• Українська
  • English
Шоколад: користь та шкода
Шоколад: користь та шкода

Шоколад: користь та шкода

Протягом багатьох століть шоколад є одним з найулюбленіших ласощів мільйонів людей по всьому світу.

 

Сировиною для виготовлення шоколаду є подрібнене насіння рослини, яка називається шоколадне дерево або какао. Шоколадні дерева ростуть тільки в тропіках. Схожі на довгасту диню плоди достигають приблизно чотири місяці. За цей час їх забарвлення змінюється від яскраво-жовтого до темно-фіолетового. Всередині кожного плода міститься 4-5 рядів насінин завбільшки, як ніготь великого пальця руки (їх зазвичай називають какао-бобами). З них і отримують шоколад. Насіння какао – гірке.

Щоб отримати смачний шоколад, його обробляють особливим способом. Спершу насіння очищають від м’якуша плодів і на кілька днів кладуть у вологе місце. Воно набуває коричневого забарвлення і справжнього “шоколадного” смаку й аромату. Потім насіння сушать на сонці. Відтак його доправляють на шоколадні фабрики всього світу. Боби обсмажують і перемелюють на пасту. Ця тістоподібна маса містить жовту маслянисту рідину – масло какао. Для виготовлення какао-порошку масло видаляють з пасти пресуванням. Щоб приготувати шоколад, до пасти, навпаки, треба додати ще певну кількість масла какао. Але для споживання такий шоколад ще не придатний. Насіння шоколадного дерева від природи гірке. Тому до шоколадної пасти треба додати багато цукру. Іноді додають ще й молоко. Лише тоді пасту можна розлити у форми, де вона затвердне і перетвориться на плитки шоколаду. Правда, в сучасному твердому вигляді шоколад навчилися робити менше 200 років тому, а раніше він використовувався у вигляді напою і був доступний далеко не всім.

Ступінь користі чи шкоди шоколаду на організм людини визначається перш за все видом шоколаду, адже в залежності від складу, властивості цього дивного продукту сильно змінюються. Основними інгредієнтами для виготовлення різних видів шоколаду, крім білого, є какао терте, масло какао і цукрова пудра.

Основні види шоколаду:

Гіркий (чорний) шоколад.  Гіркий (чорний) шоколад готують з масла какао, тертого какао і цукрової пудри. У даному виді шоколаду какао продукти повинні становити не менше 55% від усього складу. Такий шоколад має яскраво виражений аромат і гіркуватий смак. Чим більше какао тертого і менше цукру в такому шоколаді, тим він більш гіркий на смак і більш корисний для організму дорослої людини.

Темний шоколад. У темному шоколаді показник кількості какао продуктів не повинен бути менше 40%. В цей вид шоколаду дуже часто додають всілякі інгредієнти (горіхи, родзинки, цукати, джеми, алкогольні напої та інші добавки).

Молочний шоколад. Цей вид шоколаду виготовляють з протертого какао (але в набагато менших кількостях, ніж в гіркий), цукру, масла какао та додаванням вершків або молока. У молочного шоколаду більш м’який і солодкий смак, ніж у гіркого або темного і він є найпопулярнішим серед всіх видів, але і є більш калорійним, ніж гіркий. У молочний шоколад, як і в темний, дуже часто додають горіхи (фундук, мигдаль і т.д.), родзинки, джеми та інші інгредієнти. Недобросовісні виробники додають в шоколад сою, що помітно впливає на смак і якість продукту. Тому обов’язково звертайте увагу на склад шоколаду – сої в ньому бути не повинно.

Білий шоколад. Білий шоколад готують без додавання тертого какао. Колір білого шоколаду – кремовий, смак приємний карамельний. Але цей вид шоколаду є найменш корисним для організму через великий вміст цукру і різних добавок.

Отже, найкориснішим видом шоколаду є гіркий шоколад, так як в ньому какао продуктів більше, ніж в інших видах. Саме какао продукти (какао терте і какао масло) спричиняють позитивний вплив на організм. Тому нижче перераховані корисні властивості відносяться саме до гіркого шоколаду.

Корисні властивості шоколаду:

– гіркий шоколад багатий антиоксидантами, які сприяють уповільненню процесів старіння в організмі;

– є корисним для нервової системи, покращує настрій, адже сприяє виробленню гормонів щастя (серотоніну) і ендорфінів (які допомагають знімати психологічну напругу і біль, боряться зі стресами і депресіями);

– шоколад сприяє підвищенню працездатності людини і рекомендується при важких розумових і фізичних навантаженнях;

– помірне вживання шоколаду корисно для кровотворення;

– містить залізо, калій, магній, цинк і селен, які необхідні для нормальної роботи як серцево-судинної системи та і організму вцілому;

– темний шоколад допомагає відновити гнучкість артерій, не допускаючи прилипання лейкоцитів до стінок кровоносних судин;

– споживання шоколаду знижує ризик інсульту в середньому на 17%;

– сприяє нормалізації кров’яного тиску, перешкоджає тромбоутворенню;

– шоколад корисний для мозку: флаваноли запобігають втраті пам’яті у літніх людей, а також володіють протизапальними властивостями;

Важливо пам’ятати, що в шоколаді (як гіркому, так і молочному) міститься теобромін ? алкалоїд, який надає збудливу дію на нервову систему. Надмірне надходження цієї речовини в організм небажане.

Зловживання шоколадом небезпечно: ударна доза цукру різко підвищує рівень глюкози в крові, що може привести до серйозного порушення вуглеводного обміну. Тому краще не поглинати шоколад плитками – намагайтеся отримувати задоволення і від невеликих порцій.

Тому шоколадні дієти ? далеко не кращий спосіб підтримки фізичної форми, а невелику кількість шоколаду можна включити в збалансований дієтичний раціон, як приємний бонус.

Не варто вживати шоколад людям із зайвою вагою, схильним до алергій і з захворюваннями обміну речовин. Крім цього при серйозних захворюваннях, перш ніж включити шоколад в раціон харчування, варто проконсультуватися з лікарем.

Крім того, шоколад можна наносити на тіло у вигляді маски чи шоколадного обгортання, так як він відмінно живить та зволожує шкіру. Популярність використання шоколаду у косметології пояснюється унікальністю температури плавлення жирних кислот, що входять до його складу – 37 °С – температура тіла людини. Велика кількість поліфенолів какао-бобів робить їх незамінними в боротьбі з вільними радикалами як усередині організму, так і на поверхні шкіри. Ефект такої процедури – тонізована, зволожена, приємна на дотик шкіра тіла з привабливим золотистим відтінком. А завдяки неперевершеному аромату під час цієї приємної процедури ще й заспокоюється нервова система і часто покращується настрій.

Їжте шоколад в помірних кількостях, використовуйте із задоволенням і будьте здорові!

Матеріал підготувала: Карвацька Юлія – к.мед.н., асистент кафедри дерматовенерології

Корисно знати