• Українська
  • English
День науки в БДМУ

День науки в БДМУ

В рамках Дня науки в Україні для студентів I курсу 8 гр., ІІ курсу 8 гр. Медичного факультету № 2 відбулася інформаційна година «Запобігання академічному плагіату у ВНЗ»

Під час заходу розглядалося питання загострення проблеми плагіату в навчальних і наукових роботах. Було дано визначення терміну «академічного плагіату» згідно із  Законом «Про вищу освіту» та застосування санкцій для тих хто захищає наукові робити та дисертації, якщо в роботі виявлений плагіат.

Йшла мова про найпоширеніші типи плагіату та приводилися приклади. Були розглянуті успішні моделі підтримки академічної доброчесності на рівні окремих навчальних закладів. Зачитані правила коректного цитування, оформлення посилань, складання списку використаних джерел.

Провідною думкою заходу було те, що плагіат слід розглядати як аномалію, що підлягає усуненню, а не як постійний чинник, з яким доводиться миритися.

 

Захід підготувала та провела бібліотекар І кат. Світлана Тулевська  за організації доцента кафедри гістології, цитології та ембріології Наталії Пентелейчук та асистента кафедри Людмила Андрущак.

 

Любіть медицину так, як її любив О.О. Богомолець

В рамках відзначення Дня науки в Україні 18 травня 2022 р. відбулася інформаційна година англійською мовою «Любіть медицину так, як її любив О.О. Богомолець» для студентів медичного факультету №3.

Олександр Олександрович Богомолець – український учений-патофізіолог, академік, основоположник української школи патологічної фізіології, ендокринології і геронтології. На заході студентів коротко познайомили з історією життя ученого, роками його навчання та становлення в науці. Особливу увагу було приділено таким відкриттям науковця, як антиретикулярна цитотоксична сироватка, нові методи переливання і консервації крові, взаємодія пухлини і організму, здатність організму до резистентності хворобі, а також написання першого в країні підручника з патологічної фізіології.

Академіка О.О. Богомольця характеризували не тільки як блискучого ученого, а й як активного громадського діяча і чудову людину. У розповіді зазначалося, що внесок ученого у вітчизняну науку був високо оцінений державою і нагороджений вищими орденами, званнями, медалями; на будинках, де жив академік, були вивішені меморіальні дошки, на його честь названі вулиці в багатьох містах України, зокрема в Києві, Чернівцях, Львові та Броварах.

На завершення був приведений девіз академіка О.О. Богомольця: «Життя – це ще не все, головне – служити людям». Присутнім на заході іноземним студентам також було розказано про заснування премії імені О.О. Богомольця, яку з 2007 р. вручає Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології НАН України за видатні досягнення в галузі фізіології та патофізіології. Всіх учасників інформаційної години закликали любити медицину і прагнути до наукових відкриттів!

Захід підготували і провели співробітники бібліотеки Т.В. Полякова та І.В. Кухлій за організаційної підтримки головного куратора медичного факультету №3 Кушнірик О.В. і кураторів факультету Антонюк О.П., Власової К.В. та Стегніцької Л.В.

 

 

 

Традиційно в Україні, у третю суботу травня, завжди відзначається професійне свято працівників науки.

Мета цього свята – вшанування наукових традицій, досягнень учених, якими ми цілком справедливо пишаємося, і на яких покладаємо великі сподівання. Наука ніколи не стоїть на місці, вона постійно розвивається, виникають нові напрямки, результатом яких є виникнення нових технологій, які мають служити на благо людству.

З нагоди Дня науки в Україні, 19.05.22 на кафедрі фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри.  На заході були присутні доценти Анохіна С.І., Гордієнко В.В., Ясінська О.В., асистенти Агафонова О.В., Кисилиця С.О. та студенти-гуртківці кафедри. Модератором заходу була доцент Семененко С.Б., куратор СНГ кафедри. Перед присутніми виступила д.мед.н., професор Світлана Ткачук, завідувач кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата. Світлана Сергіївна привітала присутніх з Днем науки, який в цьому році припадає на 21 травня, а також відмітила, що сьогодні в Україні святкують День вишиванки, яка є важливою частиною культури українського народу.

Завідувач кафедри розповіла слухачам про новітні сучасні наукові відкриття та високі технології в науці, а також побажала студентам в майбутньому наукових звершень та відкриттів. Професор Ткачук С.С. наголосила на тому, що кафедра фізіології носить ім’я видатного вченого, професора Якова Давидовича Кіршенблата, якому в цьому році виповнюється 110 років. Світлана Сергіївна презентувала присутнім життєвий та творчий шлях відомого науковця, ознайомила з його науковими відкриттями, які актуальні і на цей час та співпрацю з відомими науковцями того часу. Ім’я професора Я.Д. Кіршенблата вписано великими літерами у світову науку, а його відкриття є основою сучасних наукових досліджень.

 

 

Напередодні Дня науки в Україні на кафедрі біоорганічної  та біологічної хімії та клінічної біохімії БДМУ

з ініціативи доцентів  Ірини Яремій та Олександри Кушнір відбулося онлайн засідання студентського наукового гуртка. 

                На засіданні студенти-гуртківці фармацевтичного факультету разом із викладачами обговорювали актуальні, надзвичайно цікаві та важливі для майбутніх фахівців фармацевтичної галузі питання біохімічних механізмів дії та метаболізму лікарських засобів.

Із доповідями виступили студентки 3 курсу – Тимчик А. та Кузняк В. (1 група); Паскар І., Осипчук К. та Палійчук Х. (5 група), які навчаються за спеціальністю «Фармація, промислова фармація» на другому (магістерському) рівні та, окрім «Біологічної хімії», вивчають також «Функціональну біохімію», як вибіркову дисципліну.

Доцент Ірина Яремій продемонструвала студентам онлайн експериментальне дослідження виявлення у сечі окремих метаболітів лікарських засобів.

У засіданні взяло участь 25 студентів фармацевтичного факультету БДМУ.

 

 

Вклад в медичну науку

відомих науковців БДМУ – ювілярів 2022р.

До Дня науки в Україні 2 травня була проведена інформаційна година «Вклад в медичну науку відомих науковців БДМУ – ювілярів 2022 р.» (онлайн)

Студентам розповіли про науковців нашого університету – корифеїв БДМУ, які були засновниками кафедр, стояли біля джерел створення наукових шкіл, робили вагомий внесок у розвиток медицини, чий науковий доробок примножував славу нашого університету та ювілеї від дня народження яких відзначає в цьому році наш університет. Це:

Хенкін Валентин Львович (120 р. від д. н.) Доктор медичних наук, науковець, професор, завідувач кафедри госпітальної (1955-1962 рр.) та факультетської хірургії (1962-1971 рр.).

Малішевська Вікторія Антонівна (100 р. від д.н.) Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри анатомії людини (1970-1985 рр.), (2000-2001 рр.).

Мільков Борис Олегович (90 років від д.н.) Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри факультетської хірургії (1980-1997 рр.), професор кафедри хірургії (1997-2009 рр.).

Щупак Натан Борисович (120 років від д.н.). Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри факультетської терапії (1949 – 1966 рр.)

Калина Георгій Платонович (120 років від д.н.) Доктор медичних наук,  професор, видатний мікробіолог, епідеміолог, вчений, дослідник, завідувач кафедри мікробіології (1947-1955 рр.).

Мангейм Олександр Юхимович (130 років від д.н.) Доктор медичних наук, професор, видатний хірург, завідувач кафедри госпітальної хірургії (1945-1955 рр.).

Шінкерман Наум Мойсейович (115 років від д.н.) Доктор медичних наук, професор, вчений, публіцист, лікар, паталогоанатом, завідувач кафедри патологічної анатомії (1945-1968 рр.)

Патратій Володимир Кузьмич (95 років від д.н.) Доктор медичних наук, професор, педагог, науковець-мікробіолог, ректор (1975-1993 рр.), завідувач кафедри мікробіології та вірусології (1993-2001 рр.), професор кафедри мікробіології  та вірусології (2001-2017 рр.)

Кіршенблат Яков Давидович (110 років від д.н.) Доктор біологічних наук, професор, Завідувач кафедри нормальної фізіології (1954-1980 pp.)

Теодор Людвіг Борисович (125 років від д.н.) Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри акушерства і гінекології  (1948-1963 pp.)

3 (5)
4 (1)
8 (4)
9 (1)
12 (1)
Безымянный

Увага студентів була спрямована на вшанування досягнень корифеїв БДМУ, які є актуальними і сьогодні і якими пишається наш університет.

Захід підготували та провели співробітники бібліотеки Тулевська С.О., Жук Н.Р. для студентів I курсу 8 гр., ІІ курсу 8 гр. Медичного факультету № 2 за організації доцента кафедри гістології, цитології та ембріології Пентелейчук Н.П. та аситента кафедри Андрущак Л. А.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати