Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
Місце та роль  лікувального харчування в лікуванні та реабілітації пацієнтів з захворюваннями внутрішніх органів.

Місце та роль  лікувального харчування в лікуванні та реабілітації пацієнтів з захворюваннями внутрішніх органів.

Лікувальне харчування є важливою складовою лікування пацієнтів, що сприяє повноцінному відновленню функцій організму при гострих патологічних процесах та збереження і покращення їх при хронічних захворюваннях внутрішніх органів, а, відповідно, покращенню якості життя.

За умов гострого перебігу захворювання дієтичні рекомендації та їх виконання скорочують тривалість захворювання та пришвидшують одужання.

При хронічному перебігу хвороби, що зустрічається при більшості захворювань внутрішніх органів, лікувальне харчування сприяє зменшенню активності процесу, пришвидшує настання ремісії захворювання, попереджує, в певній мірі, рецидив захворювання та розвиток ускладнень.

За повноцінного виконання рекомендацій дієтологів та нутриціологів досягається зниження рецидивів загострення у 37 – 40% випадків, і в більше як 40% вдається скоротити тривалість госпіталізації у пацієнтів з оптимізованим нутритивним статусом.

Оптимальне харчування з врахуванням характеру захворювання, супутньої патології, зважаючи на особливості обміну речовин у конкретного хворого дозволяє розробити дієтичні рекомендації індивідуально для пацієнта.

Інтеграція лікувального харчування в протоколи лікування дозволяє вважати дієтотерапію рівноправним методом лікування і грунтується на принципах доказової медицини і дозволяє реалізувати принцип: лікуємо хворого, а не хворобу.

Сучасні новітні технології, включаючи мобільні додатки для відстеження харчування, системи телемедицини значно полегшує дотримання пацієнтам дієтичних , а лікарю дозволяє отримати об’єктивні дані про харчову поведінку пацієнта.

Індивідуалізація  лікувального харчування передбачає повноцінне і комплексне обстеження пацієнта, з вивченням клінічного стану, лабораторних маркерів, інструментальних методів обстеження з оцінкою функціональних показників( по можливості),генетичний аналіз, оцінка імунного статусу дозволяє визначити особливості метаболізму та розробити оптимальне співвідношення нутрієнтів.

В подальшому, на підставі отриманих даних у конкретного пацієнта  формується персоналізована схема харчування. При цьому раціон харчування розробляється з врахуванням способу життя, культури харчування та хаорчових уподобань пацієнта.

Динамічне спостереження та корекція дієтичного харчування дозволяє зберегти, по максимуму, з одного боку, харчові звички пацієнта, а з іншого, перетворити дієтичні рекомендації в метод лікування.

Особливе місце займає харчування у пацієнтів з хронічним перебігом захворювань і, відповідно впровадження і виконання дієтичних рекомендацій дозволяє при ряді патологічних станів перервати ланцюг патологічних реакцій та відновлення нормального функціонування організму.

Корекція метаболічних порушень при багатьох захворюваннях обміну речовин дозволяє зменшити дозу медикаментозних засобів, а, інколи, відмінити їх прийом.

Раціональне застосування дієтичних рекомендацій сприяє покращення метаболізму медикаментів та підвищення їх фармакологічних ефектів.

За умов поєднання медикаментозної терапії та дієтичних рекомендацій  досягається подовження тривалості ремісії захворювань, попередження розвитку ускладнень, відповідно, покращується якість та тривалість життя пацієнта.

Доцент закладу вищої освіти кафедри внутрішньої медицини,

к. мед. н. Іван Гараздюк.

Корисно знати