• Українська
  • English
21 березня – Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації
21 березня – Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

21 березня – Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

БУДЬ ТОЛЕРАНТНИМ. 21 березня Генеральна Асамблея ООН проголосила “Міжнародним днем боротьби за ліквідацію расової дискримінації”.

Цей акт – реакція на брутальне вбивство 69 мирних демонстрантів, які зібралися у південноафриканському селищі Шарпевіль та виступили проти режиму апартеїду. 21-го березня 1960-го року поліція розстріляла учасників мирної маніфестації, де тисячі людей виконували пісні свободи. Більшість жертв загинули, коли втікали, рятуючись від куль. Жодного з членів поліції у вбивстві не звинуватили.

“Яке це має відношення до нас, європейців?” – запитаєте ви. А тим паче до чернівчан, які проживають у чарівному місті, архітектурна краса якого, створена представниками різних національностей? Усі, хто вперше приїздить до Чернівців відмічають гостинність та щирість його мешканців. За свою більш ніж 600-літню історію місто ніколи не мало конфліктів на національному підґрунті. Та чи не помічали ви у вуличному натовпі або в громадському транспорті презирливі погляди у бік наших іноземних студентів? Будемо дивитись правді у вічі – це так. Інколи у спину їм кидають не зовсім приємні коментарі та побажання. Інколи кураторам груп медичного факультету № 3 приходиться відстоювати інтереси своїх підопічних в органах, що покликані слідкувати за порядком і законністю в місті, через конфлікти, що виникають у наших студентів із не найкращими представниками вітчизняної молоді. Чому в нашому суспільстві проростає ганебне явище байдужості, зневаги, презирства на межі з ненавистю до осіб з іншим кольором шкіри, незнайомою нам культурою та мовою?

Відповідь криється в самому питанні. Саме через незнання іноземної культури, мови, традицій і виникають подібні проблеми, а ще через байдужість. Як тут не пригадати народну мудрість – “Моя хата скраю”. А давайте ламати ці стереотипи.

В Буковинському державному медичному університеті навчаються іноземні студенти більш як із 30 країн Європи, Азії, Африки та Америки. Ректорат університету, деканат медичного факультету № 3, викладачі і куратори груп іноземних громадян постійно і турботливо піклуються про наших студентів, допомагають їм у налагодженні навчання, побуту та дозвілля. Свідченням уваги з боку керівництва вузу є підтримка будь-яких ініціатив спільноти іноземних громадян. Наші студенти-іноземці беруть участь у роботі наукових гуртків, студентських наукових конференціях, здобуваючи призові місця в Україні (1 та 2 місця з педіатрії на минулорічній Всеукраїнській олімпіаді), гарно складають КРОК (ми другі по рейтингу в Україні за результатами минулого року), товаришують з багатьма українськими студентами, влаштовують між собою спортивні змагання, разом проводять різні благодійні акції та вечори відпочинку. Сьогодні ми впевнено можемо заявити, що спільнота іноземних студентів БДМУ є невід’ємною частиною багатонаціональної університетської родини.

Отож, виховуймо себе у повазі до інших народів та культур.

Матеріал підготувала Ніна Войткевич, старший викладач кафедри іноземних мов

Корисно знати