• Українська
  • English
Перший раз до стоматолога. Поради батькам

Перший раз до стоматолога. Поради батькам

Дуже важливо допомогти дитині подолати тривогу та заспокоїти її. Це є досить серйозно, оскільки перший візит до стоматолога є найважливішим та найбільш відповідальним. Зазвичай дитина запам’ятовує пережиті позитивні чи негативні емоції під час першого відвідування, і це безпосередньо впливатиме на всі наступні етапи лікування.

Дії батьків перед візитом до стоматолога:

  1. Визначити причину страху і по можливості усунути її.
  2. Регулярно відвідувати стоматолога. профілактичний огляд – безболісний. І це набагато краще, ніж больові відчуття під час лікування. Пам’ятайте, завжди краще запобігти хворобі, ніж потім лікувати її.
  3. Нехай візит до стоматолога асоціюється з якимись приємними подіями для дитини. Наприклад, пообіцяйте, що купите нову іграшку або підете дивитися мультфільм. Це викликатиме хороші емоції та допоможе уникнути страху
  4. Ніколи не вживайте слова «укол», «голка», «страшно», «болить» і т.ін. Дуже часто батьки самі залякують дітей, і це є основною причиною страху, а іноді навіть паніки. Говоріть з дитиною її мовою, наприклад «лікар повинен забрати черв’ячка, який живе у твоєму зубчику».
  5. Завжди кажіть правду. Якщо Ви скажете дитині, що стоматолог нічого не буде робити, а насправді візит викличе больові відчуття, то дитина може назавжди втрати довіру до Вас та лікаря.
  6. Якщо дитині спокійніше, коли Ви поруч, то знайте, що у Вас є повне право залишитися в кабінеті під час відвідування.
  7. Ставтесь до лікування дитячих зубів відповідально. Іноді батьки кажуть: «Навіщо їх лікувати, якщо вони все одно випадуть». Ви повинні чітко розуміти, що лікування в дитячому віці є не менш важливим, ніж у дорослому. Стан тимчасових зубів впливає на розвиток та здоров‘я постійних, а будь-яка інфекція чи захворювання може легко вражати ті зуби, які ще навіть не прорізалися.
  8. Ретельно вибирайте дитячого стоматолога. Це має бути не лише професіонал, а й людина, яка має підхід до дітей, вміє заспокоїти та викликати найкращі емоції під час візиту і приємні враження та спогади після лікування.

PDF

Матеріал підготували:

професорка кафедри стоматології дитячого віку Годованець О.І,

доцентки кафедри стоматології дитячого віку Митченок М.П. та Котельбан А.В.

Корисно знати