• Українська
  • English
Здорове харчування під час вагітності

Здорове харчування під час вагітності

Вагітність – це особливий період життя для кожної жінки. Під час вагітності, щоб мати здорову дитину потрібно раціонально харчуватись.

Складаючи меню майбутньої матері, необхідно враховувати характер трудової діяльності, зріст, масу тіла, термін вагітності.

Що ж таке раціональне харчування? Це достатня кількість нутрієнтів, збалансоване по складу білків, жирів і вуглеводів, мінеральних речовин, мікроелементів, вітамінів. Важливим фактором є правильний режим прийому їжі. За визначенням Є.П. Самбірської раціональне харчування – це добре приготовлені  та красиво оформлені зі свіжих якісних продуктів смачні та різноманітні страви, які забезпечують організм необхідними для його розвитку.

Режим харчування в першому триместрі повинен бути «подрібненим», прийоми їжі часті, до 5-6 разів на день і невеликими порціями. Такий режим харчування сприяє кращому засвоєнню продуктів і всмоктуванню поживних речовин. Часті перекуси запобігають переїданню і зайвому збільшенню ваги. Останній прийом їжі повинен бути за 2-3 години до відходу до сну.

Необхідно включити в щоденний раціон більше сирих овочів, фруктів, хліб, круп’яні та макаронні вироби, рис, картоплю, зменшити кількість солоної та консервованої їжі, відмовитись від алкогольних напоїв, кави, фастфуду, жирної, смаженої їжі. Краще уникати сирої риби такої як устриці та молюски, а також заморожені копчені морепродукти. Під час вагітності можна їсти печінку, але не зловживати, адже вона багата на вітамін А, що може призвести до надлишку цього вітаміну в організмі та спричинити вроджені дефекти.

В кондитерських виробах, варенні, білому хлібі, рафінованому цукрі, містяться прості вуглеводи, їх краще обмежити, тому що вони створюють ефект «швидкого насичення», а отримана з них глюкоза перетворюється і відкладається у вигляді жирової тканини, збільшуючи також і масу плода. Перевагу слід віддати складним вуглеводам, вони довше розщеплюються і повільно виділяють глюкозу, що дає енергію. Складні вуглеводи містяться в крупах, цілозерновому хлібі.

Під час вагітності потреба організму в кальції зростає, він важливий для побудови кісток, для росту здорових зубів. Основними джерелами надходження кальцію є: молоко і молочні продукти, рибні консерви (сардини) з кістками, напої та вироби з сої (збагачені кальцієм), сир. Необхідно утриматися від м’яких сирів: Брі, Камамбер, фета, блакитний сир – лише якщо на упаковці вказано, що вони зроблені з пастеризованого молока. Додаткові джерела кальцію: тхина з цільного кунжуту, мигдаль, білокачанна капуста, цвітна капуста і т.д.

За час вагітності організм повинен отримувати достатньо заліза, щоб запобігти анемію у матері і плоду, а також запастися залізом на час грудного вигодовування (це єдиний і дуже важливе джерело отримання заліза для новонародженого). Для цього часто включайте у свій раціон гречану крупу і горіхи.

Безперечно кожного дня майбутня мама повинна отримувати всі необхідні речовини, мікроелементи і вітаміни для підтримки у нормі власного організму і забезпечення усім необхідним малюка.

Дорогі жінки! Памятайте! Від Вашого харчування і способу життя під час вагітності залежить розвиток Вашої дитини і його здоров’я!

Корисно знати