• Українська
  • English
Дерево міцне корінням – людина друзями

Дерево міцне корінням – людина друзями

На світі все буває:
і сніг, і дощ, і вітер.
Буває злива навіть
тоді, як сонце світить.
Бува, що втратять колір
всі квіти у саду…
Лиш не бува, ніколи,
щоб друг тебе забув.

А як забуде раптом
тебе твій друг — то що ж:
ніякий він не справжній,
а просто так — ніщо!..
           ( Анатолій Костецький)

 

Дружба вважається високою людською цінністю. З давніх-давен люди говорять про те, яка вона важлива. Від античних мудреців та філософів до сучасних фільмів і книжок – тема дружби обговорювалась стільки, скільки існувало людство.

9 червня відзначаємо найтепліше свято-Міжнародний день друзів,який присвячено дружнім взаєминам між людьми. Вперше День друзів відзначили в США у 1935 році. Тоді американський Конгрес вирішив призначити першу неділю серпня Національним днем дружби. Вже пізніше цю дату перенесли на 9 червня. У 1958 році ООН теж вирішила відзначити День друзів, однак конкретної дати для святкування так і не обрали. Тому неофіційною датою цього свята по всьому світу стало 9 червня. До речі, у календарі існують ще свята, присвячені темі дружби. Це День дружби 30 липня, який присвячується дружнім відносинам між країнами, національностями й культурами, у третю неділю серпня відзначають День жіночої дружби, а третій тиждень травня – Тиждень давніх і нових друзів. Є навіть Міжнародний місяць дружби – лютий.

Дружба — це взаємовідносини між людьми, засновані на довір’ї, щирості, взаємних симпатіях, спільних інтересах і захопленнях. Найголовніше в дружбі ‒ це довіра і взаємодопомога. Друг завжди прийде на допомогу та ніколи не підведе. Справжній друг – подарунок долі та найбільша удача в житті. Нестримний сміх, захоплюючі історії, сокровенні таємниці й лише вам зрозумілі словечка – з другом завжди є про що поговорити , кого згадати і чим розважитись. Колись для закріплення дружби існували найрізноманітніші ритуали. Козаки на знак побратимства обмінювались натільними хрестиками. Араби – зі спільного посуду з’їдали по дрібці солі. А скіфи скріплювали дружбу кров’ю.

Людина живе в суспільстві і неминуче тягнеться до спілкування з іншими людьми, підтримуючи і живлячи приятельські або дружні стосунки. Теоретично людина може прожити без друзів, але практично таке життя складно назвати повноцінним. Кожна людина неусвідомлено бажає стати частиною якоїсь соціальної групи. Живучи в суспільстві без особливого зв’язку з конкретною людиною, індивідуум починає відчувати себе самотнім і нещасним. Тому для повноцінного життя людині необхідні друзі.

Причинами, чому люди заводять дружні стосунки, можна назвати:

1.Потреба в спілкуванні – людина відчуває себе більш комфортно, коли може обговорити свої проблеми і переживання з іншою людиною.

2.Відчуття безпеки і впевненості в собі — перебуваючи в групі людина відчуває свою не самотність, захищеність від можливої небезпеки.

3.Пошук віри в себе , якогось знання — якщо людина не отримає достатньо турботи і уваги від своїх батьків, то вона починає шукати це в оточуючих людях — друзях. Друг завжди дасть пораду і втішить в хвилини відчаю.

4.Тяга до подібного – на думку дослідників люди найчастіше дружать з тими людьми, хто схожий на нього зовні. Люди несвідомо починають тягнутися один до одного через зовнішньої і внутрішньої схожості.

5.Можливість бути собою – з друзями не обов’язково бути хорошим, розумним, успішним, досить бути таким, як є.

Дуже часто говорять, що кращий друг може зрозуміти вас практично без слів. Це правда, адже багато людей, які довго спілкуються на підставі подібних цінностей, можуть розуміти один одного, тільки виходячи з настрою, зовнішнього вигляду, жестів.

ТОП-5 цікавих фактів про дружбу

Факт 1. Для того щоб подружитись з кимось потрібно близько 40 годин спілкування ,щоб вважати один одного друзями потрібно 100 годин разом ,а щоб стати найкращими друзями потрібно не менше 200 спільних годин.

Факт 2. Підлітки не вибирають друзів за популярністю (всього 4% респондентів) чи інтелектом (14%). Найбільше вони цінують гарне почуття гумору (82%), чесність (67%) і доброту (61%).

Факт 3. Коли люди вступають у романтичні стосунки, вони втрачають 2 друзів. В середньому у кожної дорослої людини є 5 близьких друзів, одного з яких замінює друга половинка, а другим часто виявляється близький родич, роль якого теж замінює новий партнер.

Факт 4. Мозок і свідомість здорової людини готовий одночасно сприймати 150 друзів. Дійсно, антрополог Робін Данбар колись прийшов до висновку, що коло спілкування однієї людини не може перевищувати 150 людей — на його думку, більшу кількість знайомих і друзів просто неможливо запам’ятати.

Факт 5. Такий факт здається дуже дивним і суперечливим. Але медики однозначно стверджують ,що люди ,які мають багато друзів , не схильні до безсоння і безпричинної втоми.А ось нестача спілкування негативно позначається на здоров’ї. Для людей , у яких зовсім мало друзів, хронічна втома з’являється в два рази частіше, ніж у тих , хто періодично спілкується з друзями.

Вчені вважають, що дружба зміцнює серцево-судинну систему, збільшує очікувану тривалість життя, знижує рівень стресу і навіть покращує імунітет.

У дерева є коріння, якими воно міцно тримається на землі, а в людини є друзі, з якими вона пов’язана довгою і міцною дружбою. Справжні друзі завжди прийдуть на допомогу в скрутну хвилину, дадуть добру пораду.

На закінчення хотілося б сказати, що справжньою дружбу потрібно цінувати, до неї необхідно прагнути. Здобувши її, треба зберігати усіма силами, всією душею, всім серцем, не дозволяти миттєвим образам руйнувати цей зв’язок.

Кажуть, що дружба – найбільше багатство. Дійсно, це справжня цінність, яка актуальна в усі часи. Вона вічна.

Матеріал підготувала: асистент кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я  Наталія Литвинюк

 

 

Корисно знати