• Українська
  • English
Шість ключових ознак хвороб нирок
П’ять ключових ознак хвороб нирок

Шість ключових ознак хвороб нирок

Нирки відіграють важливу роль для підтримки нашого здоров’я. щоденно нирки відфільтровують до 150 л крові та виробляють до 2 літрів сечі й шлаків. Також нирки контролюють підтримання складу крові, що є основним для нормального функціонування організму. Ще одна важлива функція нирок – підтримка електролітного балансу, потрібного для життєдіяльності всіх клітин та органів.

Крім цього, нирки контролюють гормональний баланс, регулюють артеріальний тиск і роблять наші кістки міцними.

Ми повинні дбати про здоров’я нирок та уміти розпізнати перші симптоми захворювань цих двох парних органів.

Розлади сечовипускання

Якщо ви не змінювати кількість вживаної рідини упродовж дня, але спостерігаєте зміну сечовиділення (зменшення, або збільшення кількості сечі, зміна частоти сечовипускання), тоді це перша ознака, що з нирками щось відбувається.

Також надзвичайно тривожним знаком є наявність у сечі крові. Це вже свідчить про те, що хвороба нирок на одному із доволі пізніх стадій.

Ще одним тривожним сигналом є піниста сеча. Це свідчить про наявність у сечі токсичної речовини або білка, які ускладнюють процеси виведення з організму токсинів та шлаків.

Набряклість

Якщо ви спостерігаєте набряки ніг та рук, одутлість обличчя, то це також сигнал, що погано працюють нирки. Адже ці симптоми є свідченням того, що зайва рідина та токсичні речовини погано виводяться з організму, а отже нирки працюють погано.

Загальна слабкість, постійна втома. Запаморочення та втрата концентрації уваги

Поява цих симптомів свідчить про те, що в організмі дефіцит гомону еритропоетину (відповідає в організмі за утворення еритроцитів). Даний гормон виробляють нирки. Також при порушенні роботи нирок спостерігається запаморочення і труднощі концентрації уваги. Якщо вас постійно морозить навіть у теплому приміщенні, у вас незрозуміле підвищення температури, це може бути ознакою ниркового захворювання.

Задишка

Якщо ви відчуваєте задишку при ходьбі чи навіть при розмові, це є свідченням скупчення рідини в легенях (серйозне ускладнення при хворобах нирок). Слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Висип та шкірна інфекція

Даний симптом часто плутають з алергією, проте це також свідчення порушення роботи нирок, адже в цьому випадку нездатність нирок очищати організм відразу відображається на стані шкіри.

Нудота

Не плутайте з розладом травлення чи отруєнням. Якщо вас нудить від будь-якої їжі – це свідчення інтоксикації організму, а отже збою роботи нирок.

Якщо ви відзначаєте у себе 2 або три вище зазначені ознаки, вам слід негайно звернутися до лікаря для обстеження роботи ваших нирок. Адже чим раніше виявити хворобу, тим легше її лікувати та уникнути ускладнень.

Матеріал підготував: Володимир Вівсянник, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати