• Українська
  • English
Міжнародний день відмови від куріння: найкраще рішення для вашого здоров’я – припинити курити прямо сьогодні!

Міжнародний день відмови від куріння: найкраще рішення для вашого здоров’я – припинити курити прямо сьогодні!

Кожного року, у третій четвер листопада, увесь світ відзначає Міжнародний день відмови від куріння. Ця подія має на меті привернути увагу громадськості та влади до серйозних загроз, які вносить тютюнова епідемія. Вона закликає до забезпечення права людей на бездимне середовище та до початку нового життя, вільного від небезпечної залежності.

Історія підкреслює, що тютюн може стати справжньою смертельною загрозою. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), приблизно половина всіх курців вмирає від захворювань, пов’язаних з курінням. Україна не виняток: паління призводить до смерті 130 тисяч громадян щорічно, а наслідки пасивного куріння забирають життя 13 тисяч українців.

Як саме тютюновий дим впливає на організм? Він містить понад 7 000 хімічних сполук, щонайменше 250 з них є токсичними. Великі кількості цих речовин можуть спричинити хронічну втому, підвищений артеріальний тиск, ішемічну хворобу серця, інсульт, тромбоз, захворювання дихальних шляхів, імпотенцію, безпліддя та рак.

Поширена загроза, прихована в тютюновому диму, – це канцерогени. Ці сполуки можуть пошкодити ДНК клітини та призвести до ослаблення імунної системи, заважаючи боротьбі з раковими клітинами. Вони пов’язані з виникненням і розвитком онкологічних захворювань, таких як рак гортані, ротової порожнини, горла, стравоходу, сечового міхура, нирок, печінки, шлунка, підшлункової залози та прямої кишки. Невтішна статистика в Україні свідчить, що куріння є причиною 21% від усіх смертей від раку і становить 90% від усіх смертей від раку легень.

Часто так, що усе розпочинається з простої та невинної сигарети, спільної з друзями, чи від одного вдиху «фруктової» електронної цигарки під час спілкування. І найбільше засмучує те, що 95% курців стають залежними від тютюну до 21 року, не розуміючи всіх ризиків і наслідків вживання тютюну та нікотину. Саме це використовує тютюнова індустрія, агресивно впливаючи на дітей та молодь шляхом маркетингу та маніпулятивних прийомів. На жаль, діти і молодь надто часто стають жертвами брехливих тверджень про безпечність електронних сигарет. Проте, реальність є іншою.

За висновками ВООЗ, вживання електронних сигарет з нікотином призводить до виникнення симптомів нікотинової залежності. Саме тому слід пильно ставитися до заяв тютюнових компаній про те, що електронні пристрої допомагають відмовитися від куріння. З електронними сигаретами іде ризик виникнення проблем з серцево-судинною системою, онкологічними захворюваннями та проблемами з репродуктивним здоров’ям та дихальною системою.

Щодо пристроїв для нагрівання, важливо зауважити, що вони завжди містять тютюн, який сам по собі є токсичним і містить канцерогени. Дослідження показують, що аерозолі сигарет для нагрівання містять понад 50 канцерогенів. Постійне вплив цих речовин на організм може призвести до тих самих проблем з дихальною системою, серцево-судинними захворюваннями та раком, як і звичайне куріння сигарет.

Таким чином, переконливо доведено, що слова тютюнових компаній про користь електронних сигарет та сигарет для нагрівання є маніпулятивними. І не тільки вони не допомагають позбутися від тютюнової залежності, але також створюють додаткові загрози для здоров’я. До того ж, вони загрожують навіть пасивним курцям, тому що генерують вторинні аерозолі, що містять нікотин, ацетальдегіди, формальдегіди та важкі метали, які токсично впливають на організм. Важливо зазначити, що 85% тютюнового диму не має запаху та не видно його, але він є надзвичайно токсичним, і ці токсини легко потрапляють в легені та органи.

З метою захисту прав громадян на бездимне повітря та запобігання ризикам, пов’язаним із вторинним димом, парламент прийняв новий антитютюновий Закон № 1978-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну.» Цей закон – перше оновлення законодавства у сфері тютюнового контролю протягом останніх 10 років. Він став реакцією на нову ситуацію, пов’язану з сигаретами для електронного нагрівання та засобами до них.

Згідно з новим законом, сигарети для нагрівання порівнюються з електронними та звичайними сигаретами та забороняються на публічних місцях. Закон також розширює список місць, де куріння будь-яких тютюнових виробів заборонене.

Міжнародний день відмови від куріння нагадує нам про те, що відмова від цієї шкідливої звички може рятувати життя і поліпшити якість життя. Здоров’я – це наше найдорожче надбання, і наша відповідальність – дбати про нього.

Інформацію підготував асистент кафедри внутрішньої медицини Володимир Вівсянник

Корисно знати