• Українська
  • English
Весняне сонце: користь чи шкода

Весняне сонце: користь чи шкода

Після завершення зими ми всі з нетерпінням чекаємо сонячного тепла, яке буде не лише зігрівати нас, але і збагачувати наш організм таким необхідним вітаміном Д. Проте, чи замислювались ви про негативні сторони сонячних променів?

Ультрафіолетовий спектр сонячного світла складається з трьох видів променів, а саме: UVA, UVB, UVC. Але виявляється, що не всі типи УФ-променів є причиною виникнення засмаги.

UVA-випромінювання легко проходить крізь всі атмосферні шари земної поверхні. Його не затримують автомобільне або віконне скло, тобто UVA-промені потрапляють на шкіру людини, що знаходиться в приміщенні або в машині. Завдяки своїй великій довжині хвилі, вони проникають в глибокі шари шкірного покриву. Однак дане випромінювання вважається найбільш безпечним для шкіри. Воно не провокує її реакцію і, відповідно, не активізує продукування меланіну. Отже, UVA-промені не є причиною появи засмаги. Шкіра може лише злегка потемніти під цим ультрафіолетом, і тільки в разі його досить тривалого впливу.

Проникнення UVB-випромінювання на  шкірну поверхню провокує інтенсивне продукування меланіну, тобто шкіра засмагає. Якщо UVB-промені мають високу інтенсивність і / або тривалий час впливають на епідерміс, це може призвести до появи опіків, оскільки виробленої кількості меланіну може виявитися недостатньо для фільтрації УФ-випромінювання.

Найшкідливішим для всього живого є UVC-випромінювання, яке провокує серйозні зміни в ДНК. Але на щастя, воно практично повністю затримується озоновим шаром Землі. Згубні властивості цього виду ультрафіолетових променів людство зуміло пристосувати в своїх цілях. UVC-випромінювання штучно генерується в спеціальних бактерицидних лампах і застосовується для боротьби з вірусами і бактеріями в атмосфері і на різних поверхнях.

Тобто, розуміючи різницю між різними видами сонячного випромінювання можна сформувати ряд правил для безпечного та корисного перебування на сонці.

А саме:

  1. Сонячні ванни повинні бути помірні та у безпечні проміжки часу.
  2. Засмагайте лише в затінку, якщо у вас світла та чутлива шкіра.
  3. Збільшуйте час перебування на сонці поступово.
  4. Не потрібно нехтувати сонцезахисними засобами з правильно підібраним спектром захисту відповідно до типу шкіри. Доречі, сонцезахисні креми бажано оновлювати перед настанням нового сонячного сезону (ефективність захисту минулорічних засобів знижується).
  5. Не рекомендовано навесні проводити такі косметичні процедури, як кислотний пілінг, який позбавляє шкіру захисту і відкриває доступ ультрафіолету до глибоких шарів епідермісу. Це може посилити пігментацію шкіри.
  6. Якщо ви багато часу проводити за кермом чи в офісі в сонячні дні застосування захисних засобів є обов’язковим. Провідні дерматологи та фотобіологи застерігають – щоденний вплив ультрафіолетових променів може змусити шкіру старішати більш ніж удвічі швидше. Було встановлено наступну закономірність: учасники продемонстрували значно більші ознаки старіння з того боку обличчя, яке було поблизу вікна в офісі чи автомобілі. Шкода від сонячних променів, що проходять крізь скло, може бути настільки серйозною, що з плином часу та сторона обличчя, на яку світило сонце, може виглядати на 7 років старшою за іншу. Тому, перебуваючи в салоні автомобіля або за великим склом в офісі, через яке потрапляє сонячне проміння, шкіру обов’язково потрібно захищати: використовувати жалюзі або застосовувати креми з сонцезахисним фактором.
  7. Перебувайте на сонці в сонцезахисних окулярах. Це вбереже вас від передчасної появи мімічних зморшків навколо очей.
  8. Споживайте достатню кількість рідини, щоб запобігати зневодненню організму.
  9. Контролюйте споживання ліків під час засмаги, при необхідності отримайте консультацію лікаря. Деякі препарати (антигістамінні, сульфаніламіди, певні нестероїдні протизапальні засоби, антибіотики (тетрацикліни, фторхінолони), гормональні препарати) володіють фотосенсибілізуючими властивостями, тобто викликають  підвищену чутливість організму до дії ультрафіолету.
  10. Під час засмаги не рекомендується спати. Передозування ультрафіолетом може призвести до підвищення температури, запаморочення, падіння артеріального тиску, опіків, загострення хронічних захворювань та онкології. Також слід враховувати, що надлишок ультрафіолету може ослабити імунну систему ще більше та організм на якийсь час практично втрачає здатність чинити опір численним вірусам. Саме тому, до речі, кінець весни і початок літа характеризуються черговим спалахом респіраторних захворювань.

Помірне перебування на сонці дарує не лише «гормон щастя», але і активує обмін речовин, покращує роботу залоз внутрішньої секреції та кровоносної системи, збільшує кількість гемоглобіну. Під променями сонця в організмі виробляється вітамін Д, який зміцнює кістки, допомагає засвоєнню мінеральних речовин, покращує імунну систему. Ультрафіолетове випромінювання має антибактеріальну дію, шкіра стає здоровою, еластичною, зникають дрібні дефекти.

Дотримуючись вказаних заходів ви отримаєте від сонця тільки радість, здоров’я і насолоду.

 

 

Інформацію підготувала:

к.фарм.н, асистент кафедри фармації БДМУ Оксана ШЛЮСАР

Корисно знати