• Українська
  • English
Фахова школа з імунології пройшла в БДМУ

Фахова школа з імунології пройшла в БДМУ

22-29 квітня 2024 року відзначають Всесвітній тиждень Первинних Імунодефіцитів, що збігається зі Європейським тижнем імунізації з 21 по 27 квітня 2024 року. Це важлива подія для медичної та пацієнтської спільноти.

Основна місія Всесвітнього тижня первинних імунодефіцитів – це підвищення обізнаності та інформування суспільства про первинні імунодефіцити.

В рамках Всесвітнього тижня первинних імунодефіцитів 25-27 квітня Чернівцях проводиться Міждисциплінарна весняна фахова школа з імунології.

Організатори фахової школи: Міжнародна міждисциплінарна асоціація медичних професіоналів ГО «Всеукраїнська асоціація дитячої імунології» Міжнародний Європейський університет, Буковинський державний медичний університет.
В заході взяли участь 60 учасників з усіх куточків України, у тому числі представники від НСЗУ, держаного експертного центру МОЗ, пацієнтських організацій, експерти з дитячої та дорослої імунології та генетики. Сам формат заходу дуже продуктивний і включає кейс-марафони, майстер-класи, круглі столи з проблемних питань діагностики та менеджменту первинних імунодефіцитів.
Первинні імунодефіцитні захворювання – це вроджені порушення функціонування імунної системи, що пов’язані з генетичними дефектами однієї або кількох ланок системи імунітету, тобто коли імунна система людини не працює належним чином. Хоча вроджені імунодефіцити належить до рідкісних захворювань, у світових масштабах вони вражають близько 6 млн людей, не залежно від статі, віку і географічних кордонів. Описано понад 500 помилок імунітету ( форм первинних імунодефіцитів (ПІД) у світі, в Україні живуть пацієнти з понад 180 формами ПІД.
Класифікація ПІД невпинно розширюється і доповнюється. Часті інфекційні захворювання у дітей раннього віку, підлітків чи дорослих осіб можуть сказати більше, ніж просто “ослаблений імунітет” в такої особи. Слід проаналізувати чому так відбувається! В цьому аспекті може бути недіагностований вчасно в пацієнта первинний імунодефіцит /ПІД/: чим характеризується дана патологія, що є насторожуючим, коли і до кого скеровувати пацієнта.
Отож, ПІД характеризується повторними і хронічними інфекційними хворобами, які важко піддаються лікуванню, мають рецидивуючий характер, усунення їх симптомів потребує внутрішньовенного введення антибактеріальних препаратів.
Для деяких форм ПІД типовою є підвищена частота формування алергічних, аутоімунних хвороб і розвитку пухлинних захворювань. Як правило, пацієнти тривалий час залишаються недообстеженими і не отримують адекватну терапію, що часто призводить до пошкодження органів, фізичної непрацездатності і навіть смерті.

10 «тривожних» симптомів можливого первинного імунодефіциту для дорослих:2 нових отитів протягом 1 року;
– 2 нових синуситів протягом 1 року;
– рецидивуючі вірусні інфекції (застуда, герпес, бородавки, кондиломи);
– повторна необхідність внутрішньовенного введення антибіотиків для подолання інфекцій;
– повторні, глибокі абсцеси шкіри або внутрішніх органів;
– персистуюча молочниця або грибкова інфекція шкіри чи інших органів;
– інфекції, викликані зазвичай нешкідливими бактеріями;
– родинний анамнез первинного імунодефіциту.

При наявності двох і більше з 10 насторожуючих ознак дорослому пацієнту необхідна консультація імунолога. До основних скринінгових досліджень на предмет наявності у пацієнта ПІД є визначення рівня гамма-глобулінів та основних класів імуноглобулінів (IgG, IgM, IgA). Багато людей з ПІД отримують лікування імуноглобулінами (внутрішньовенними та підшкірними), які допомагають організму протистояти інфекціям.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати