• Українська
  • English
Теренкур: в чому користь

Теренкур: в чому користь

Теренкур – це метод лікування, що використовується у санаторно-курортній практиці для хворих на різні серцево-судинні та інші захворювання. Він включає дозовані фізичні навантаження, такі як піший маршрут або сходження в гори, спеціально розроблені для досягнення певних терапевтичних цілей, що посилені ефектами впливу місцевості (клімат, ландшафт, вплив рослин та інше). Цей метод сприяє зміцненню серцевого м’яза, покращенню роботи нервової системи та дихальної функції, а також сприяє поліпшенню обміну речовин.

Для практики теренкуру необхідно обрати відповідний маршрут в мальовничій місцевості з постійно змінним ландшафтом, як от гори, рівнини або морський берег.

Інтенсивність навантаження визначається індивідуально, враховуючи загальний стан хворого, історію хвороби, наявність надлишкової ваги, психоемоційний стан та фізичну витривалість людини. Лікар встановлює довжину маршруту, кількість потрібних перерв, а також характер підйомів.

Важливо дотримуватися регулярності занять; збалансованого дихання при підйомі; правильної постави; одяг і взуття не повинні створювати дискомфорт; при будь-якому дискомфорті, тренування потрібно зупинити або не починати.

Теренкур може використовуватися не тільки для лікування, але і для профілактики багатьох захворювань. Оздоровча ходьба сприяє нормалізації роботи серцево-судинної системи, в результаті чого покращується кровообіг та тренується серце. Це допомагає знизити серцевих нападів шляхом зменшення тиску та рівня холестерину в крові. Також спостерігається прискорення обміну речовин: за годину ходьби спалюється близько 35 грамів жирових відкладень.

Теренкур має позитивний вплив на опорно-руховий апарат і сприяє підтримці рівноваги нервової системи. Витривалість до фізичних навантажень зростає, а також покращується функціонування дихальної системи: дихання стає глибшим, а кров насичується киснем.

Скандинавська ходьба також сприяє зменшенню болю у спині, шиї та плечах, покращує поставу людини, і, крім того, вона є ідеальним варіантом для людей, які мають захворювання суглобів.

Основними показаннями до занять є: малорухливий і неактивний спосіб життя; захворювання органів дихання; розлади ШКТ, перенесення  інфаркту; реабілітація після травми; хвороби нервової системи (стрес, невроз); остеохондроз.

Поряд з показаннями до застосування теренкуру, також важливо розглянути протипоказання, тобто умови, коли людині категорично заборонено або не рекомендується займатися цією формою фізичної активності., а саме: хвороба, яка перебуває в стадії загострення, лихоманка, біль невідомої етіології.

Бережіть себе та будьте здоровими!

 

Матеріал підготували:

к.фарм.н., асистентка кафедри фармації Ольга СКРИНЧУК

асистентка кафедри фармації Валерія СИДОР

 

Корисно знати