• Українська
  • English
Міжнародний місяць обізнаності про фетальний алкогольний спектр порушень
Міжнародний місяць обізнаності про фетальний алкогольний спектр порушень

Міжнародний місяць обізнаності про фетальний алкогольний спектр порушень

Вересень – міжнародний місяць обізнаності про фетальний алкогольний спектр порушень (ФАСП).

За даними статистики, у багатьох країнах світу від 3 до 10 % жінок зловживають алкогольними напоями під час вагітності, що призводить до формування фетального алкогольного спектру порушень (ФАСП) / Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASD). Дана дефініція включає в себе фетальний алкогольний синдром (ФАС) / Fetal Alcohol Syndrome (FAC); частковий фетальний алкогольний синдром (ЧФАС) / Partial Fetal Alcohol Syndrome (PFAS); розлади неврологічного розвитку, пов’язані з алкоголем / Alcohol-related Neurodevelopmental Disorder (ARND) та уроджені вади розвитку, пов’язані з алкоголем / Alcohol-related Birth Defects (ARBD).

Відповідно до критеріїв Центру контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) основними критеріями ФАСП є  дисморфологія обличчя (згладження носогубного жолобка, плоска верхня губа, вкорочення очної щілини); затримка росту (анте- або постнатальна маса тіла або довжина тіла ≤ 10 перцентиля); функціональні розлади нервової системи (глобальний когнітивний дефіцит, дисфункція дрібної моторики, розлад дефіциту уваги та гіперактивності, сенсорні порушення, дефіцит пам’яті, проблеми соціальної адаптації); структурні розлади нервової системи (обвід голови ≤ 10 перцентиля (або ≤ 3 перцентиля для дітей з масою тіла ≤ 10 перцентиля) або клінічно значущі аномалії мозку при нейровізуалізації). Поєднання саме даних ознак з вживанням матір’ю алкоголю під час вагітності в анамнезі лежать в основі діагностики ФАСП.

На сьогоднішній день існують наступні методи вимірювання фізичних параметрів ФАСП:

  1. Ручні вимірювання за допомогою інструментів, таких як лінійка та штангенциркуль.
  2. Ручні вимірювання в програмах загального призначення по роботі зі зображеннями або у спеціально розроблених програмах.
  3. Оцінка за допомогою теплових карток і / або вимір по 3D-моделям шляхом вимірювання морфометрії особи.

 

Вимірювання довжини очної щілини між ендокантином та екзокантином (розмір С)

Основні патогенетичні ланки ФАСП пов’язані з токсичним впливом етанолу на метаболізм плода, а саме, активацією процесів оксидативного стресу та зниженням інтенсивності антиоксидантного захисту; активацією процесів апоптозу нервових клітин; зниженням експресії генів, які необхідні для розвитку; затримкою клітинної міграції нейронів та порушенням їх проліферації на фоні недостатньо активної ферментативної системи печінки, яка приймає участь у знешкодженні етанолу.

Оцінка дизморфій обличчя за допомогою спеціалізованої програми

Численні дослідження показують, що вживання алкоголю вагітною жінкою в перші 4 тижні вагітності викликає прямий цитотоксичний ефект з подальшим високим ризиком загибелі плода або розвитку дефектів нервової трубки. Вплив алкоголю в період від трьох до семи тижнів вагітності викликає затримку клітинної міграції нейронів із зародкового шару, порушення проліферації нейронів, структурну дезорганізацію центральної нервової ситсеми з наступним розвитком її функціональної недостатності.

Оцінка згладженості носо-губної складки у дітей з ФАСП

Питаннями підтримки батьків з дітками з ФАСП, а також налагодженням комунікацій з медичним персоналом та науковцями, розповсюдженням інформації щодо даної проблеми в Україні та за її межами, займається громадська організація «Діти з ФАС – це стосується усіх НАС», яку очолює Ольга Большова – мама чудової дівчини Стефанії (посилання на сторінку у ФБ https://www.facebook.com/FAS.Ukraine/). В середині серпня проходив літній табір для батьків, які всиновили діток, або дітки яких знаходяться під опікою від ГО «Серце для сиріт», під час якого Ольга Большова провела серію семінарів для батьків, які виховують дітей з ФАСП.

Високий рівень обізнаності населення, молодих сімей, майбутніх батьків, медичного персоналу щодо причин, діагностики та попередження ФАСП, а також тісний контакт з батьківськими організаціями, беззаперечно сприяють наданню професійної допомоги пацієнтам даної когорти.

Підготувала: доцент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ, д.м.н., Бабінцева Анастасія Генадіївна

Корисно знати