Мікроелементи – група хімічних елементів, які становлять < 0,01% маси тіла людини, входять до складу або здатні впливати на активність багатьох ферментів, гормонів і вітамінів. Дослідження останніх років довели, що Cr3+ є одним із важливих мікроелементів, необхідних для нормальної життєдіяльності людини і тварин.
Хром хімічний елемент, який може знаходитьсь в земній корі (0,03%), у морській воді (0,05-0,5 мкг/л). У тривалентній формі хром (Cr3+) знаходиться у ґрунтах, біологічних системах у формі гідроксокомплексів та продуктах харчування. Надходження Cr3+ до організму здійснюється з їжею. Добова потреба хрому для людини в середньому становить 50-200 мкг. До продуктів із підвищеним вмістом цього мікроелементу відносять рибу, яловичу печінку, м’ясо птиці, яйця, пивні дріжджі, зернові, овочі та фрукти. Менша кількість хрому міститься у таких продуктах, як цукор-рафінад, рис, пшеничне борошно дрібного помелу та випечений із нього хліб. Використання посуду з нержавіючої сталі збільшує вміст хрому в їжі за рахунок вивільнення слідів даного мікроелемента зі сталі під час приготування їжі. Органічні й неорганічні сполуки хрому (хрому піколінат, хрому цитрат, хрому хлорид) містяться у дієтичних добавках, які рекомендують вживати для нормалізації обміну білків, жирів та вуглеводів при ЦД 2 типу, ожирінні, гіпертонічній хворобі та ін.
В організмі дорослої людини міститься приблизно 0,4-6,0 мг Cr3+. Основний шлях, яким мікроелемент потрапляє в організм – травна система. Всмоктування Cr3+ з травного каналу здійснюється шляхом слабкої дифузії в тонкій кишці. Cr3+, що абсорбується, розподіляється між органами і тканинами нерівномірно, його концентрація у нирках, печінці, селезінці, легенях, волоссі, щитоподібній залозі та кістках вища, ніж у плазмі крові. Екскреція Cr3+ з організму людини відбувається переважно нирками з сечею, невелика кількість – з потом, жовчю і грудним молоком. Частина Cr3+, що не всмоктується (98-99%) виводиться із випорожненнями кишечнику.
Основні фізіологічні функції хрому:
- впливає на вуглеводневий обмін (підтримує нормальний рівень глюкози у крові, знижує потяг до солодких продуктів, сприяє зменшенню надлишкової маси тіла);
- бере участь у регуляції роботи серцево-судинної системи (нормалізує артеріальний тиск, знижує рівень жирних кислот і холестерину у плазмі крові);
- сприяє синтезу та відповідає за цілісність структур нуклеїнових кислот (РНК і ДНК);
- при взаємодії з йодом підтримує функціонування щитовидної залози;
- сприяє нормалізації функції та структури кісток, профілактиці остеопорозу;
- впливає на імунну систему: знижує рівень кортикостероїдів у крові, які пригнічують імунітет;
- позитивно впливає на тривалість життя і процеси старіння (збільшення тривалості та поліпшення якості життя);
Cr3+ використовують при лікуванні вугрової висипки, зумовленої порушенням обміну інсуліну, зменшує вираженість хронічного головного болю, у комплексному лікуванні з вітаміном С знижує внутрішньоочний тиск при глаукомі.
У разі недостатності Cr3+ в організмі виникають порушення життєво важливих процесів та станів, симптоми яких подібні до тих, що спостерігаються при ЦД та серцево-судинних захворюваннях. Нестача Cr3+ може сприяти розвитку атеросклерозу, затримці росту, появі периферичної нейропатії, порушенню вищої нервової діяльності, зниженню імунітету, зменшенню тривалості життя, порушенню репродуктивної функції у чоловіків тощо. Дефіцит хрому може спостерігатись і у здорових осіб, в підлітковому віці, у жінок у період вагітності, лактації.
Завдяки нанотехнологіям сучасний етап розвитку науки поповнився новими матеріалами з унікальними властивостями. В Україні активно проводяться дослідження фармакологічних властивостей наночастинок біметалів (срібло, залізо, хром тощо). Наночастинки та наноструктуровані матеріали вже використовують як нові лікарські засоби, біосенсори та прилади для візуалізації і діагностики. Перспективними структурами для застосування в наномедицині можуть бути і наночастинки хрому, оскільки доведено його протидіабетичні властивості. Розширення експериментальних досліджень сприятиме отриманню нових даних про роль сполук хрому в організмі людей і тварин, пошуку шляхів нормалізації мікроелементного балансу.
Інформацію підготували:
Асистенти кафедри фармації:
Катерина САДОГУРСЬКА, кандидат фармацевтичних наук
Юлія ГРЕШКО, доктор філософії
Мирослав ВАЦИК, кандидат медичних наук
Доцент кафедри фармації
Микола КОВАЛЬ, кандидат фармацевтичних наук