• Українська
  • English
За що варто подякувати Чарльзу Дарвіну?

За що варто подякувати Чарльзу Дарвіну?

12 лютого відзначають День Дарвіна – міжнародне свято, що приурочене до дня народження видатного науковця, теорії якого і досі викликають суперечки в науковій спільноті, Чарльза Дарвіна. Подія, що була започаткована ще у 1995 році і сьогодні не втрачає своєї актуальності, оскільки досі надихає людей усього світу цікавитися наукою та популяризувати її.

Чарльз Дарвін народився 12 лютого 1809 року в Англії. Він був одним із наймолодших у родині лікаря Роберта Дарвіна та Сюзанни Дарвін. У віці 22 років у 1831 році він вирушив у п’ятирічне дослідницьке  плавання на кораблі «HMS Beagle». Протягом подорожі він вивчав різні види рослин та тварин. У цей період Ч. Дарвін почав створювати теорію еволюції та формувати свої погляди на природній добір. Через 28 років він опублікував книгу «Про походження видів», що спричинила величезний резонанс у науковому суспільстві.

Згідно теорії еволюції Ч. Дарвіна види, що вижили в результаті природнього добору, змогли успішно адаптуватися або еволюціонувати, щоб відповідати умовам навколишнього середовища. Види, які не змогли пристосуватися до змін – загинули. Вивчення Дарвіном представників флори та фауни, а також скам’янілостей з різних куточків світу дозволило йому помітити схожість між організмами, і сформувати припущення, що види поступово виникли від спільних предків. Пізніше теорія еволюції Чарльза Дарвіна та процес природнього відбору стали відомі під загальним терміном «дарвінізм». Сьогодні науковці усього світу у своїх дослідженнях використовують ідеї та принципи сформовані Дарвіном, що ще раз підтверджує важливість його внеску в розвиток сучасної науки.

Рекомендації для читачів, що почитати та подивитися, щоб дізнатися більше про ідеї Чарльза Дарвіна

і долучитися до святкування Міжнародного дня Дарвіна:

  • Книга «Походження видів» (1859): книга, написана Чарльзом Дарвіном, розповідає про основи еволюційного вчення.
  • Книга «Походження» (1980): біографічний роман про життя Ч. Дарвіна авторства Ірвінг Стоун.
  • Фільм «Геній Чарльза Дарвіна» (2008): документальний фільм Річарда Докінза, що складається з трьох частин та розповідає про те, як працює еволюція та які протиріччя є у теорії Дарвіна.

Інформацію підготувала асистент кафедри медичної біології та генетики, Анастасія ОБРАДОВИЧ

Корисно знати