• Українська
  • English
Літній відпочинок для сім’ї “при надії”
Літній відпочинок для сім’ї "при надії"

Літній відпочинок для сім’ї “при надії”

Прийшов час літнього відпочинку.

Сонечко стає все лагіднішим, все частіше приходять на думку приємні спогади про відпочинок минулого літа, а подруги на перебій щебечуть про новинки пляжного сезону. Проте цього літа ви особливо виважено відноситесь до вибору відпочинку, адже ви – «пані у цікавому положенні». Як відомо, вагітність – це не хвороба і сама по собі не є протипоказанням до поїздок, перебування, відповідно до певних норм, на сонці і купання. Для того щоб уникнути неприємних моментів сім’ї, яка очікує поповнення, слід пам’ятати про певні обмеження у цей важливий для вас і вашого малюка період.

Почнемо з неприємного: існують ситуації, коли літній відпочинок слід планувати на відстані, яку карета «Швидкої допомоги» може подолати в найкоротші терміни. Це стани, які загрожують життю або благополуччю вагітної жінки та її малюку: низьке розташування плаценти, загроза переривання вагітності, пізні гестози, загострення будь-якого хронічного захворювання, діагностована імуноконфліктна вагітність тощо. Якщо протягом вагітності ваш лікар виявив подібні ускладнення, то, він порадить відпочивати не далі ніж в 50-100 кмвід міста, в якому ви мешкаєте.

Якщо ж ваша вагітність перебігає без ускладнень – то перед відважною мандрівницею відкрито багато шляхів. Отже, можливо кілька порад допоможуть вам запобігти можливих проблем та неприємних наслідків. Перш за все рекомендується планувати відпочинок в проміжку між 12 і 30 тижнями вагітності. Ці обмеження пов’язані з тим, що до 12 тижнів відбувається закладка всіх органів і систем дитини, а в останні 10 тижнів на серцево-судинну, дихальну, сечовидільну, травну системи вагітної лягає максимальне навантаження.

Майбутнім мамам слід пам’ятати, що їх відпочинок цього літа повинен бути спокійним. Забудьте про тури типу «галопом по Європах», адже насичена екскурсійна програма, тривале перебування в положенні «сидячи», погодні умови капризної Європи вас більше втомлять, а ніж принесуть користь. За зрозумілих причин дайвінг, картинг, рафтинг тощо доведеться відкласти на «невагітний» період вашого життя.

Плануючи відпочинок, відмовтеся також від поїздок у гори — розріджене повітря шкідливе і вам, і малюкові. Не потрібно їхати і в екзотичні країни. Відправляючись туди, слід робити щеплення проти жовтої тропічної лихоманки, приймати в профілактичних цілях протималярійні препарати. Природно, що вагітним жінкам ні того, ні іншого робити не можна.

Краще вибирати для відпочинку країни, де літня температура повітря наближена до тієї, що звична для вас, і відправлятися туди варто не в дуже спекотні місяці.

Отже, ви на пляжі. Вагітним жінкам дуже корисно купатися, особливо в морській воді, насиченій солями та мікроелементами. Цей природний гіпертонічний розчин дуже добре розслаблює м’язи, тонізує нервову систему. У воді майбутня мама не відчуває ваги власного тіла, тому відбувається повна релаксація всіх груп м’язів. Крім того, плавання – це прекрасне тренування для дихальної та м’язової систем організму, яка допоможе підготуватися до пологів. Дуже корисне плавання при варикозному розширенні вен, оскільки воно підтримує тонус м’язів. Тому плавайте в задоволення, але уникайте перевантажень, не влаштовуйте змагань, не пірнайте.

Загальновідомий факт, що сонячне світло сприяє синтезу в організмі вітаміну D, який регулює обмін кальцію, магнію, фосфору, перешкоджає розвитку остеопорозу у майбутньої мами і є профілактикою розвитку рахіту у дитини. Важливо тільки розумно використовувати його корисні властивості і нейтралізувати шкідливі, дотримуючись наступних правил безпеки. Як і до вагітності, бажано засмагати до 10 години ранку і після 5 години дня – в період неактивного сонця. Окрім цього, майбутнім мамам потрібно вживати деякі додаткові заходи, наприклад, використовувати спеціальні сонцезахисні засоби (ступінь захисту не менше 15 SPF, а краще – 30 SPF). Провідні імунологи єдині в думці про те, що передозування ультрафіолету призводить до зниження імунітету. А на фоні природної імуносупресії у вагітних, дана ситуація неприпустима. Майбутня мама ризикує швидко перегрітися на сонці ще й тому, що під час вагітності змінені й ускладнені процеси теплообміну. Гарною підтримкою організму в сонячні дні будуть овочі та фрукти. У цей період вам особливо необхідні антиоксиданти, які нейтралізують продукти обміну і розпаду речовин, який посилюється при високій температурі навколишнього середовища.

Якщо дотримуватись певних нескладних рекомендацій, можна сказати з упевненістю: позитивні емоції і спогади, пов’язані з відпочинком, принесуть і вам, і майбутньому крихітці неоціниму користь! 

Матеріал підготувала: доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Інна Бирачак.

Корисно знати