• Українська
  • English
Прояви вірусних гепатитів на шкірі
Прояви вірусних гепатитів на шкірі

Прояви вірусних гепатитів на шкірі

Щорічно наприкінці липня у світі відзначають Міжнародний день боротьби з гепатитами,

зважаючи на їх значну поширеність (третє місце серед інфекційних захворювань) та серйозні наслідки для здоров’я людини.

Залежно від типу вірусу, нині розрізняють вірусні гепатити А, В, С, D, Е з їх підтипами та різними варіантами клінічного перебігу: гострий, затяжний, хронічний; легкий, середньої тяжкості, тяжкий, дуже тяжкий; за клінічними проявами: жовтянична, холестатична, безжовтянична, субклінічна та інші форми.

Основними клінічними ознаками вірусних гепатитів є ураження печінки та прояви інтоксикації різного ступеня виразності. Разом з тим, важливими діагностичними ознаками вірусних гепатитів є також зміни шкіри, такі як:

–          жовтяниця шкіри та слизових оболонок;

–          свербіж шкіри;

–          кропив’янка;

–          геморагічна висипка (петехії, пурпура);

–          «печінкові зірочки» (зіркоподібні телеангіектазії);

–          еритематозна висипка, зокрема еритема долонь;

–          гіперпігментації шкіри (хлоазма);

–          зміни нігтів;

–          випадіння волосся;

–          набряки шкіри;

–          червоний плоский лишай тощо.

У випадку гострого перебігу чи загострень хронічних вірусних гепатитів частими проявами є жовтяниця шкіри та слизових оболонок. Спочатку жовтіють склери, слизова оболонка твердого піднебіння і під’язикової ділянки, потім – шкірні покриви. Інтенсивність жовтяниці може бути різною – від ледь помітної до насиченої, шафранового кольору. При цьому сеча стає темно-коричневою через різке збільшення вмісту білірубіну, а кал знебарвлюється. Холестатична форма вірусного гепатиту характеризується вираженим свербінням шкіри, слабкою інтоксикацією чи навіть її відсутністю та зеленим або сіро-зеленим відтінком жовтяниці.

При гострому та хронічному перебігу гепатитів внаслідок порушення обмінних процесів та розвитку автоінтоксикації можливий розвиток кропив’янки з появою на шкірі пухирів (висипки у вигляді набряклих припіднятих елементів) зі свербежем, які самостійно зникають на одних ділянках шкіри і виникають на інших частинах тіла.

Внаслідок токсичного впливу на ендотелій судин та зменшеня в крові рівня тромбоцитів частими проявами вірусних гепатитів є геморагічна висипка (петехії, пурпура), а також набряки шкіри обличчя, тулуба, кінцівок.

У випадку фіброзних та циротичних змін печінки внаслідок портальної гіпертензії можливе утворення на шкірі так званих «печінкових зірочок» (зіркоподібних телеангіектазій).

Через порушення при хронічному перебігу вірусних гепатитів функції печінки, зокрема внаслідок обмінних розладів, можливий розвиток гіперпігментації шкіри, переважно відкритих ділянок шкіри (обличчя, тильна поверхня кистів), а також дистрофічні зміни нігтів (посмугованість, зміна забарвлення, тьмяність), дифузне випадіння волосся тощо.

У частини хворих на гепатити, переважно на вірусний гепатит С, було встановлено розвиток висипки, характерної для червоного плоского лишаю (дрібні плоскі вузлики полігональної форми із блискучою поверхнею та центральним вдавленням), які супроводжуються різким свербежем.

Більш рідкісними проявами вірусних гепатитів на шкірі можуть бути: вугреподібна висипка на шкірі спини (у підлопатковій ділянці); варикозно розширені вени, зокрема шкіри тулуба; піодермії; оперізувальний герпес тощо.

Таким чином, вірусні гепатити характеризуються різноманітними клінічними проявами, у тому числі – на шкірі. У випадку появи зазначених проявів на шкірі слід відразу звернутися до лікаря – дерматолога чи сімейного лікаря, який проведе клінічне обстеження, призначить додаткові лабораторні дослідження та консультацію лікаря – гастроентеролога та інфекціоніста з метою своєчасної діагностики та лікування вірусних гепатитів у кожного конкретного пацієнта.

Матеріал підготувала: Сторожук Марина – асистент кафедри дерматовенерології Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет»

Корисно знати