• Українська
  • English
Наслідки колективної психотравми

Наслідки колективної психотравми

Колективна травма виникає на реальній травматичній основі. Війна в Україні стала тим дистресом, який протягом восьми років призвів до психічного виснаження та послабив нашу психічну стійкість, оскільки жоден українець не зміг бути байдужим до того, що відбувається з його життям і з країною в цілому. Дуже рідко трапляється так, що психологічна травма чи то смерть близької людини, насильство, а тим більше – теракт чи війна, проходить безслідно. Частіше її наслідки довго переслідують, іноді залишаються на все життя, погіршуючи фізичне і психічне здоров’я людини. Іноді психотравма може переростати в посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – різновид неврозу, що сильно погіршує якість життя.

За даними МОЗ України через війну 15 мільйонів громадян матимуть психічні розлади. І це ще не остаточні дані.

Негативний стрес, накопичуючись, може перерости у психосоматику, коли у людини на фоні психічного порушення виникають соматичні (кардіологічні, гастроентерологічні, ендокринологічні тощо) проблеми. В такому стані людині важче толерувати стрес і вже наявна комплексна травма важче піддається лікуванню, погіршуючи якість життя і соціальне функціонування.

У тих, хто пережив травму може з’явитися тривожна налаштованість на погане, також знижений настрій з прогресуванням до депресії, нав’язливі думки і страхи, що погіршують сон, призводять до безсоння та руйнують звичне життя. Найчастіше психотравма вражає людей 30-50 років. Вони скаржаться на відчуття важкості і стискування в голові. Людині важко зосередитися, щось спланувати через те, що думки розбігаються і плутаються. Сконцентруватися і навести різкість важко. Найменш піддатливими стресу виявилися люди 60 років плюс у яких добре спрацьовує психологічна компетентність. Люди старшого віку є більш адаптованими до різних кризових ситуацій. У більшості людей 70 років плюс спрацьовує байдужість до всього, що відбувається навколо.

Такого роду колективні психотравми є пролонгованими, вони погано корелюються і піддаються лікуванню. Перебувати в стані втрати психологічного ресурсу людина довго не може. Тому, важливим є боротьба з наслідками психотравми, щоб не допустити переростанню її у психосоматику, що стане ще більш критичним для фізичного і психічного здоров’я людини.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати