• Українська
  • English
Пізня вагітність: за і проти

Пізня вагітність: за і проти

Широкі соціальні та культурні зміни, що відбулися ще в  1970-х роках, спонукали молодих людей відкладати батьківство.

Більш широкий доступ до вищої освіти й більш тривалий прагнення до неї, більш активна участь жінок на ринку праці та зміни в сімейній поведінці сприяли довгостроковому збільшенні віку батьків. Поширення ефективних протизаплідних засобів і більш широкий доступ до абортів також зіграли свою роль, допомагаючи жінкам і парам краще планувати час пологів. Використовуючи дані з бази даних про фертильність людини,  встановлено зростання показників фертильності серед жінок у віці 40 років і старше в Європі, Східній Азії, Північній Америці і Австралії.

У 2014 році коефіцієнт народжуваності серед жінок віком від 40 років у Східній та Південно – Східній Європі та в Росії  склав 2% від загального коефіцієнта народжуваності, 3–4 % у більшості західноєвропейських країн, США, Японії та 6% в Італії та Іспанії.

Частково зростання пізнього виношування дитини відбувається через поширення екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). Але жінки пізнього репродуктивного віку, які використовують ЕКЗ, стикаються із низкою проблем, включаючи низьку ефективність ЕКЗ та його високу вартість.

Бажання отримати освіту, побудувати кар’єру, мати стабільність і впевненість у партнері, здобути фінансову незалежність – це все ті трігери, що пояснюють нинішню тенденцію.

Чим небезпечна пізня вагітність?

З віком зростає ризик народження дітей з хромосомними аномаліями. Наприклад, ймовірність народження дитини з синдромом Дауна збільшується з віком в наступному співвідношенні: до 24 років – 1: 1562; 25-30 років – 1: 1000; 30-39 років – 1: 214, старше 40 років – 1:19, що пропорційно погіршенню якості яйцеклітин. Хромосомні дефекти ембріону збільшують частоту самовільних викиднів.

Згідно з скандинавським дослідженням, ризик самовільних викиднів прогресивно зростає, у віці: 25- 30 років – 12%; 30 – 34 років – 15%; 35 – 39 років – 25%; 40 – 44 років – 51%; після 45 років – 93%.

Також вища частота самих ускладнень вагітності, таких як гестоз, гестаційний цукровий діабет, передчасне старіння плаценти, передчасні пологи, народження дітей з низькою масою тіла, мертвонародження та інші. Це пояснюється тим, що після 40 років часто присутні хронічні захворювання серцево-судинної системи, нирок, частіше зустрічається ожиріння та аутоімунні захворювання.  Ризик синдрому Дауна та інших хромосомних синдромів також зростає.

Але разом з тим, діти батьків, що народили їх у більш старшому віці мають вищий рівень здоров’я і розвитку у порівнянні з іншими дітьми. Серед них – високий рівень вакцинації. Як правило, такі сім’ї мають більшу терпимість і увагу до своїх дітей, емоціональну і фінансову стабільність, можуть забезпечити більш високий рівень освіти.

Звісно, враховуючи ризики, краще наважитись на материнство до 35 років. Але якщо ваша вагітність припаде на 35+, то це тільки більш високі ризики, а не обов’язково ускладнена вагітність чи інші ускладнення. Після 35 років можна народити повноцінну здорову дитину. Так, така вагітність потребує більшої уваги, але якщо ви здорова жінка, з усвідомленим бажанням мати здорову дитину – у вас на це високі шанси.

Саме жінкам 35+ доцільно отримати консультацію спеціаліста з питань підготовки до майбутньої вагітності. Своєчасне звернення до висококваліфікованих спеціалістів допоможе вам мінімізувати ризики майбутньої вагітності та отримати насолоду від материнства.

Доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології, к.мед.н. Ліля ЮР’ЄВА

Корисно знати