• Українська
  • English
День науки відзначили в бібліотеці БДМУ

День науки відзначили в бібліотеці БДМУ

21 квітня 2021 року  до Дня науки в Україні для слухачів Школи молодого викладача працівниками бібліотеки БДМУ було проведено  вебінар «Використання інформаційно-пошукових систем при написанні наукової роботи».

На зустрічі були присутні проректор з науково-педагогічної роботи та виховання доц. Ніна Зорій та молоді викладачі університету.

Враховуючи тенденції часу та виклики сьогодення наукова спільнота потребує  якісної, достовірної інформації з першоджерел для висвітлення власних досягнень.

 

Саме з цією метою співробітники бібліотеки зав. інформаційно-бібліографічним відділом Аліна Ширєнкова та головний бібліотекар Олена Гімчинська, проводячи вебінар навели приклади правильного пошуку наукової інформації в міжнародних та вітчизняних базах. Представили можливості власних ресурсів університету: електронний каталог АБІС «ІРБІС-64» та доступ до повних текстів БД Springer Nature; цифровий репозиторій «Інтелектуальні фонди БДМУ». Висвітили інформацію про інформаційні, бібліографічні, реферативні, повнотекстові та наукометричні бази, які є у вільному доступі (PubMed, Open Ukrainian Citation Index, Національний репозиторій академічних текстів, Наукова періодика України, Наукові конференції України, тощо), звернули увагу ті бази, до яких є доступ з IP-адрес університету (наукометричні БД Web of Science, Scopus та повнотекстова база EBSCO Health).

Продемонстровано в онлайн режимі роботу EBSCO Health – повнотекстової бази, яка доступна в університеті.

Вміння підібрати якісну та достовірну наукову інформацію заощаджує час, покращує результати та допомагає у просуванні власних здобутків.

 

Використання інформаційно-пошукових систем при написанні наукових робіт 

 

 

 

Основи наукового цитування

та стилі оформлення посилань у наукових  роботах.

28 квітня до Дня науки в Україні для слухачів Школи молодого викладача, працівниками бібліотеки БДМУ було проведено онлайн-семінар «Основи наукового цитування та стилі оформлення посилань у наукових роботах. Представлення власних здобутків науковій спільноті».

Головна мета онлайн-семінару – довести молодим науковцям інформацію про те, що обов’язковим компонентом будь-якої наукової роботи є наукове цитування.

Саме з цією метою провідний бібліотекар інформаційно-бібліографічного відділу Софія Задерей проводячи онлайн-семінар, звернула увагу молодих науковців на те,  що однією з найважливіших вимог до наукової роботи – є грамотне використання наукової літератури яка цитується в науковій роботі.

Під час семінару було розглянуто низку питань, пов’язаних із правилами цитування опублікованих творів інших авторів: надано загальне поняття цитування, його види, зазначено законодавчу базу з питань авторського права, пов’язаних з цитуванням; визначені основні вимоги до оформлення цитат, плагіату та самоцитування.

Поряд з основними правилами цитування, були представлені теми, які викликають у молодих науковців значну кількість запитань: якісні та кількісні характеристики посилань і цитат, вибір стандарту оформлення джерел для публікації.

Наводилися приклади помилкового чи некоректного вживання та оформлення цитат, виходячи з типових помилок, які допускаються в наукових роботах.

Зав. інформаційно-бібліографічним відділом Аліна Ширєнкова ознайомила науковців з інформацією про можливості представлення власних здобутків науковій спільноті.

Адже, кожний вчений прагне, щоб його наукова праця була значуща серед інших дослідників, несла користь і унікальність даних, тоді інші автори будуть посилатися на них, використовувати у своїх роботах і створювати нові відкриття.

Bezymyannyj2
Bezymyannyj3

 

 

До Дня науки в Україні 29 квітня, за сприяння доцента кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Квасницької О.Б. та бібліотекаря І кат. Тулевської С.О., відбулася інформаційна година «Запобігання академічному плагіату у ВНЗ»

Під час заходу говорилося про проблему плагіату в навчальних і наукових роботах. Студентам розповіли про існування випадків плагіату, привели приклади. Увага була звернута на необхідність вказувати посилання на результати робіт, на підставі яких робляться висновки у власних дослідженнях.

Присутнім розповіли, що в університеті впроваджено комп’ютерну систему обліку, збереження та порівняльного аналізу електронних текстів письмових робіт співробітників та студентів, яка має назву «Аntiplagiarism» та дає змогу  перевірити документи на предмет запозичення текстів з відкритих джерел.

Захід відбувся для студенів IV курсу 15,16,17,18 груп Медичного факультету № 1, за участі доцента кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Кулачек Н.Т., асистентів – Ферфецької К.В.,  Чернецької Н.В., Буздуган І.О.

2
3
4
5
6

 

 

До Дня науки в Україні 30 квітня відбувся вебінар «Електронні сервіси бібліотеки та повнотекстова база EBSCO на допомогу науковцям».

Головний бібліотекар Гімчинська О.К. надала інформацію про повнотекстову базу EBSCO, ознайомила з корисною інформацією та інструкцією користувача. Розповіла як отримати доступ до повнотекстових баз даних кращих світових журналів.

Бібліотекар І кат. Тулевська С.О. ознайомила присутніх з електронними сервісами бібліотеки, які доступні на офіційному сайті бібліотеки та розповіла про послуги, які можуть бути корисними викладачам та студентам.

Викладачі активно долучилися до обговорення теми вебінару.

Вебінар організували: Доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Квасницька О.Б та бібліотекар І кат. Тулевська С.О

Захід відбувся для студентів IV курсу 21,22,23,24 груп Медичного Факультету № 2, за участі доцентів кафедри – Волошиної Л.О., Гончарук Л.М., асистентів –  Ферфецької К.В., Присяжнюк І.В.., Буздуган І.О.

11
12
13
14
15

 

До Дня науки в Україні, 5 травня 2021 р., відбувся вебінар «Супровід у «Medline with Full Text» (EBSCO)

Головний бібліотекар Гімчинська О.К. представила презентацію про повнотекстову базу даних наукової інформації «Medline with Full Text», яку індексує одна з найбільших приватних та сімейних компаній у США – EBSCO Information Senices. Була надана корисна інформація щодо баз даних, до яких надає доступ бібліотека.

Захід відбувся для студентів IV курсу 25,26,28,30 груп Медичного факультету № 2, за організації доцента кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Квасницької О.Б. та участі доцента Гончарук Л.М., асистентів  – Ферфецької К.В., Буздуган І.О, Чернецької Н.В.

6
4
2
3
5

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати