• Українська
  • English
Артрит: профілактика та лікування хвороби
Артрит: профілактика та лікування хвороби

Артрит: профілактика та лікування хвороби

Артрит, артроз – захворювання суглобів різного походження: запального, дегенеративного та метаболічного, яке може уражати один або більше суглобів.

 

Це захворювання є широко поширеним, та водночас- ураженість населення ним прогресивно зростає. Частіше артрит зустрічається у осіб похилого віку, проте, в сучасному світі, і молодь не застрахована від цієї недуги.

Провокаційними факторами розвитку артриту, артрозу можуть бути інфекційні чинники, травматичні ушкодження, генетична схильність, ожиріння, малорухливий спосіб життя, порушення обміну речовин тощо.

Симптоми захворювання

Клінічно артрит супроводжується болем, підвищенням температури, відчуттям скутості, припухлістю та обмеженням рухливості в уражених суглобах. Артрит може з’явитися раптово, а може розвиватися повільно і тягнутися місяцями, роками. Тому, для вчасного виявлення, профілактики та лікування необхідно поєднувати різні шляхи впливу на процес формування захворювання: медикаментозне, фізіотерапевтичне лікування, збалансований раціон харчування, народні засоби, лікувальну фізкультуру.

Раціон людини хворої на артрит

Меню повинно включати дотримання правил здорового та збалансованого харчування: молочні продукти, горіхи, морепродукти, яловичина, риба, бобові й багато овочів (броколі, шпинат, арахіс, селера, петрушка, фундук, буряк і часник, помідори, цвітна капуста, чорна смородина, гаруз, яблука, броколі), спеції (імбир, куркума).

Важливим для профілактики артрозу є вживання достатньої кількості кальцію разом з вітамінами D, A, С, Е, які сприяють покращанню рухливості суглобових з’єднань і зміцненню зв’язок.

Дозоване фізичне навантаження – важлива складова профілактики хвороби

Важливе місце в профілактиці артриту належить дозованому систематичному фізичному навантаженню. На суглоби не потрібно впливати важкими чи тривалими статичними навантаженнями, які вимагають докладання значних зусиль (наприклад, робота вантажника, перенесення вантажів на спині, підняття штанги). Найкраще почати із  відвідування басейну чи просто більше ходити. Слід уникати різких рухів, контрастів фізичного навантаження та всього, що призводитиме до мікротравмування суглобів.

Дотримуючись простих правил харчування, слідкуючи за собою шляхом помірних фізичних навантажень, періодичними медичними оглядами у спеціалістів, можна не тільки лікувати уже сформоване захворювання, але і вчасно попередити власне саме його розвиток, і тоді ваші суглоби будуть вдячно працювати з вами в одному темпі.

Матеріал підготувала: доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Волошина Л.О.

Корисно знати