• Українська
  • English
Історико-медичний музей БДМУ
Історико-медичний музей БДМУ

Історико-медичний музей БДМУ

ДЕНЬ МУЗЕЮ. 18 травня відзначається День музеїв. У місті Чернівці, яке славиться своєю історією музеїв є багато, сьогодні ми розповімо Вам про історико-медичний музей Буковинського державного медичного університету.

Варто зауважити, що вищі навчальні заклади не визнаються повноцінними навчальними і одночасно науковими закладами, якщо вони не мають свого університетського науково-історичного музею.

Історія музею

Історико-медичний музей БДМУ, заснований у 1968 році, розпочинав свою роботу з невеликої експозиції, присвяченої 25-річчю діяльності Чернівецького державного медичного інституту на Буковині. Експозиція розташовувалась у малій конференц-залі адміністративно-навчального корпусу (Театральна площа, 2). Працював музей-кімната на громадських засадах під керівництвом доцента кафедри організації охорони здоров’я Бориса Яковича Дробніса до 1982 року. У 1987 році музей поновлює роботу уже як штатний підрозділ медінституту і працює під керівництвом доцента кафедри анатомії Григорія Григоровича Фішера до 1992 року. Для розміщення музею була виділена спеціальна зала в реконструйованому корпусі кафедри медичної біології та генетики по вул. Ю.Федьковича. У 1992-1993 рр. обов’язки завідувача музею виконувала за сумісництвом старший лаборант цієї кафедри Наталія Олександрівна Височина.

Зібрані упродовж 1995-1998 років численні та цікаві історичні документи, предмети, фотографії потребували більшої площі для їх розміщення і демонстрації відвідувачам. Тому у 1998 році для розміщення музею були виділені три зали у студентському гуртожитку № 5. Після закінчення реставрації та ремонту переданого Буковинській державній медичній академії палацу «Академічний», музей восени 2004 року був переведений і розміщений в приміщеннях цокольного поверху будівлі палацу.

Сьогодення

Наразі музей має 5 експозиційних залів. Музей включений і від 2002 р. є членом Європейської асоціації музеїв історії медицини та фармації. Створена і діє Рада музею. Щорічно музей відвідують понад 5 000 осіб – студенти, школярі, гості університету, учасники наукових конференцій, випускники університету під час своїх зустрічей, мешканці та гості міста.

Основні розділи та тематика постійно діючої експозиції. Вісім основних розділів постійно діючої експозиції музею висвітлюють: 1) історію заснування та Київський період діяльності навчального закладу в статусі Другого Київського державного медичного інституту (1931-1941), його роботу в евакуації до м. Челябінська під час війни (1941-1943); 2) Буковинський період діяльності навчального закладу в статусі Чернівецького державного медичного інституту (1944-1997), Буковинської державної медичної академії (1997–2005), а від 2 березня 2005 року – Буковинського державного медичного університету (БДМУ); 3) життя та діяльність ректорів, проректорів та видатних науковців університету, а також добре відомих у світі його вихованців; 4) історію медсестринства та милосердя в Україні і на Буковині; 5) історію заснування та діяльності Чернівецького, Новоселицького і Вашківецького медичних коледжів університету; 6) документи і предмети з історії медицини України та Буковини; 7) науково-дослідницьку діяльність співробітників і студентів університету та його наукові зв’язки із зарубіжжям; 8) спорт, художню самодіяльність, побут, дозвілля студентів та професорсько-викладацького персоналу.

У музеї оформляються і демонструються відвідувачам тематичні та ювілейні виставки, присвячені видатним подіям і славним науковцям університету. Викладачі використовують музейну експозицію для культурно-виховної та просвітницької роботи із студентами закріплених академічних груп. На базі музею проводяться заняття з історії медицини, працюють науково-дослідні секції з вивчення історії медицини Буковини й України та вивчення еколого-історичних пам’яток м. Чернівці, околиць. Науково-дослідною роботою в названих секціях займаються студенти університету та медичних коледжів, учні старших класів медичного ліцею й гімназій та шкіл міста.

Фонд музею.

Основний фонд музейної колекції складають понад 1100 оригінальних пам’яток з історії Буковинського державного медичного університету та його видатних науковців і випускників, історії медицини та фармації Буковини і України, історії та культури Буковинського краю.

Науково-допоміжний фонд включає понад 1500 одиниць скульптурних, речових, письмових, кіно, відео, фото, фоно і натуральних предметів, приладів, апаратів, муляжів, репродукцій, вишиванок тощо.

Київський період діяльності навчального закладу

В експозиції, яка розкриває історію заснування і Київський період діяльності навчального закладу від 1931 до 1941 року, цікавими експонатами є паспорт Другого Київського державного медичного інституту з фотографіями, таблицями, статистичними показниками діяльності інституту в перші 10 років, прилади, книги, які використовувались в ті часи в науково-дослідній та навчально-виховній роботі, фотографії науковців, студентів-відмінників 2КДМІ. Цікаві матеріали цієї експозиції присвячені видатним науковцям із світовим ім’ям: класику електрофізіології, академіку, завідувачу кафедри фізіології В.Ю. Чаговцю (1873-1941), першій в Україні жінці–академіку, завідуючій кафедрою патологічної анатомії О.І. Замковій-Смирновій (1880-1962), знаменитому терапевту, лауреату Державної премії, академіку, завідувачу кафедри факультетської терапії В.М. Іванову (1892-1962).

Чернівецький медичний інститут

В експозиції, яка розкриває історію передислокації 2 КДМІ в жовтні 1944 р. в м. Чернівці, розміщення інституту, початки його діяльності в перші 10 років та в наступні періоди показані ксерокопії всіх документів, які регламентували розміщення інституту в Чернівцях, всебічне забезпечення його роботи, в тому числі Постанова Ради Народних Комісарів УРСР № 1360 від 20 жовтня 1944 р. «Про поновлення роботи 2-го Київського медичного інституту». Цікаві фотографії, книги, прилади, побутові речі, які розкривають зміст і забезпечення навчально-виховного процесу, побут студентів та співробітників передислокованого інституту на новому місці. До речі, передислокований із Києва медінститут продовжував до грудня 1944 р. працювати в Чернівцях як 2КДМІ тому, що в Постанові Раднаркому забули вказати, як слід називати 2КДМІ після його передислокації в Чернівці. Лише через півтора місяців інституту вручили нову печатку і надали назву «Чернівецький державний медичний інститут». Експозиція в документах, фотографіях, монографіях, звітах, ювілейних документах, приладах, подарунках розкриває розвиток і здобутки навчального закладу в науковій, навчально-методичній та виховній діяльності, його трансформацію в Буковинську державну медичну академію (1997) та Буковинський державний медичний університет (2005).

Видатні випускники БДМУ

В експозиції про життя та діяльність ректорів, проректорів та видатних науковців університету, а також добре відомих у світі його вихованців показані цікаві документи, власні речі, подарунки, фотографії, нагороди, рукописи відомих в світі монографій тощо.

Цікавий розділ експозиції про добре відомих у світі вихованців БДМУ: Героя України, лауреата Державної премії України, композитора й поета, автора чарівної «Червоної рути» Володимира Івасюка; лауреата Державної премії України поета Михайла Ткача; лауреата Золотої медалі ЮНЕСКО і звання «Золоте ім’я світової культури» Йосипа Ельгісера; Заслуженого лікаря і головного терапевта Естонії, професора Н.В. Ельштейна; Надзвичайного посла України в Індії професора Г.І.Ходоровського; Надзвичайного посла України в Румунії професора Л.І.Сандуляка; міністрів охорони здоров’я України В.Д.Братуся (1954-1956,1968-1975) та Ю.П.Спіженка (1989-1994).

Медсестиринська справа на Буковині

Один із залів музею виділений для експозиції про історію медсестринства та милосердя в Україні і на Буковині. У представлених документах, фотографіях, портретах висвітлені етапи зародження і розвиток медсестринської справи в Україні та на Буковині, роль милосердя в медицині.

В окремій залі розгорнута експозиція про історію заснування та діяльність Чернівецького, Новоселицького та Вашківецького медичних коледжів університету. Надзвичайно цікаві документи, фотографії, звіти, статистичні дані розкривають історію створення та діяльності одного із найстаріших медичних навчальних закладів України – Чернівецького медичного коледжу БДМУ, який був заснований в 1811 році і в 2011 святкував своє 200-річчя. Ще одна зала оснащена для проведення занять із студентами з історії медицини та фармації в документах, фотографіях, відеофільмах, аудіо записах, в предметах і скульптурах видатних діячів медицини показані найважливіші події і сторінки з історії медицини України та розвитку медицини й охорони здоров’я на Буковині. Оригінальні матеріали свідчать про створення в 1904 році в Чернівцях станції швидкої допомоги. До речі, на теренах України перша станція швидкої медичної допомоги створена в Києві 1902 року, а друга в 1903 р. в Одесі. Чернівецька станція швидкої медичної допомоги є третьою на теренах тогочасної України.

Буковинська земля здавна славиться своєю унікальною історією, чудовими традиціями, розвиненою освітою, наукою, культурою, щедрою природою й талановитими людьми. Світової слави зазнали доктори медицини, вихідці з Буковини Йоган Мікулич-Радецький (1850-1905), Нестор Монастирський (1847-1888), Василь Волян (1826-1889), Володимир Залозецький (1842-1898), Володимир Філіпович (1864-1935), Тит-Євген Бурачинський (1880-1968) та його син Мирослав Бурачинський (1912-1987), Євген Омельський (1901-1980), Нарцис Лук’янович (1907-1985), Ярослав Воєвідко (1909-1981), Опанас Шевчукевич (відомий ще й як поет і скульптор) та інші.

Науково-дослідницька діяльність

Експозиція про науково-дослідницьку діяльність співробітників та студентів університету та його наукові зв’язки із зарубіжжям містить широко відомі в Україні та за її межами наукові праці (монографії, збірники, патенти на винаходи), прилади, інструменти, цікаві фотографії, документи, які розкривають зв’язки БДМУ та її науковців із зарубіжжям.

Експозиція в документах, портретах, фотографіях, мемуарних виданнях розповідає про випускників і науковців університету, які очолювали і очолюють відомі в Україні і за її межами науково-дослідні центри та інститути (академік АМН України Г.В.Гайко – директор Українського НДІ травматології й ортопедії; академік АМН України Д.І.Заболотний – директор НДІ оторинолярингології; проф. Ю.Л.Волянський – директор Харківського НДІ мікробіології та імунології; В.В.Поканевич – генеральний директор Української асоціації народної медицини; В.Шаповал – директор нефроурологічного центру, зав. кафедри урології Харківського медичного університету; чл.- кор. АМН України М.Г.Проданчук – директор інституту екогігієни і токсикології імені Л.І.Медведя (Київ); академік АМН і чл.-кор. НАН України Д.Д.Зербіно – директор Інституту клінічної патології, завідувач кафедри патанатомії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького; проф. Т.Д.Никула – завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб № 2, проректор із навчальної й наукової роботи (1986-1997) Національного медичного університету імені О.О. Богомольця; заслужений діяч науки, доктор медичних наук, професор Зозуля Іван Савович, проректор з наукової роботи, завідувач кафедри швидкої та невідкладної допомоги Київської державної медичної академії післядипломної освіти;

Життя університету

Розміщена в окремій залі експозиція про спорт, художню самодіяльність, побут, дозвілля студентів та професорсько-викладацького персоналу включає цікаві фотодокументи, кубки, грамоти, почесні знаки і нагороди спортсменів і колективів художньої самодіяльності студентів та співробітників.

Отож, шановні читачі, якщо Вас зацікавила експозиція історико-медичного музею Буковинського державного медичного університету маєте можливість відвідати його. Музей працює щоденно від 9.00 до 17.00 крім вихідних.

Матеріал підготував: Володимир Білоус, завідувач історико-медичного музею БДМУ.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати