• Українська
  • English
БДМУ – активний партнер міжнародного проєкту Safemed+ з покращення медичної освіти

БДМУ – активний партнер міжнародного проєкту Safemed+ з покращення медичної освіти

11-16 вересня у місті Катанія (Італія) пройшов тренінг у рамках міжнародного грантового проєкту SAFEMED+, що співфінансується програмою Еразмус+ Європейського Союзу, у якому взяла участь делегація Буковинського державного медичного університету:

ректор закладу вищої освіти Ігор ГЕРУШ, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мар’яна ГРИЦЮК, професор кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Тетяна БІЛОУС і доценти цієї ж кафедри Олена КОРОТУН та Микола ГАРАС, доцент кафедри фармакології Тетяна ЩУДРОВА, доцент кафедри гістології, цитології та ембріології Алла ХОДОРОВСЬКА та асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Тетяна АНТОФІЙЧУК.

Гостей привітав ректор Франческо ПРІОЛО, декан медичного факультету П‘єтро КАСТЕЛЛІНО та керівники відділів біомедичних та біотехнологічних наук й загальної та спеціальної медичної хірургії, Марія Анджела СОРТІНО та Алессандро КАППЕЛЛАНІ відповідно.

З вітальним словом до учасників тренінгу звернувся ректор БДМУ Ігор ГЕРУШ, який звернув увагу на те, що очікуваним результатом міжнародного грантового проєкту SAFEMED+ проекту є підвищення якості навчання клінічним навичкам, проведення ОСКІ, надання невідкладної медичної допомоги та догляду за пацієнтами.

Ігор Васильович закцентував увагу, що за результатами неспровокованої несправедливої війни від рук російських загарбників гине мирне населення України, держава-агресор знищує заклади охорони здоров’я, заклади вищої освіти, спеціалізовані автомобілі екстреної медичної допомоги – загалом руйнує медичну інфраструктуру України.

Ректор БДМУ висловив вдячність партнерам за надані підтримку й допомогу Україні, підкреслив зацікавленість у подальшому розвитку співпраці із міжнародними партнерами, а також запевнив, що, попри війну, Україна робить все можливе для зміцнення системи охорони здоров’я та вищої медичної освіти і їх розвитку відповідно до передового світового досвіду та практики.

Цю тезу також підтримала колега з Італії – професорка Катія МАНГАНО відзначила важливість присутності делегатів з України, які, не зважаючи на те, що країна зараз боронить свою незалежність, продовжують дбати про надання якісної медичної освіти та сприяють покращенню підготовки студентів.

Було обговорено структуру курикулуму, роль та місце симуляційних технологій у навчанні та атестації студентів медичних факультетів. Учасників ознайомлено з організацією роботи факультету медицини Катанійського університету, а також відбулася сесія вільних запитань за участю адміністрації та професорів медичного факультету Катанійського університету. Вивчено організацію навчання клінічним навичкам (місце клінічних навичок у навчальній програмі, навчання клінічним навичкам в університетських клініках); курікулум медичного університету (підходи до розробки, перегляду, вплив стандартів ЄС з медичної освіти, методи викладання та відпрацювання, додаткові та елективні курси тощо).

Проведено ознайомчі візити до двох університетських клінік Катанії. У клініці Gasparo Rodolico Unit (корпус імені Гаспаро Родоліко) відвідано відділення кардіології, внутрішньої медицини та хірургії. Під час візиту продемонстровано організацію роботи відділення, механізми залучення до роботи з пацієнтами студентів різних курсів та лікарів-інтернів. За участі лікарів, інтернів та студентів у відділенні обговорено роль лікарів-тьюторів, методики навчання і контролю під час роботи з пацієнтами.

У клініці San Marko Unit (корпус імені Святого Марка), який було відкрито у 2018 році, учасників тренінгу було ознайомлено із відділеннями нейрохірургії, анестезіології та невідкладної допомоги, акушерства та гінекології. Обговорено структуру та організацію роботи відділень, продемонстровано сучасне обладнання – мобільні апарати комп’ютерної томографії, роботизовані операційні, систему відеомоніторингу стану пацієнтів тощо. З лікарями відділення та професорами обговорено систему надання невідкладної допомоги населенню, залучення студентів та молодих лікарів, організацію роботи інтернів, організацію співпраці з іншими медичними установами, можливості телемедицини тощо.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати