• Українська
  • English
Соціальна реабілітація сліпих
Соціальна реабілітація сліпих

Соціальна реабілітація сліпих

13 листопада рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначають «Міжнародний день сліпих (International day of the blind)».

 14 листопада на кафедрі соціальної медицини та організації охорони здоров’я. відбулися заходи, присвячені Міжнародному дню сліпих.

Асистент Наталія Литвинюк  виступила з доповіддю на тему «Соціальна реабілітація сліпих».

До XVIII століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. У пам’ять про зачинателів перших навчальних закладів для незрячих у світі і відзначається Міжнародний день сліпих.

13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував в Парижі і Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих.

Сьогодні у світі налічується близько124 мільйонів сліпих людей. В Україні проживають понад 70 тис. людей із вадами зору, і понад 10 тис. – це діти. При частковій або повній втраті зору людина відчуває великі труднощі в самообслуговувані, орієнтації, пересуванні, навчанні, трудовій діяльності.

Усі присутні зазначили, що треба не тільки привернути увагу суспільства до людей, які втратили зір та до слабозрячих, а також створити умови для всебічної участі цих людей у житті суспільства, розширення їх можливостей отримання знань та інформації за допомогою інформаційно-комунікаційних засобів, підвищення їх зайнятості.

Доцент Ельвіра Ясинська наголосила, що підступним захворюванням, яке призводить до сліпоти є глаукома, адже на початкових стадіях протікає непомітно. Люди, які страждають на діабет, також часто схильні до сліпоти. Виявлення і лікування захворювання на ранніх стадіях дозволять запобігти подальшим ускладненням.

Один із шляхів соціальної реабілітації сліпих – їх профорієнтація і працевлаштування. Підприємтсва системи УТОС є основою для працевлаштуванн сліпих, оскільки саме в них створені максимальні можливості для самореалізації інвалідів.

Корисно знати