• Українська
  • English
До міжнародного Дня анестезіолога
До міжнародного Дня анестезіолога

До міжнародного Дня анестезіолога

Думки про професію: «Анестезіолог – це той, хто стоїть біля голови»

 

Сучасна анестезіологія набула небувалого розквіту. Вона базується на досягненнях медичної науки і практики. Анестезіолог володіє низкою потужних анестетиків, які в повній мірі, ефективно і надійно гарантують втрату хворим відчуття болі під час операції.

Професія анестезіолога складна, важка і дуже відповідальна. Проте, нерідко праця анестезіолога залишається в тіні. Мені приходить на думку одна історія. В однієї хворої, яка перенесла операцію, спитали: «Як звати хірурга, який робив вам операцію?» Пацієнтка назвала прізвище, ім’я та по-батькові свого рятівника – хірурга. Ще б пак! На друге питання «А хто був анестезіологом?», – хвора відповіла: «А це той, хто стояв біля голови? Ні, не знаю». Отакої! Тривога пацієнта перед операцією, страх відчути біль під час неї, короткий термін спілкування з анестезіологом, а потім сама анестезія і вихід з неї, не дають пацієнту можливості зосередитися на особистості анестезіолога.

Недаремно, на другий день після операції при відвідуванні прооперованого останній дивиться на анестезіолога, нерідко, з подивом – як вперше бачить! А в руках цього спеціаліста на момент операції знаходилися всі важелі керування та  корекції всіма функціями органів і систем організму, коли виключається самостійне дихання і втрачається свідомість. Впевненість і рішучість анестезіолога допомагає хворому перейти психологічний бар’єр і пересилити свій страх перед майбутньою операцією.

Пацієнт самої операції не пам’ятає, після анестезії, інколи, навіть не вірить, що все вже позаду, операція скінчилася. А лікар анестезіолог вже спішить до іншого пацієнта, який потребує його допомоги. Результати роботи хірурга ще тривалий час турбують пацієнта. А ось робота лікаря анестезіолога здійснюється поза свідомістю пацієнта, він її не бачить. Як ми не бачимо свого янгола-охоронця, який нас оберігає і направляє, про якого ми не часто згадуємо. Необхідно констатувати, що по емоційній напруженості «злету» і «посадки», розподілу уваги і швидкості реакції роботу анестезіолога нерідко порівнюють з льотною справою. Любов і повага до професії, розуміння впливу анестезії на організм, покращення умов безпеки пацієнта під час знеболення, все це підсвідомо формує думку, що найкраща анестезія – це та, яку вдалося уникнути!

Доцент кафедри анестезіології та реаніматології Сергій Акентьєв.

Корисно знати