• Українська
  • English
Принципи раціонального харчування

Принципи раціонального харчування

«Дієта»!!!!!! Скільки разів за життя дівчата, жінки і навіть чоловіки використовують це слово? Безліч…..

Воно викликає в голові лише супротив, певні жорсткі обмеження, страх, не бажання коритися, бажання їсти, що хочу і коли хочу, відчуття недосконалості тощо. А все чому?

Вся справа в спотвореній подачі інформації до нашого центру – до нашого мозку. Багато людей  велику частину свого життя ведуть боротьбу з надмірною вагою, з хворобами, виникнення яких спричинила надмірна вага. Проте їх праця залишається без винагороди, оскільки вони кидаються з крайності в крайність: «їм – не їм», «категоричне можна і категоричне не можна» у споживанні певних видів їжі, «не їм після 18.00», «не їм солодкого» і багато-багато не…

Проте, якщо нашому головному органу правильно донести інформацію, пояснити йому для чого це потрібно, сформувати для себе раціональний режим харчування то все обов’язково складеться і ви досягнете бажаної мети Адже раціональне харчування передбачає: енергетичну рівновагу їжі, збалансованість та дотримання режиму споживання їжі, а не обмеження у всьому, що ви так любите. Тому і наш мозок не сприймає даний вид харчування, як стрес, який необхідно витримати, пережити, а потім повернутися до попереднього режиму і ще швидше повертати втрачену вагу, адже можливо ви знову захочете поекспериментувати і категорично обмежити себе в чомусь чи в часі споживання їжі.

Основне в раціональному харчуванні – почніть їсти! Для людей, які мріють знизити масу тіла даний вислів звучить обурливо. Проте… В сучасному світі людині, яка працює, має активну життєву позицію, полюбляє дружні компанії чи активне суспільно-культурне життя, катастрофічно не вистачає часу, щоб поїсти. Вранці кава, протягом дня кава, щось солодке (особливо жінки), а на вечір…в наш організм потрапляє все, що трапляється на очі.

Наступний етап – звертайте увагу, щоб енергетичність вашого раціону відповідала вашому виду трудової діяльності, адже люди залучені в активній фізичній роботі потребують більш енергетичного раціону ніж ті, які займаються інтелектуальною працею. Енерговитрати організму залежать також від статі (у жінок вони нижче в середньому на 10%) та віку (у літніх людей вони нижче в середньому на 7% в кожному десятилітті).

Другим кроком у формуванні свого власного раціонального режиму харчування буде правильне збалансування його. Відповідно до цього принципу забезпеченість основними харчовими речовинами: білками, жирами, вуглеводами в організмі повинна бути  в правильному співвідношенні. Білками (м’ясо, риба, м’який сир, яйця тощо) організм має забезпечуватися 10 – 15% добової калорійності, при цьому частка тваринного і рослинного білків повинна бути однаковою. Оптимальний обсяг споживання жиру – 15 – 30% калорійності. Вуглеводами має забезпечуватися 55 – 75% добової калорійності, основна їх частка припадає на складні вуглеводи і тільки 5 – 10% – на прості вуглеводи (глюкоза).

І наостанок – режим споживання їжі. Він теж повинен бути збалансований протягом дня. Харчування має бути частим (3 – 5 рази на добу), регулярним (бажано в один і той же час) і рівномірним, останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2 – 3 години до сну.

Раціональне харчування людини – це не дієти і не особлива суворість до свого організму. Це та норма, освоївши яку, ви відчуєте себе здоровішим!

P.S. Не винагороджуйте себе нездоровою їжею, винагороджуйте себе цікавими та позитивним емоціями від здорового життя.

 

Матеріал підготувала ас. Оксана Шлюсар

Корисно знати