• Українська
  • English
Раціональне харчування при вугровій хворобі
Раціональне харчування при вугровій хворобі

Раціональне харчування при вугровій хворобі

Вугрова хвороба, акне (Аcne vulgaris) – одне з найбільш поширених захворювань шкіри, в т.ч. й на Україні, яке, за даними вітчизняних авторів, реєструється у 80-90% підлітків та в 37-42% осіб старших 25 років.

Вугрова хвороба на сучасному етапі характеризується тривалим хронічним перебігом та збільшенням частки хворих із тяжкими формами дерматозу, що є причиною психоемоційних порушень та зниження якості життя пацієнтів.

Відомо, що акне – це хронічне мультифакторне захворювання, в розвитку та перебігу якого істотну роль відіграють розлади ендокринної регуляції, зміни системного й локального імунітету, обмінні порушення, що сприяє підвищеному саловиділенню, патологічній десквамації себаційних фолікулів та розвитку запалення сально-волосяного апарату внаслідок активації умовно патогенної та автохтонної мікрофлори шкіри. Вагоме значення у патогенезі акне відводять хворобам системи травлення.

Особливу роль відіграє харчування пацієнтів із вульгарними вуграми, найчастішими факторами, що посилюють прояви хвороби є: неправильні звички харчування, надмірне вживання різних інгредієнтів їжі, хронічні закрепи і, як наслідок, захворювання шлунково-кишкового тракту. Неправильні звички харчування полягають у нерегулярних прийомах їжі, надмірній кількість крохмалю, солі, цукру і жиру в їжі, вживання різних прянощів, таких як перець, аджика, оцет тощо. Надмірне вживання міцного чаю, кави, вживання тютюну і алкоголю також не є корисним.

Згідно сучасних стандартів надання медичної допомоги, хворим на вугрову хворобу призначають дієту печінково-діабетичного типу – стіл №5 та №9 за Певзнером. Раціон повинен бути повноцінним, із нормальним вмістом білків при помірному обмеженні кількості жирів (у першу чергу це стосується тугоплавких), а також – обмеження солодощів та швидких вуглеводів. Пацієнту рекомендують продукти і страви, які багаті клітковиною, пектином. Їжа, в якій міститься багато пуринів, екстрактивних речовин, холестерину і щавлевої кислоти, протипоказана. Страви подаються у вареному або запеченому вигляді, зрідка ? в тушкованому. Режим харчування повинен бути 5-6 разовим, їжу слід вживати в теплому вигляді.

Рекомендовано включити до раціону харчування:

  • житній, висівковий, пшеничний (з борошна другого сорту) хліб (до300 гна день), овочеві супи, крупяні супи, борщ, перші страви на слабкому м’ясному чи рибному бульйонах;
  • нежирне м’ясо, язик, птицю, нежирну рибу;
  • молоко, кисломолочну продукцію (ацидофілін, кисляк), нежирний сир;
  • яйця (не більше 1,5 шт. на день, бажано без жовтка);
  • крупи (гречка, ячка, пшоно, перловка, геркулес);
  • несолоне вершкове масло, рослинну олію;
  • овочі в свіжому, відвареному, тушкованому, запеченому, пюреподібному вигляді (кабачки, гарбуз, капуста, помідори, баклажани, картопля, морква, зелений горошок, буряк);
  • некислі фрукти і ягоди;
  • каву з молоком, чай, відвар шипшини, соки з овочів.

Рекомендовано виключити з раціону харчування:

  • вироби з листкового і здобного тіста, свіжий хліб, смажені пиріжки, здобу;
  • перші страви на міцних м’ясному, грибному, рибному бульйонах, молочні супи з локшиною, рисом, манкою, холодець;
  • жирні сорти м’яса, качку, гусака, консервовану продукцію, копченості, ковбаси;
  • жирну і солону рибу, ікру, консерви;
  • бобові;
  • жирне (6%) молоко, вершки, сметану, ряжанку;
  • солодкі сирки, солоні і гострі сири, вершки;
  • крупи (рис, манка), макарони;
  • овочі в солоному, маринованому і квашеному вигляді;
  • фрукти (банани, виноград), сухофрукти;
  • цукор, солодощі (кондитерські вироби з кремом і збитими вершками, морозиво, шоколад) на глюкозі, варення, цукерки, морозиво;
  • жирні, солоні і гострі соуси і приправи;
  • солодкі фруктові соки, газовані напої, какао, чорну каву;
  • овочі (часник, редьку, щавель, шпинат, зелену цибулю), гриби, мариновані і солоні заготовки;
  • гострі соуси.

Таким чином, важливою складовою комплексного лікування хворих на вугрову хворобу є дотримання раціонального дієтичного харчування, яке не лише сприяє швидкому одужанню пацієнтів, але й є важливим фактором профілактики загострень даного дерматозу.

Харчуйтеся правильно і будьте здоровими!

Матеріал підготувала: асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету Карвацька Юлія.

Корисно знати