• Українська
  • English
Тигри на просторах України

Тигри на просторах України

Міжнародний день тигра (International Tiger Day, 29 липня) був започаткований у 2010 році на Міжнародному форумі «Тигровий саміт» з проблем збереження популяції цієї хижої тварини. Ініціаторами виступили 13 країн форуму, в яких тигри ще мешкали на той час. Адже тоді цих величних тварин було всього трохи більше 3 тисяч в дикій природі і це був історичний мінімум популяції диких тигрів. Під час заходів було розроблено і прийнято програму щодо відновлення популяції диких тигрів, яка була розрахована на 2010-2022 роки, метою якої є збільшення кількості тигрів хоча б удвічі за визначений термін.

На жаль, на сьогодні в дикій природі збережено не більше 5 тисяч особин, і це число продовжує невпинно скорочуватись. За останнє століття чисельність цих тварин скоротилась в 25 разів. Сьогодні тигри знаходяться під загрозою повного зникнення. У більшості випадків вони стають жертвами браконьєрів, і ця проблема не може не хвилювати природоохоронну спільноту всього світу. Однією із головних цілей проведення Міжнародного дня тигра в різних країнах є інформування громадськості про проблему зникнення тигрів та способи їх захисту. Тигр знаходиться під міжнародною охороною, занесений до Червоної книги. З 1947 року діє повна заборона полювання на тигрів. У 1955 році був заборонений, а потім суворо обмежений відлов тигрят.

Після майже десятиліття роботи саміту тигри нарешті почали повертатися на простори Бутану, Індії, Непалу, Китаю та росії. Наразі лише в Індії живуть близько 3 тисяч диких тигрів, а в сусідньому Непалі популяція збільшилась майже вдвічі й становить 235 особин.

Попри суттєвий прогрес у справі збереження тигрів, їх популяції все ще загрожує нелегальна торгівля та знищення ареалу їх проживання. Рівень цих загроз у Південно-східній Азії досягає критичного рівня – у країнах регіону через капкани страждають як тигри, так і їхня здобич. За даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), у заповідних зонах Камбоджі, Лаосу та В’єтнаму встановлено понад 12 млн (!!!) мисливських пристроїв для ловлі великих тварин. Поступово нелегальне полювання на тигрів поширюється й на заповідники Малайзії, де популяція цих великих котів протягом 2009-2018 років зменшилась вдвічі.

Але як виявляється, ці смугасті велетні в давні часи були господарями всієї планети. І головне – збереглися згадки про них і в українських літописах.

Тигри в основному населяли центральні та південні райони слов’янських земель. Згодом, коли в центрі стало холоднішати, смугасті тварини перебралися на південь, зокрема в таврійські степи України. Найпоширенішим був так званий каспійський тигр. Цей хижак згадується як «лютий звір» у «Повчанні» великого князя київського Володимира Мономаха. Ареал проживання каспійського тигра обмежувався Прикавказзям, проте у середньовіччі (Х-ХІІ століття) сягав нижньої та середньої течії Дніпра й доходив найпівнічніше до Чернігова, лісостепових земель Чернігівського князівства. Каспійський тигр був третім найбільшим із відомих підвидів тигрів. Це був коренастий звір із сильними ногами, великими, широкими лапами і надзвичайно великими кігтями. Тигр мав короткі і маленькі вуха, з пухнастим, довгим і товстим хутром. Забарвлення нагадувало бенгальського тигра. Збережений екземпляр шкіри в Британському музеї має жовто-золотий колір задньої частини, тоді як інші сторони тіла набагато світліші. Самці каспійського тигра були дуже великими (169-240 кг), а самиці значно менші – 85-135 кг.

У Китаї каспійський тигр повністю вимер на початку 1920-х років, у 1922 році цей вид зник у районах Кавказу, а останнього відомого каспійського тигра, який мешкав біля озера Балхаш, убили 1948 року. У знищенні цього підвиду тигра взяли велику участь російські війська. Їх «програма освоєння землі» на початку XX-го століття призвела до загибелі майже всіх тигрів, які мешкали на Кавказі. Були суперечливі повідомлення, що каспійський тигр потрапив до Національного парку Голестан (Іран), проте їх спростували. Останнього ж тигра вбили у прикордонному районі південно-східної Туреччини на початку 1970 року.

На сьогодні тигрів на території України можна зустріти лише у зоопарках, якщо вони вціліли.

Цікаві факти про тигрів:

 Зіниці у тигрів не вертикальні, як у домашніх кішок, а круглі. Це обумовлено тим, що тигр веде сутінковий спосіб життя. В темряві тигри бачать приблизно вшестеро краще, ніж люди.

Тигри здатні схрещуватися з левами. Цю тварину назикають лігр, що виглядає як велетенський лев із розмитими смугами. Всього на планеті близько 25 лігрів.

Для підтримання життєдіяльності тигру потрібно приблизно вдвічі більше їжі, ніж леву. За рік дорослий тигр з’їдає до трьох тонн м’яса.

Всі білі тигри – блакитноокі. Існують і рідкісні чорні тигри, що зумовлено генетичним дефектом і жовті смужки настільки вузькі, що тварина здається цілком чорного кольору.

Візерунок зі смуг присутній у тигра не тільки на шерсті, а й на шкірі. Якщо тигра повністю поголити (!), нова шерсть відросте точно з тим же візерунком, що й був раніше.

Амурський тигр (уссурійський або маньчжурський) є найбільший з усіх, може досягати трьох метрів в довжину, не рахуючи хвоста.

В індійських заповідниках працівники носять на потилиці маски, що імітують людські обличчя. Це допомагає вберегтися від нападу, оскільки тигр нападає тільки із засідки та зі спини. Будучи поміченим, тигр, швидше за все, піде шукати іншу жертву, проте тигри нерідко нападають на людей.

Найвідоміший тигр-людожер убив близько 430 чоловік, поки не був вистежений досвідченим британським мисливцем, який вистежував хижака кілька років.

Тигри не вміють муркотіти, проте вміють імітувати голоси деяких інших тварин, щоб підманити їх ближче і напасти із засідки.

Тигри полюють навіть на ведмедів і крокодилів.

Тигряча слина має антисептичні властивості.

Три підвиди тигрів з дев’яти вимерли за останні сто років.

 

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

Корисно знати