• Українська
  • English
Семінар-нарада завідувачів кафедрами мовознавчих дисциплін медичних вишів України – нові перспективи співпраці
Семінар-нарада завідувачів кафедрами мовознавчих дисциплін медичних вишів України – нові перспективи співпраці

Семінар-нарада завідувачів кафедрами мовознавчих дисциплін медичних вишів України – нові перспективи співпраці

Близько сорока фахівців дисциплін мовознавчого циклу з усіх медичних навчальних закладів України зібралося у стінах Івано-Франківського національного медичного університету 20-21 вересня, де на кафедрі мовознавства було проведено семінар-нараду завідувачів кафедр (курсів) української, латинської та іноземних мов. Буковинський державний медичний університет на цьому зібранні представляли професор Василь Чебан, доценти Олександр Рак, Валентина Синиця, Лариса Шутак. Основною тематикою семінару-наради стало “Впровадження інноваційних особистісно-орієнтованих педагогічних технологій у викладанні мовознавчих дисциплін”.

З привітанням до учасників семінару-наради звернулася професор Ганна Ерстенюк перший проректор Івано-Франківського національного медичного університету, а з першою доповіддю на пленарному засіданні виступив професор Іван Вітенко, директор Центрального методичного кабінету з вищої медичної освіти МОЗ України.

На секційних засіданнях розглядалися особливості викладання мовознавчих дисциплін у різних медичних навчальних закладах України. Неодноразово зазначалося, що науково-педагогічна діяльність вимагає пошуку нових методичних і методологічних підходів у процесі формування компетенції майбутнього лікаря. А для цього необхідно впроваджувати інформаційно-комунікативні інноваційні технології, які інтенсифікують процес навчання, підвищують його ефективність.

Представники БДМУ поділилися позитивним досвідом впровадження комп’ютерних та Інтернет-технологій у навчальний процес. Зокрема, йшлося про ефективний досвід проведення дистанційних семінарів з української мови на підготовчому відділенні університету; про активне запровадження системи дистанційного навчання “Moodle”, перевагами якої є гнучкість, модульність, інформативність, поєднання з іншими видами діяльності, масовість, рентабельність, соціальність, інтернаціональність. Також наголошувалося, що одним із методів активізації заняття є використання проектної методики, що підвищує активність студентів, формує вміння самостійно творчо мислити, обирати різні рішення тощо.

Ще одним важливим питанням семінару-наради стало обговорення остаточної версії національних підручників з дисциплін  “Латинська мова та основи фармацевтичної термінології” та “Іноземні мови (англійська, німецька, французька) за професійним спрямуванням”. До слова, чимало викладачів кафедри іноземних мов БДМУ є співавторами національних підручників із вищеназваних дисциплін. Обговорювалася також концепція створення національного підручника з “Української мови за професійним спрямуванням”. Не залишилися поза увагою типові програми з мовознавчих дисциплін, які змінюються та модернізуються у зв’язку з уведенням тимчасового положення про Болонську систему. Учасники семінару продуктивно і творчо попрацювали, ухвалили відповідні рішення і пропозиції для подальшого опрацювання МОЗ і МОН, молоді та спорту України.

На підсумковому засіданні, обговоривши доповіді та звіти керівників секцій, завідувач кафедри мовознавства Івано-Франківського медуніверситету професор Роман Голод подякував усім присутнім за активність, конструктивність у прийнятті рішень, високу продуктивність семінару-наради і зазначив, що такі форуми підвищують ефективність навчального процесу і позитивно впливають на творче співробітництво.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати