• Українська
  • English
Нефармацевтичні винаходи фармацевтів
Нефармацевтичні винаходи фармацевтів

Нефармацевтичні винаходи фармацевтів

Як правило, різноманітні відкриття та винаходи люди роблять в межах своєї професії.

Не є виключенням в цьому плані також представники фармацевтичної галузі. Однак, історія фармацевтики насичена цікавими фактами та подіями, які до фармації чи медицини, на перший погляд, не мають ніякого відношення.

Гасова лампа

В 1853 році у Львові магістрами фармації Йоганом Зегом та Ігнатієм Лукасевичем винайдено першу у світі гасову лампу. Дослідники займалися вивченням дистиляції сирої нафти, яка мала слугувати основою для створення нових лікарських засобів, проте несподівано отримали маслянисту рідину, яка при згоранні давала яскраве рівномірне світло. Це був гас (керосин). В тому ж році, вперше у сусідньому з аптекою шпиталі була проведена термінова операція, яка освічувалась лампами винайденими Лукасевичем та Зегом. З цього часу гас стає найуживанішим у світі продуктом освітлення, яким навіть зараз, на початку XXI століття, ще користується третина людства.

Маргарин

В середині XIX століття французький імператор Наполеон III запропонував винагороду тому хто створить більш дешевий (орієнтований на військовослужбовців та убогих) замінник коров’ячого масла. Це завдання виконав французький фармацевт Меж-Мурь’є. Він винайшов спосіб каталітичного затвердіння рідких жирів і назвав отриманий продукт «олеомаргарин», в подальшому назву було скорочено до «маргарину».

Молочна мука

Дитячі молочні суміші з’явились у другій половині XIX ст. завдяки старанням швейцарського фармацевта Генріха Нестле. В той час не було альтернативи грудному вигодовуванню і багато дітей гинули, залишившись в силу різних причин без материнського молока. В кінці 60-х років XIX ст. Генріху Нестле в результаті чисельних досліджень у своїй аптеці вдалось створити молочну суміш на основі пшеничної муки, коров’ячого молока  та цукру. Він назвав цю суміш «молочною мукою Генріха Нестле», яка в подальшому допомогла врятувати життя недоношеному малюку.

Кока-Кола

Популярна «Кока-кола» була створена в 1886 році Джоном Сітом Пембертоном – фармацевтом з Атланти (США). Основними інгредієнтами даного напою стали три частини листків коки на одну частину горіхів тропічного дерева коли. Пембертон стверджував, що цей напій зцілює від нервових захворювань та пристрасті до морфіну. Слід зазначити, що не менш відома «пепсі» була винайдена в 1989 році іншим американським фармацевтом – Калебом Бредхемом. До складу напою, названого ним «Напій Бреда», входили пепсин та екстракт горіхів коли.

Як і винахід Пембертона, «Напій Бреда» спочатку виготовлявся на негазованій воді та містив у своєму складі гуміарабік в якості емульгатора.

Туш для вій

В древньому Єгипті жінки старанно чорнили очі вугіллям, римлянки покривали вії тонким шаром спеціального складу на основі попелу пелюсток троянди, товчених фінікових кісточок та сажі. Європейські жінки підкреслювали вії сумішшю соку бузини та попелу. Сучасна туш для вій була створена в 1913 році американським фармацевтом Террі Уіль’ямсом, для своєї сестри Мейбл. Спочатку туш являла собою суміш вугільного порошку з вазеліном. Розповсюджуючись поштою туш Уіль’ямса досягла легендарного статусу в сфері косметики. Популяризації винаходу сприяв кінематограф. З тих пір удосконалена туш є невід’ємним атрибутом косметики кожної жінки.

Сірники

Винаходу перших «сухих» сірників світ завдячує англійському хіміку та аптекарю Джону Уокеру. У 1827 р. він виявив, що якщо на кінчик дерев’яної палички нанести суміш із сульфіду сурми, бертолетової солі та гуміарабіку, потім висушити усе це на повітрі, то під час тертя по наждачному папері сірник доволі легко спалахує. Уокер налагодив невелике виробництво своїх сірників, які запаковував у олов’яні пенали по 100 штук, однак такі сірники мали неприємний запах.

Впродовж двох століть винахід Уокера удосконалювався. Сучасні сірники переважно вже не містять токсичних сполук сірки і хлору, замість них використовують парафіни і безхлорні окисники.

Бутерброд

Як свідчить легенда, головним героєм виникнення цього популярного харчового продукту є Микола Коперник, який деякий час працював в аптеці. За його порадою під час епідемії шлункових захворювань люди стали намащувати на хліб масло, що допомагало побачити на ньому бруд і з легкістю зняти верхній шар, тобто масло, а разом з ним і бактерій. Таким чином кількість захворювань шлунково-кишкового тракту суттєво знизилась.

Отож, можна з впевненістю сказати, що джерелом натхненної праці в усі часи була перш за все любов до обраної професії та прагнення служити людям. І ще, пам’ятаймо: «Все геніальне є простим».

Матеріал підготували: завідувач кафедри фармації Геруш Олег Васильович; асистент кафедри фармації Ровінський Олександр Олександрович. 

Корисно знати