• Українська
  • English
Хвора дитина, чим годувати?

Хвора дитина, чим годувати?

Завжди перед батьками постає питання «Чим нагодувати малюка?» під час хвороби, коли він відмовляється від будь-якої їжі. Відсутність апетиту під час хвороби вповні природний процес, і тому примушувати з’їсти його щось «за маму або тата…» – неприпустимо, оскільки це може призвести до погіршання його стану.

Тому, перше правило – не примушувати малюка «щось трошки з’їсти!» Не бажання щось спробувати «хоча б крапельку» є захисною реакцією дитячого організму.

Друге правило – давати тільки те, що він просить. Вибірковий апетит, хворої дитини може компенсувати ті продукти, які йому зараз потрібні та будуть працювати на видужання.

Третє правило – годувати часто і малими порціями. Особливо, коли дитина виходить із хвороби та вже зголодніла, годуйте її на здоров’я! Чим? По-перше, продуктами багатими на білок (м’ясо, молоко, кисломолочний сир). Ці продукти будуть корисними, тому що вони виступають будівельним матеріалом для клітинних структур. Безумовно, ви можете готувати будь-які перші та другі страви, виходячи із вподобань дитини (м’ясні тюфтельки, курячий бульйончик, сиркові десерти, йогурт, молочні киселі тощо).

Не забувайте за жири, маючи на увазі також – рослинні (соняшникова, кукурудзяна, оливкова), а також включати тваринне масло. Ви можете заправляти овочеві салати, рагу, каші тощо.

Четверте правило – естетична подача їжі.  Подавайте йому їжу на тарілках яскравого теплого кольору (жовтого, оранжевого, червоного). Так, так, Ви не помилились пригощайте своє чадо красивою подачею блюда. Наприклад, сирковий десерт, прикрасьте кружальцями банана та ківі у прозорій вазочці-креманці. Горстку каші викладіть посередині тарілці, а по краях «намалюйте» тонкими полосками солодкого перцю та моркви «промінчики». У курячий бульйон додайте різнокольорову вермішель різної форми у вигляді метеликів, букв, квіточок. Тобто використовуйте принцип японських кулінарів, які стверджують, що будь-яке блюдо треба з’їсти двічі – спочатку очима, а потім спробувати його на зубок.

Нехай Ваші дітки будуть завжди  здорові!

Матеріал підготувала

доцент кафедри догляду за хворими та

вищої медсестринської освіти Олена Макарова

 

Корисно знати