• Українська
  • English
Фахівець БДМУ розповіла старшокласникам чим небезпечне куріння електронних цигарок

Фахівець БДМУ розповіла старшокласникам чим небезпечне куріння електронних цигарок

18 листопада асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Тетяна Антофійчук взяла участь в інформаційному заході «Безпечні альтернативи палінню: міф чи реальність».

Дану подію було зорганізовано для 8-Б класу Чернівецького ліцею №5 «ОРІЯНА» та приурочено Міжнародному дню відмови від куріння.

Згідно статистичним даним Україна займає перше місце в Європі за розповсюдженням тютюнопаління. На жаль, більша частина населення країни палить, з них 10% – жінки. Упродовж 30 років курець викурює приблизно 20000 сигарет, або 160 кг тютюну, поглинаючи в середньому 800 г нікотину.

Вже нікого не здивуєш безалкогольним пивом, кавою без кофеїну, безлактозними і безглютеновими продуктами, і тим паче «безпечними» сигаретами. Та чи дійсно вони такі?

Нікотин є діючою речовиною в сигаретах, це психоактивна речовина, котра впливає на рецептори, що виробляють дофамін, який відповідає за відчуття задоволення людини. Тютюн, як і наркотики, провокує продукування в організмі ендорфінів, а відтак патологічну залежність. Що більше людина курить, то більше призвичаюється до такого способу діставати задоволення. Нікотин – потужна отрута, яка діє переважно на дихальну і нервову системи, а також на травлення та серцево-судинну систему. Варто також зазначити, що паління має негативний вплив і на не курців, так зване пасивне паління, вони в групі ризику по розвитку респіраторних хвороб (в т.ч. раку легень) та серцево-судинних патологій. Діти, які народжуються від жінок, що були пасивними курцями, мають меншу вагу та частіше стають жертвами синдрому раптової дитячої смерті.

Отже розберемо деякі “альтернативи” звичайним цигаркам, які набирають популярності, особливо серед молоді.

IQOS розшифровується як «I quit original smoking» – пристрій, де використовуються тютюнові стіки, які нагріваються до певної температури, але не горять. Ця технологія зменшує у димі від айкос вміст канцерогенних речовин та концентрацію смол в порівнянні зі звичайними цигарками. Але це не свідчить про безпечність даного засобу, оскільки більшість досліджень, які проводились, були за фінансової підтримки організацій, в тому числі Philip Morris International, які мають власні зацікавленість в результатах, або які були на невеликій кількості добровольців, тому вони не можуть бути достовірними.

Вейпи та електронні сигарети, невже засоби, що не містять тютюну не шкідливі і можуть бути альтернативою?

Насправді, на зміну тютюну є не менш шкідлива сполука в таких виробах – формальдегід. В одному з досліджень зазначають, що вейпи виділяють формальдегід та напівацеталь формальдегіду (рідку форму формальдегіду, що здатна проникати глибше у легені аніж просто формальдегід), що є безперечно шкідливим. Крім того, в них використовуються різні суміші для аромату в складі яких є диацетил – це відносно безпечний ароматизатор, який використовують в різних продуктах (в т.ч. в попкорні). Але ви вже зрозуміли, що є але: є чимало досліджень, які свідчать небезпеку – сполуку пов’язують із тяжким ураженням легень (облітеруючим бронхіолітом), яке ще називають «попкорновою хворобою легень», оскільки його вперше помітили у працівників, які вдихали штучний ароматизатор масла для попкорну. За результатами інших досліджень, можлива загибель лейкоцитів від інгаляції різних ароматичних сумішей, що призводить до зростання рівня маркерів запалення та посиленню оксидативного стресу, який буде мати негативний вплив на легені.

Кілька слів про кальяни.

Інститут раку в США повідомляє, що під час їх куріння ризик раку легень такий самий, як і у звичайних курців, а ще є шанси отруїтися чадним газом.

Зараз в соціальних мережах і не тільки ви знайдете виправдання будь-якому способу паління. Але ми рекомендуємо не шукати безпечних альтернатив цигаркам, не видавати бажане за дійсність. Робіть вибір на користь здоров’я і кидайте палити.

Профорієнтаційна робота

Зауважимо, що на завершення Тетяна Миколаївна розповіла учням про навчання в медичному університеті та про підготовче відділення БДМУ, де вони можуть ознайомитись з особливостями майбутньої професії, адаптуватись до навчання в університеті та підготуватись до складання ДПА та ЗНО з профільних предметів (біологія, хімія). Для цього використовуються новітні схеми вивчення та засвоєння інформації, сучасні інтернет технології, а заняття ведуть досвідчені викладачі університету.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати