• Українська
  • English
Куріння і здоров’я
Куріння і здоров'я

Куріння і здоров’я

Від хвороб, розвиток яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн осіб. Тобто 1 з 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів.

 

Німецький професор Танненберг підрахував, що у наш час смертельний випадок на мільйон чоловік виникає у результаті: авіакатастрофи – один раз на 50 років, від вживання алкоголю – раз на 4-5 днів, від автокатастрофи – раз на 2-3 дні, від паління – кожні 2-3 години.

Із кожних 100 курців 53 намагається кинути палити, але лише 13 це вдається. Викурюючи пачку сигарет на день рівноцінно щорічному випиванню кавової чашки нікотину.

Близько третини дорослого населення Землі курять, що в числовому еквіваленті становить 1,5 мільярда людей. 200 мільйонів з них жінки.

Негативний вплив куріння на красу жінки не обмежується лише естетичним аспектом (до 60% чоловіків вважають, що жінка з сигаретою виглядає непривабливо). Набагато важливіше те, як куріння дійсно руйнує жіночу красу: призводить до передчасного старіння, ослаблення здоров`я і деяких захворювань, часом незворотних.

Хоча від передчасних зморшок і сіруватого кольору шкіри ще ніхто не вмирав, все ж ці неприємні зміни можуть стати для жінок вирішальним аргументом на користь відмови від паління. Особливо сильним такий аргумент стане для тих, хто почав палити, тому що вважав це ознакою гламуру. Ніхто не сперечається, що зморшки – це невід’ємна ознака старіння, однак паління настільки прискорює цей процес, що куряща жінка виглядає набагато старше свого істинного віку. Передчасні зморшки, суха, тьмяна, сірувата шкіра, опавші щоки – ось типовий портрет хронічного курця, адже для любительок нікотину бувають і більш серйозні наслідки, включаючи збільшується ризик виникнення раку шкіри. Вже в середині дев’ятнадцятого століття було помічено, що у завзятих курців змінюється зовнішність: передчасні зморшки і втрата еластичності шкіри надавали їм змучений і втомлений вигляд. Однак наукової бази під ці спостереження ніхто не підводив.

Тільки в 1985 році доктор Дуглас Модел опублікував в науковому журналі British Medical Journal статтю, в якій вперше вжив термін «обличчя курця».

 «Обличчя курця» виникає через те, що токсичні речовини, що містяться в сигаретах, створюють на шкірі обличчя серію видних неозброєним оком змін, включаючи зміни структури та кольору шкіри. Коли токсини проникають в шкіру, вони звужують кровоносні судини; особливо при цьому страждають крихітні капіляри, які розташовані поруч у верхніх шарах шкіри обличчя. Через сигаретний дим, в крові збільшується кількість окису вуглецю і зменшується вміст кисню, а значить, шкіра обличчя погано збагачується корисним для неї киснем і живильними речовинами. Структура шкіри змінюється – навіть жирна від природи шкіра може стати сухою через наявність сечогінного ефекту, який нікотин робить на організм.

Симптоми «обличчя курця»:

глибокі носогубні складки,

сітка зморшок навколо очей (так звані «гусячі лапки»),

запалі щоки (на них утворюються зморшки, перпендикулярні лінії губ),

різко окреслені вилиці,

обвисла, втративша еластичність шкіра.

Куріння і передчасне старіння жінки

Ранні зморшки. Нікотин, що міститься в тютюні, звужує кровоносні судини, від цього до шкіри надходить менше крові. Це означає, що шкіра позбавляється необхідної кількості кисню та інших поживних речовин. Тютюн також руйнує еластин і колаген, що містяться в шкірі.

Синдром Вернера. Цим терміном називають явище, коли людина старіє передчасно. І курці – перші в числі страждають цим синдромом. Куріння виснажує рівні білка Вернера в клітинах, який відповідає за розподіл клітин і структуру ДНК. Саме тому старіння починає проявлятися не тільки на поверхні шкіри.

Мішки під очима. Це видно на обличчях практично всіх курців. Набряки і мішки під очима є майже у всіх.

Тонкі зморшки навколо рота. У тих, хто не палить, ці зморшки виникають в більш пізньому віці, або виникають в іншій конфігурації. А курці, через постійне всмоктування диму, формують навколо губ вертикальні і яскраво-виражені тонкі лінії. Зморшки між носом і ротом – типові для курців.

В`яла шкіра. Не тільки зморшки на обличчі, але і в`яла шкіра по всьому тілу – такі наслідки куріння. Зморшкуваті руки і провисання грудей гарантовано з`являються після 10 років куріння. Тютюн також руйнує колаген і еластин – основні речовини, що забезпечують пружність шкіри.

Нерівний тон шкіри. Куріння позбавляє шкіру поживних речовин і кисню, в результаті всі курці виглядають блідими. У багатьох спостерігається нерівний тон шкіри вже в дуже молодому віці. Курці також більш сприйнятливі до появи вікових плям.

Куріння і збитки для здоров`я

Куріння негативно впливає на жіноче здоров`я, а в деяких випадках робить незворотні зміни в стані здоров`я жінки.

Здоров`я зубів. Смоли і нікотин, що містяться в тютюні, призводять до пожовтіння зубів і руйнування емалі. Куріння також є причиною зубного нальоту, каменю, сигарети зменшують кровотік в яснах, тому у курців частіше за все є захворювання ясен. І в кінцевому підсумку, всі ці ризики впливають на втрату зубів. Неприємності також доставляє неприємний запах з рота. І найбільші ризики пов`язані з тим, що куріння може стати причиною раку ротової порожнини.

Зір. Куріння викликає проблеми із зором. Курці мають високий ризик отримання катаракти, від якої, в свою чергу, позбавляє тільки операція. А катаракта провокує втрату зору.

Залежність від куріння. Куріння є шкідливою звичкою, від якої дуже важко позбутися. Часом, боротьба з власним курінням приводить до депресії і стресів. Куріння позбавляє людину енергії, і все життя стає в залежність від цієї звички. Іноді через куріння доводиться відмовлятися від роботи і друзів – такі сучасні вимоги до успішній людині.

Знижує щільність кісткової тканини. Відповідно, остеопороз вражає курців швидше.

Ревматоїдний артрит – Ще один наслідок багаторічного куріння.

Онкологічне захворювання легких, порожнини рота – це страшні ризики курців.

Як куріння впливає на волосся?

Від постійного куріння сильно страждають і волосся. Як і шкіра обличчя, нікотину волосяні цибулини і шкіра голови недоотримують кисень і поживні речовини, що, звичайно, призводить до їх тьмяності і ослаблення. До того ж, у курців шкіра голови стає пересушеною, починає лущитися, на ній з’являється роздратування. З часом, волосся втрачають еластичність, починають сильно сіктися і випадати, робляться ламкими. Жінкам, які багато курять також загрожує рання поява сивини.

Нікотин небезпечний також тим, що зменшує кількість вітаміну А в організмі. Як відомо, вітамін А бере участь в процесі відновлення і оновлення клітин організму. Отже, нікотин напряму впливає на здатність шкіри обличчя до регенерації, що виражається не тільки в появі передчасних зморшок, але і в уповільненому загоєнні ранок і шрамів. Саме з цим пов’язана лікарська заборона на паління хворих в післяопераційний період.

Жінки-курці, які розраховують виправити недоліки зовнішності за допомогою пластичної хірургії, можуть так і не опинитися на операційному столі. Справа в тому, що багато косметичних хірургів вимірюють рівень нікотину в крові своїх пацієнток і відмовляються проводити операції, якщо показники перевищують певне значення по причині того, що післяопераційні шрами від підтяжок можуть так і не затягнутися через погане кровопостачання і низьку регенеративну здатності такої шкіри.

Ще однин сумний наслідок паління для жінок – нікотин впливає на процес утворення колагену, який відновлює шкірний покрив, створюючи нові клітини. Паління зменшує кількість колагену, руйнуючи, таким чином, процес відновлення шкіри. Без достатньої кількості колагену шкіра втрачає еластичність, стає сухою, тьмяною і зморшкуватою.

Як бачите, причин кинути палити цілком достатньо – очевидно, що ніякої користі для шкіри паління не приносить. Кращий спосіб не побачити в дзеркалі «обличчя курця» – викинути цигарки якнайшвидше

Матеріал підготували доц. каф. дерматовенерології Гаєвська М.Ю. та лікарі-інтерни Продан Вікторія та Поченюк Олена

Корисно знати