• Українська
  • English
Як стати хорошим лікарем?

Як стати хорошим лікарем?

Професія лікаря – одна з найдавніших на Землі. Щойно народившись, ми зустрічаємося з лікарями. Ледь захворівши, звертаємося до них по допомогу. Кожен має приклади з життя, коли грамотно поставлений діагноз лікаря врятував когось від важкої недуги, чи, наприклад, вчасно надана медична допомога дала можливість вижити після аварії, або правильне лікування людини з опіками тіла на 80% повернуло її до повноцінного життя, чи майстерно проведена операція в екстремальних бойових умовах врятувала життя військового! Ми згадуємо про тих особистостей, що раз і назавжди присягнули клятві Гіппократа і не зрадили її, намагаючись у міру своїх можливостей служити найгуманнішій справі на Землі.

Останнім часом ми все частіше переконуємося, що професія лікаря потребує постійного вдосконалення, великих знань, високої майстерності, бо кожен час має свої хвороби століття. І, на жаль, цим хворобам немає кінця.

Як стати хорошим лікарем? Щороку випускники старших класів змушені обирати, де вони будуть навчатися далі. А це завжди непросто.

Хтось дослухається порад батьків і друзів, а хтось з дитинства мріяв стати лікарем і прийняв самостійне рішення здійснити свою мрію. Список медичних спеціальностей, які заслуговують уваги, досить великий.

У Буковинському державному медичному університеті оголошується прийом на навчання на основі повної загальної середньої освіти на освітньо-професійні програми за спеціальностями: «Медицина», «Стоматологія», «Медична психологія», «Фармація», «Фармація. Промислова фармація», «Медсестринство» – освітній ступінь магістр, «Технології медичної діагностики та лікування», «Медсестринство» – освітній ступінь бакалавр, «Стоматологія ортопедична», «Фармація» – освітній ступінь молодший бакалавр.

Тож якщо ви вирішили зупинити свій вибір на професії, пов’язаній з медициною, вам варто більше дізнатися, як стати лікарем.

Правила хороших лікарів

  1. Хорошим лікарем стане людина, яка не боїться труднощів. Серед якостей її характеру мають бути милосердя, терпіння, працьовитість та цілеспрямованість. Адже лікарям у їхній роботі доводиться часто боротися з труднощами, приймати важливі рішення та бути відповідальними.
  2. Початком професійного шляху стане медичний заклад вищої освіти, навчатися в якому треба буде 6 років. Тому відповідальність доведеться виявляти вже на початку. Достатньо пропустити одну лекцію, і в майбутньому це може поставити під загрозу життя пацієнта.
  3. Якщо ж ви не готові до такого тривалого навчання, можете вступити до фахового коледжу БДМУ. Після закінчення цього закладу освіти ви зможете працювати медсестрою, фармацевтом чи продовжити навчання в медичному університеті.
  4. І навіть після закінчення університету лікар повинен вчитися постійно. Медицина постійно розвивається, з’являються нові матеріали, технології. Потрібно постійно підвищувати свою кваліфікацію, щоб залишатися затребуваним фахівцем.
  5. У рамках першого року навчання у Буковинському державному медичному університеті вам випаде честь вивчати фундаментальні науки та теотеричні основи. Йдеться про гістологію, анатомію, медичну біологію, латину та хімію.
  6. Третій рік навчання відчинить двері до практики у симуляційному центрі університету та у чернівецьких лікарнях та клініках, де можна буде практикуватися, спілкуватися з пацієнтами, вчитися у досвідчених лікарів. Не хвилюйтеся, лікувати людей вам ще не дозволять, робота сконцентрується на догляді за пацієнтами.
  7. Згодом вивчатимете клінічні дисципліни: патологічна анатомія, фармакологія, загальна хірургія тощо. У цей період ви вже маєте визначитися з вибором своєї спеціалізації.

Для лікаря є кілька основних видів професійного спрямування. По-перше, лікувальна практика. У цьому випадку фахівець зростає професійно: набирається досвіду, напрацьовує власну клієнтуру, підвищує кваліфікацію. По-друге, наукова та викладацька кар’єра. Захищаючи дисертацію, лікар створює і підтримує ім’я в науковому світі, займається дослідженнями, відкриває нові способи лікування. По-третє, адміністративний шлях. У цьому випадку є перспектива отримати посаду завідувача відділенням клініки, а в майбутньому – і її керівника.

  1. Четвертий курс порадує великою кількістю вільного часу. З’явиться можливість підробляти на станції швидкої допомоги або в будь-якій клініці, а це дорогоцінний досвід.
  2. Протягом усього періоду навчання у Буковинському державному медичному університеті ви матимете змогу брати участь у всеукраїнських і закордонних конференціях, обміні досвідом в Україні і за кордоном, дослідницькій роботі, а також розвитку своїх творчих здібностей.

Отож, важливо мати велике бажання оволодіти саме нею. А якщо ви маєте мету, ви будете прагнути досягти її, незважаючи на жодні перешкоди на своєму шляху. І допомагатимуть вам у досягненні вашої мети кваліфікований професорсько-викладацький склад Буковинського державного медичного університету.

Автори : професор Роман Булик

доцент Катерина Власова

Корисно знати