• Українська
  • English
Спати чи не спати: для чого нам сон?

Спати чи не спати: для чого нам сон?

Сон – це базова фізіологічна потреба людини, така сама як голод чи спрага. Повнота, глибина, фазовість сну необхідні організму людини для відновлення і коригування всіх функцій його життєдіяльності.

Сон має фундаментальне значення для психічного та фізичного здоров’я людини. Брак сну призводить до розвитку різних захворювань, дратівливості та забудькуватості.

Недолік сну може погіршити процес прийняття рішень, підвищити ризик аварій на дорозі та призвести до помилок у щоденних завданнях або важливих справах.

Нестача сну – серйозний фактор ризику ожиріння, діабету, захворювань серцево-судинної системи та депресії. Відомо, що без їжі людина може прожити близько двох місяців, без води – максимум до 14 – ти днів, а ось без сну – лише 4 доби, і то з неймовірними зусиллями.

Людська байдужість до питань сну стала наслідком зменшення середнього часу проведеного уві сні за останні роки. Порушення сну є поширеною ознакою сучасного суспільства через такі фактори, як вимоги до роботи, сімейні обов’язки, соціальний тиск та вибір способу життя.

Переваги сну і постійного режиму, як виявили вчені, величезні та різноманітні:

  1. Покращує настрій

Під час сну наш мозок обробляє емоції, йому потрібний час, щоб розпізнати і відреагувати правильно на ситуацію. Коли ви позбавляєте себе сну, у вас, як правило, більше негативних емоційних реакцій і менше позитивних. Сон допоможе вам натиснути кнопку скидання в поганий день, покращити свій погляд на життя та краще підготуватися до розв’язання проблем.

  1. Зміцнює імунну систему

Саме під час сну активується імунна система. В одному дослідженні учасники, які спали менше ніж 5 годин на ніч, мали в 4,5 рази більше шансів захворіти на застуду, ніж ті, хто спав більше 7 годин. Деякі дані також свідчать про те, що сон може покращити реакцію антитіл вашого організму на вакцини проти грипу. Нещодавно попередні дані показують, що достатній сон до і після вакцинації проти COVID-19 може підвищити ефективність вакцини.

  1. Покращує память

Під час сну наший мозок працює ніби комп’ютер, який аналізує події дня, що минув, і звільняє “оперативну пам’ять” для подій наступного дня. Саме в цей момент мозок аналізує дані, відсіває все непотрібне і засвоює корисну інформацію. Якщо позбавити мозок сну, то у нього не буде часу, щоб належним чином зберегти спогади.

  1. Покращує роботу головного мозку

Сон – це наче перезавантаження нашого головного мозку, щоб не дати йому «згоріти» від роботи.  Повноцінний сон допомагає людині зберегти ясність розуму протягом всього дня.

  1. Нормалізує роботу серця

Низька якість і тривалість сну можуть збільшити ризик розвитку серцевих захворювань. Дослідження доводять, що сон менше ніж 7 годин на добу призводить до збільшення ризику смерті від серцевих захворювань на 13%. Щобільше, короткий сон збільшує ризик розвитку артеріальної гіпертензії. Люди, які спали менш як 5 годин на ніч, мали на 61% вищий ризик розвитку підвищеного кров’яного тиску, ніж ті, хто спав 7 годин.

  1. Сприяє творчості

Сон сприяє творчому вирішенню проблем і допомагає нам знаходити нові рішення для складних проблем.

  1. Контролює вагу

Коли ви добре відпочили, ви менше голодні. Нестача сну порушує роботу гормонів – лептину та греліну – які контролюють апетит. Якщо вони вийшли з рівноваги, ваша стійкість до спокуси нездорової їжі значно знижується. А коли ви втомилися, у вас не буде бажання піти на пробіжку. Разом це рецепт набору кілограмів. Зокрема, дослідження доводять, що особи, які зазвичай сплять менш як 6 год на день, мають підвищений ризик ожиріння і вищий середній індекс маси тіла.

  1. Покращує увагу

Коли люди не висипаються, їх здатність до уваги та концентрації знижується. Час їх реакції подовжується, вони неуважні і погано реагують на сигнали навколишнього середовища. Це означає, що вони не можуть сприймати нову інформацію чи реагувати на небезпечні ситуації.

Отже, поки ми спимо, наше тіло напружено працює, підтримуючи  належне функціонування всіх органів та систем. Наш мозок формує і зберігає спогади. Якісний сон дозволяє нам бути бадьорим і енергійним. Це дає нам змогу займатися спортом, працювати, вчитися, спілкуватися і робити все, що нам подобається.

  Матеріал підготував асистент кафедри медичної біології та генетики Владислав ЙОСИПЕНКО

 

Корисно знати