• Українська
  • English
Співробітники БДМУ беруть участь у записі подкасту «Кава на ніч»

Співробітники БДМУ беруть участь у записі подкасту «Кава на ніч»

Асистенти кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Наталя Гринько, Богдан Сумарюк та Ірина Герасим’юк беруть участь у записі подкасту «Кава на ніч». Це подкаст, в якому троє експертів у сфері ментального здоров’я за кавою діляться думками, обговорюють питання самопідтримки та самодопомоги, допомагають краще пізнати себе та оточуючих та дають практичні поради щодо піклування про себе.

Подкаст містить наступні епізоди:

1.«Ментальне здоров’я – твоя суперсила».

Про сучасну концепцію ментального здоров’я. Що вважати сьогоднішньою ментальною нормою? Коли звертатися по професійну допомогу?

2.«Як говорити з дітьми про війну?».

Як би нам не хотілося захистити наших дітей від жахіть війни, вона вже увійшла в їхнє життя і змінила його назавжди. Як пояснити складне так, щоб не зашкодити? З чого почати та чого не варто уникати під час обговорення?

  1. «Як не здуріти з родиною під одним дахом? Переселенці. Війна. Поради».

У цьому епізоді розмови про особисті межі, як правильно конфліктувати та співіснувати. Війна зараз “гризе” кожного, тож варто хоча б навчитись не гризти один одного.

    4.«Колективна травма українців».

Війна змушує кожного переживати травмівний досвід: через побачене в новинах, особисто пережите або розказане очевидцями. Але оскільки травму отримало все суспільство, а не індивід, переживається цей досвід також спільно.

  1. «Топ міфів про психіку. Алкоголь, Антидепресанти, Гомосексуальність, Мозок, Психлікарні.»

Ми зростаємо та живемо у світі сповитому міфами та стереотипами. І джерелом деяких з них є наука, неправильна інтерпретація якої, може сформувати хибні уявлення. Алкоголь вбиває наші нервові клітини? Скільки відсотків мозку ми використовуємо? Чи є шлях назад з психіатричної лікарні? Антидепресанти – чи зможеш їх кинути, якщо вже почав прийом? А як щодо гомосексуальності?

    6. «Без паніки про паніку».

«Здається я втрачаю контроль: трусяться руки, серце вилітає з грудей, в голові паморочиться та дзвенить у вухах. А що якщо зараз я втрачу свідомість?» – приблизно так багато людей описують досвід панічної атаки. Звучить знайомо? Є люди, які стикалися з цим досвідом раніше, проте є і ті, які вперше відчули щось подібне коли прийшла війна. В цьому епізоді поговоримо про прояви паніки, методи саморегуляції та як саме допомогти людині з панічною атакою.

  1. «Стресостійкість».

У цьому випуску про те, як гартувати особливу якість витривалості, спроможності тривалий час, попри усі виклики та випробування, зберігати наші сили, наше психічне здоров’я, нашу єдність, нашу надію і відвагу, щоби врешті вистояти, перемогти і відродитися…

 

Зараз усім як ніколи потрібно зберігати всі сили, здоровий глузд та бойовий дух. Тож  розмови ведуться про все, що стосується ментального здоров’я  (особливо в часі повномасштабної війни) та звучать поради, які дає доказова медицина та психотерапія.

 

Заваріть собі філіжанку кави та доєднуйтесь!

 

Канал створено 29 квітня 2022 року, вже 5 418 переглядів.

 

Матеріал підготували: Наталя Гринько, Богдан Сумарюк та Ірина Герасим’юк,

асистенти кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати