• Українська
  • English
Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови

21 лютого 1952 року в Бангладеш пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської – мови. Відтоді щороку Бангладеш відзначає День полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО в листопаді 1999 року рішенням тридцятої сесії Генеральної конференції проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

В Україні це свято відзначається з 2002 року, коли Президент підписав відповідне розпорядження з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку й використанню інших мов національних меншин.

Щороку викладачі кафедри суспільних наук та українознавства за участі завідувача професора Антонія Мойсея і проректора з науково-педагогічної роботи та виховання Ніни Зорій організовують зі студентами різноманітні виховні заходи з нагоди Міжнародного дня рідної мови. Особливо значущими є цьогорічні святкування, оскільки напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну «з метою денацифікації», «захисту російськомовного населення» (за однією з офіційних версій 2014 року) допомагають кожному зрозуміти роль і значення мови в утвердженні української державності, переконливо доводять, що МОВА МАЄ ЗНАЧЕННЯ.

У кожній академічній групі доценти кафедри Шутак Л. Б., Навчук Г. В., Ткач А. В. прочитали мінілекцію на тему: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…» cтудентам медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина»).

Студенти 2-ї групи медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) підготували мистецький захід «Українська мова вчора, сьогодні, завжди» (організатор – доцент Лариса Шутак). Студенти- медики читали поезію сучасних авторів, занурювались в історію свята, провели цікаву вікторину на знання української мови.

Студенти 3-ї групи медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) під час літературно-мистецького свята на тему: «Кращої, ніж рідна, мови не буває» згадали історію свята, розповіли цікаві факти про українську мову, підкресливши, що вона одна з найдревніших у Європі та входить до трійки наймелодійніших у світі (разом з італійською і французькою), а також натхненно читали поезією про багатство й різноманітність української мови (організатор – доцент Галина Навчук).

Студенти 7 групи медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) підготували вікторину на тему «Цікаве українською» (організатор – доцент Лариса Шутак). Вікторина складалася з кількох розділів, де студенти змагалися у вмінні редагувати тексти, писати міні-твори, розгадувати значення фразеологізмів тощо.

Студенти 8 групи медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) під час круглого столу на тему: «Мова має значення» з’ясовували роль мови в націє- та державотворенні, згадували заборони й обмеження української мови, зокрема про жорстоку розправу зі студентами Харківського університету, які не побоялися висловити свій протест проти складання іспитів російською мовою: згідно з вироком закритого суду 33 найактивніших студентів було розстріляно, близько 800 – репресовано (звісно ж, ця трагедія, яка трапилася в 1951 році, ретельно замовчувалась, як і Голодомор 1932 – 1933 рр.) (організатор – доцент Галина Навчук).

Зі студентами-іноземними громадянами ІІІ курсу медичних факультетів № 3 та № 4 (спеціальність «Медицина», магістр) проведено бліцінтерв’ю на тему: «Розкажи про мову свого роду» (організатори – Галина Навчук, Лариса Шутак, Алла Ткач).

Окрім того, студентам медичного факультету № 4 («Медсестринство», бакалавр) прочитано просвітницьку мінілекцію на тему: «Українська мова у світі» (організатор – Галина Навчук).

Отож шануймо рідну мову, вивчаймо її, розмовляймо українською, тримаймо мовний фронт, бо він не менш важливий!!!

 

Інформацію підготували: доценти закладу вищої освіти

кафедри суспільних наук та українознавства Галина Навчук та Лариса Шутак

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати