошку по 2 інгаляції (5 мг) 2 рази на добу 5 діб;

Лаферобіон по 1 млн МО 1 раз на день в перші дні хвороби у вигляді інгаляцій;

Протефлазід (за схемою);

Імунофлазід (за схемою).

У якості імуномодулювальних засобів можна рекомендувати :

  • Новірин по 1 табл. по 1000 мг 3-4 рази на добу впродовж 5-7 діб.
  • Амізон 0,5 г 3 рази на день впродовж 2 тижнів.
  • Аміксин, у перші 2 дні лікування по 125 мг, потім по 125 мг через 48 год. Курсова доза – 750 мг.
  • Дезінтоксикаційні заходи в перші 2-3 дні від початку хвороби, окрім щедрого пиття включають прийом будь-якого із зазначених сорбентів:
  • Ентеросгель обо сорбогель по 15-20 г 2 рази на день;
  • Аеросил, полісорб чи силард по 4 г 3 рази на день за годину до їжі;
  • Карболонг по 10,0 г два рази на день.

Доцільно також використання потогінного чаю (25 г липового цвіту, 10 г плодів шипшини, 5 г ромашки, 10 г мати-й-мачухи, 20 г подорожника: 4 чайні ложки суміші залити 200 мл окропу і пити через 10 хв по 1 столовій ложці 3 рази на день).

Нестероїдні протизапальні засоби призначаються з метою зменшення вироблення біологічно активних речовин, стимуляції вироблення ендогенного інтерферону, а також для зменшення болю, гіпертермії і полегшення інших дискомфортних симптомів. При цьому важливе індивідуальне дозування засобів, що володіють жарознижувальним ефектом, оскільки імунний захист організму найбільш ефективний при температурі тіла 38,0-38,5 °С у дорослих.

Критерії вибору нестероїдних протизапальних препаратів багато у чому базуються на їхніх фармакологічних властивостях, а також на наявних у пацієнта факторів ризику і протипоказань.

При високій температурі тіла дорослим рекомендується застосування парацетамолу по 500 мг 2 рази на день або ібупрофен 200 мг 2 рази на день. У випадку сполучення гіпертермії з вираженими симптомами ураження епітелію дихальних шляхів доцільно призначати нестроїдні протизапальні препарати з десенсибілізуючими й антигістаміними препаратами (глюконат кальцію, діазолін, ніксар, супрастін, тавегіл), або будь-який комбінований препарат, що містить у єдиній лікарській формі нестероїдний протизапальний, протинабряковий, антигістамінний та інші агенти.

Для розрідження харкотиння і поліпшення дренажної функції бронхів рекомендуються відхаркувальні і муколітичні засоби: муколтин, лазолван, пульмобріз, бромгексин, пульмолор. Показані теплі вкутування грудної клітки, інгаляції настою шавлії, ромашки, евкаліпта. Ефект гірчичників і інгаляцій одночасно створює CHEST RUB (Чест Раб) – мазь з камфорним, ментоловим, евкаліптовим, й іншими ефірними оліями, що втирається у шкіру грудної клітки і шиї. Компоненти мазі проявляють місцеву подразнюючу, зігрівальну дію, а вдихання лікарських випарів сприяє досягненню протизапального і відхаркувального ефектів.

Відома також висока бактерицидна активність ефірних олій (особливо евкаліптового) і їхня здатність знижувати приживленість вірусу на слизових оболонках дихальних шляхів.

Важливою умовою нормальної дренажної функції бронхів є повноцінне зволоження їхньої слизової оболонки, що неможливо без щедрого пиття і вільного дихання носом. Це робить необхідним використання засобів, що зменшують набряк слизової носових ходів. У першу чергу Назолу (оксиметазолину гідрохлорид, 0,05 %), який проявляє пролонгований (до 12 год) протинабряковий ефект і зволожує слизову оболонку носа. У випадках рясних рідких виділень з носа краще використовувати засоби, що не володіють вираженим зволожуючим ефектом (ксилометазолін, галазолін), а також препарати на основі ефірних олій рослинного походження (пиносол у виді крапель у ніс).

При кон`юнктивіті використовують окомістин та окоферон.

Як препарати супроводу, що проявляють неспецифічну імуномодулювальну дію, загальнозміцнювальну дію, знижують проникність стінки капілярів на всіх етапах профілактики і лікування, включаючи період реконвалесценції, крім засобів з антиоксидантними властивостями, можуть використовуватися препарати, що містять кальцій і інші макро- і мікроелементи: кальцію глюканат, кальцію гліцерофосфат, теравіт, супрадин, аскуротін та ін.

У випадках тяжкого перебігу грипу, збереження високої температури тіла після 5-го дня хвороби, наявності рясних гнійних домішок у харкотинні, виділеннях з носа, загостреннях супутньої хронічної патології, для пригнічення бактеріальної мікрофлори, призначають антибактеріальні препарати: амоксицилін, цефтазидим, еритроміцин, цефепім та ін.

СИМПТОМАТИЧНІ ЗАСОБИ

Колдакт – 1-2 капсули на день після прийому їжі

Фервекс – по 1 пакетику 2-3 рази на день, до 5 діб;

Колдфлю – по 1 табл. 3-4 рази на день.

АНТИБАКТЕРІАЛЬНА ТЕРАПІЯ

При тяжких бактерійних ускладненнях грипу доцільно ширше застосовувати нові макроліди (сумамед, азитроміцин);

цефалоспорини ІІІ покоління (цефтазидим);

комбінації цефалоспоринів чи пеніцилінів з інгібіторами бета-лактамаз (клавуланова кислота, сульбактам, тазобактам), аміноглікозидами.

Препаратами вибору можуть бути фторхінолони, які мають високу антибактерійну активність і широкий спектр дії, у тому числі на полірезистентні грамнегативні та грампозитивні бактерії (офлоксацин, ципрофлоксацин, пефлоксацин, гатіфлоксацин).

При тяжких формах стафілококової пневмонії, що ускладнила грип, застосовують протистафілококовий імуноглобулін чи протистафілококову плазму.

При тяжкому перебігу грипу та ослабленим хворим, крім вказаних середників, вводять протигрипозний донорський гамма-глобулін по 3 мл внутрішньом’язово одноразово, іноді повторно через 6-12 год.

ПРОФІЛАКТИКА

Рання ізоляція хворого;

В домашніх умовах краще виділити окрему кімнату, яку часто провітрюють і прибирають вологим способом із застосуванням дезінфекційних розчинів;

Рекомендують ультрафіолетове опромінення;

Посуд, постільну білизну, хусточки до носа і рушники кип’ятять;

Особи, які спілкуються з хворим, повинні користуватись марлевою маскою;

Відміняють дитячі ранки та інші видовища;

На лікувальні заклади накладають карантин;

Медичні, торгові й транспортні працівники зобов’язані носити маски.

Для екстреної профілактики грипу використовують ті самі противірусні препарати, що й з лікувальною метою. Введення протигрипозного імуноглобуліну показане передусім для захисту дітей до 3 років, вагітних і дуже ослаблених осіб з інтервалом у 2-3 тижні.

Сезонні заходи:

– Фізичне виховання;

Ранкова гімнастика (протягом року);

– Загартування (протягом року);

– Самомасаж (щоденно 2-3 рази на день);

– С-вітамінізація (грудень-травень);

– УФ-опромінення (2 курси по 1 міс., листопад-квітень);

– Екстракт елеутерококу (2 курси по 4-6 тиж.);

– Настойка аралії – 20-40 крапель 2-3 рази на день (жовтень-квітень);

– Продигіозан, 2 курси по 3 введення з інтервалом 5-7 днів (по 0,25 мл у кожний носовий хід з інтервалом 3-5 хв – 1 мл на процедуру), жовтень-квітень;

З профілактичною метою можливе застосування одного з нижче наведених препаратів

Лавомакс або аміксин ІС – дорослим по 125 мг 1 раз на тиждень після їжі протягом 6 тижнів.

Арбідол – дітям старше 12 років та дорослим по 0,2 г 1 раз на день 12 днів.

Кагоцел (таблетки по 12 мг) для профілактики рекомендується тижневими циклами згідно з інструкцією.

Циклоферон у таблетках по 150 мг вживається дорослими та дітьми з 4 років за віковими дозами згідно з базовою схемою.

Амізон застосовують дорослі по 1 табл. 1 раз на день перші 3-5 днів, далі – по 1 табл. 1 раз у 2-3 дні до міс.

Панавір – засіб рослинного походження. Застосовують ректальні супозиторії (по 200 мкг панавіру) та панавір-інлайт для обробки слизових оболонок носоглотки згідно з інструкцією.

Гропринозин (табл. по 500 мг) по 1-2 табл. (до 1000 мг залежно від маси тіла) 1 раз на добу до 2-3 міс. за показаннями.

Комплекс вітамінів Супрадин по 1 табл. щоденно в період пандемії.

Гомеопатичні засоби афлубін, грип-хель, анаферон – особливо для осіб, які страждають на полімедикаментозну алергію або мають протипоказання до хіміотерапевтичних препаратів.

Оксолінова мазь для носа або препарати інтерферонів у вигляді мазі чи крапель для носа.

В Україні зареєстровано і дозволено для профілактики грипу у епідемічному сезоні 2022-2023 рр. три інактивованих грипозних вакцин:

Ваксігрип – виробник (Франція);

Інфлувак Тетра – (Нідерланди);

Джісі Флю Квадривалент-виробник (Корея).

Завідувач кафедри інфекційних хвороб та епідеміології, д.мед.н., професор Василь МОСКАЛЮК

 

Корисно знати