• Українська
  • English
Сучасні методи лікування карієсу в дітей

Сучасні методи лікування карієсу в дітей

Розвиток  дитячої стоматології не стоїть на місці. З кожним роком з’являються все нові й нові технології для забезпечення якості й комфорту лікування дітей. Адже здоров’я молочних зубів є запорукою здоров’я  постійних. А сучасні технології допомагають діагностувати й лікувати захворювання порожнини рота на початкових етапах максимально атравматично для фізичного та психологічного здоров’я маленьких пацієнтів.

 

Що ж це таке система Icon?

Система Icon – це інноваційна розробка, що допомагає лікувати карієс на початковій стадії, коли на зубі лише утворилася біла пляма. Складається із спеціальних гелів та рідкої полімерної речовини, яка ніби «запечатує» карієс.  Тим самим призупиняючи його прогресування без застосування бормашини й при цьому дозволяє зберегти інші тканини зуба цілими та здоровими.

Кому і в яких випадках показане лікування системою Icon?

Лікування системою Icon буде ефективним лише в одному випадку, коли діагностовано початкову стадію карієсу у вигляді плями. При середньому та глибокому карієсі, коли відбулося вже ураження дентину Icon буде не дієвим.

    Ефективність процедури також спостерігається при лікуванні не каріозних уражень емалі: гіпоплазії, гіпомінералізації, ерозії, флюорозі.

 

Переваги системи Icon:

Технологія Icon в стоматології стала популярна завдяки своїм перевагам, а саме  можливості уникнути свердління бормашиною. Крім цієї головної особливості, ми можемо виділити й інші додаткові переваги:

  1. Комфортне лікування абсолютно без болю.
  2. Якісна терапія в одне відвідування.
  3. Лікування початкового карієсу без стресу і страху для пацієнтів з дентофобією, а також маленьким дітям.
  4. Лікування без анестезії, що може бути важливим для пацієнтів з алергією на анестетик, вагітним, та людям, що бояться уколів.
  5. Не пошкоджує здорові тканини зуба та зберігає їх цілісність.
  6. Тривалість прийому та перебування пацієнта в кріслі мінімальне.
  7. Естетична корекція.

 

Поетапність застосування методики лікування системою Icon

Використання даної системи нагадує протокол при постановці фотополімерної пломби та  включає в себе кілька етапів:

  1. Ізоляція зубів за допомогою системи кофердам (латексна хустинка).
  2. Підготовка робочої поверхні зуба – очищення від нальоту.
  3. Щоб діюча речовина максимально проникла в пори зуба, уражена поверхня обробляється спеціальним гелем. Після гель змивають, а зуб висушують.
  4. Далі на поверхню наносять гель-інфільтрат, який виконує основну функцію – заповнює собою всі пори, порожнини, тріщини, блокуючи тим самим патологічний процес і «запечатуючи» емаль.
  5. Потім гель-інфільтрат фіксується фотополімеризаційною лампою. Етапи 4 та 5 повторюються двічі.
  6. Завершаюча дія – полірування поверхні зуба.

Процедура лікування досить проста й займає небагато часу.

Методика лікування системою Icon стала проміжною ланкою між профілактикою та лікуванням.  Але це  можливо лише при початковій стадії карієсу у вигляді білої плями. Виявити таке ураження вчасно досить складно самостійно, тому важливо проходити чек-ап стоматолога двічі на рік, навіть якщо нічого не турбує. А також слід пам’ятати, що довготривалий прогнозований результат можливий лише за умови якісної домашньої гігієни порожнини рота.

ОКСАНА ГОДОВАНЕЦЬ

ВАЛЕНТИНА ГОНЧАРЕНКО

 

 

 

 

Корисно знати