• Українська
  • English
Рекомендації з нормалізації способу життя для пацієнтів хворих на остеоартрит

Рекомендації з нормалізації способу життя для пацієнтів хворих на остеоартрит

       Остеоартрит є одним з найпоширеніших хронічних захворювань суглобів, яке виникає в результаті біохімічного руйнування гіалінового хряща опорних суглобів, таких як колінні, стегнові, суглоби стопи, а також суглобів шийного та попереково-крижового відділів хребта. Основними проявами є болючість суглобів, яка збільшується при фізичних навантаженнях, ранкова скутість, яка триває до 30 хв, обмеження рухомості в суглобі, хрускіт. Попри те, що цієї хвороби неможливо повністю позбутись, деякі зміни у способі життя можуть значно покращити стан пацієнта та знизити ризик подальшого прогресування захворювання. Не існує єдиної поради, яка б впоралась з цим завданням, але якщо діяти в комплексі позитивні зміни не змусять довго чекати.

       Отже, можна виділити такі рекомендації для нормалізації життя хворих з остеоартритом:

 1.Підтримка здорової ваги тіла.

       Люди з остеоартритом, які мають зайву вагу, стикаються з більшою навантаженістю на свої суглоби. Згідно з медичними дослідженням, зниження маси тіла всього на 1 кг призводить до поліпшення загального стану майже у 20% пацієнтів. Тому важливо контролювати свою вагу та зберігати її в нормі. Для цього слід зменшити кількість калорій в свому щоденному раціоні, виключити напівфабрикати, алкоголь, газовані напої, гострі прянощі та зменшити кількість вуглеводів і жирів.

 2.Регулярні фізичні вправи.

       Заняття фізичними вправами допомагає зміцнити м’язи та сприяє підтримці здорових суглобів. Однак важливо обирати такі вправи, які не завдають біль, наприклад, плавання, йогу. Також можна звернутися до фахівця з фізіотерапії, який допоможе розробити індивідуальну програму вправ. Щодо ходьби, рекомендують почати з дистанції, яка не викликає болю в суглобах, і поступово збільшувати тривалість до 30-60 хвилин 5-7 разів на тиждень. Але хворі повинні знати особливості рухового режиму при остеоартриті, основний принцип якого грунтується на розвантаженні ураженого суглоба, тому не слід довго перебувати на ногах, часто підніматися по сходах і ходити на довгі дистанції.

 3 Виключення паління та вживання алкоголю.

       Паління та вживання алкоголю не тільки погіршують стан суглобів, а й загальний стан організму. Ці звички можуть призвести до зниження рівня кальцію в організмі та спричинити загострення симптомів остеоартриту. Тому важливо повністю відмовитися цих шкідливих звичок.

 4 Збагачення раціону корисними продуктами.

       Потрібно включити в харчування якомога більше корисних речовин, які впливають на поліпшення стану хрящової тканини. Деякі продукти можуть прискорювати розвиток остеоартриту, тоді як інші, навпаки, допомагають знижувати ризик його розвитку. Наприклад, збагачення дієти антиоксидантами, такими як вітамін С, Е та бета-каротин, може допомогти зменшити запалення в суглобах, бо захищають від згубного впливу вільних радикалів. Ці речовити міститься в цитрусових, горіхах, моркві, гарбузі, кабачках і зелені. Рекомендуюється також вживати достатню кількість кальцію та вітаміну D, щоб забезпечити здорові кістки. Особливо важливим незалежно від ступеня тяжкості остеоартрозу є скорочення кількості споживаної солі до 4-5 г на добу.

 5 Правильна постава та механіка рухів.

       Правильне положення тіла під час сидіння та стояння може допомогти зменшити навантаження на суглоби. Наприклад, сидіння зі скрученою спиною може призвести до більшої навантаженості на суглоби колін, тоді як правильне сидіння з правильною підтримкою спини допоможе розподілити навантаження рівномірніше. Ще важливо знати правильну техніку присідання. Спочатку потрібно знайти певну опору (стілець, перило), що допоможе зберегти рівновагу і зменшити навантаження на суглоби. Ноги мають бути на ширині плечей, при присіданні коліна спрямовані чітко вперед, а п’яти повинні контактувати з підлогою. Вкрай важливо рухатись повільно, без різких рухів. При підйомі вверх слід задіяти м’язи ніг та сідниць.

  1. Відпочинок та контроль стресу.

       Стрес може призвести до загострення симптомів остеоартриту. Здоровий сон та релаксаційні вправи можуть допомогти зменшити рівень стресу та покращити загальний стан організму.

  1. Масаж.

Масаж дозволяє зняти рефлекторний м’язовий спазм, активізувати кровопостачання у тканинах суглобів, ліквідувати лімфовенозний стаз та нормалізувати внутрішньокістковий тиск. Під впливом масажних процедур підвищуються еластичність, тонус, скоротливість м’язів, купірується м’язова атрофія.

Отже, головним принципом покращення якості життя хворих з остеоартритом є комбінування різних способів впливу на стан суглобів, що слід збалансувати індивідуально для кожного пацієнта. Основними моментами є здорова вага тіла, дієта для покращення стану хрящової тканини,  регулярні фізичні вправи, відмова від шкідливих звичок, правильна постава тіла, масаж, відпочинок і контроль стресу.

Підготували: доцент кафедри внутрішньої медицини Квасницька Ольга   Борисівна,

Студентка 4 курсу медичного факультету №2 Якубовська Діана Русланівна

 

 

Корисно знати