• Українська
  • English
Підготовка фармацевтичних фахівців у БДМУ
Підготовка фармацевтичних фахівців у БДМУ

Підготовка фармацевтичних фахівців у БДМУ

Фармація – одна з найдавніших сфер людської діяльності, яка зародилася на зорі цивілізації для забезпечення найважливішої потреби людини – бути здоровою. Важко уявити сучасне суспільство без величезного арсеналу ліків, так на фармацевтичному ринку України в обігу знаходиться близько 13 тис. найменувань лікарських препаратів.

 

Забезпечення громадян якісними та безпечними ліками – один із головних пріоритетів розвитку фармації, адже від них значною мірою залежить результат лікування. А від рівня розвитку фармацевтичної галузі залежить покращення якості та тривалості життя мільйонів людей. Тому, фармацевтична справа за останні роки набула активного розвитку та стала невід’ємним чинником реформи системи охорони здоров’я. Для повноцінного функціонування якої важливим є підготовка висококваліфікованих фахівців.

Необхідно сказати, що в Чернівецькій області досить гостро стояла проблема фармацевтичних кадрів, тим більше з відповідним рівнем кваліфікації, однак відкриття фармацевтичного факультету на базі Буковинського державного медичного університету практично вирішило дану проблему.

Нині до складу фармацевтичного факультету входять 8 кафедр: фармації, медичної та фармацевтичної хімії, суспільних наук та українознавства, фізіології, медичної біології та генетики, фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії, біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії, біологічної фізики та медичної інформатики. Для кращого засвоєння теоретичного матеріалу та практичних навичок студентами-фармацевтами в Буковинському державному медичному університеті працює навчально-виробнича аптека «Університетська», яка має ліцензію на виробництво лікарських засобів і роздрібну торгівлю ліками та створено навчально-виробничу ділянку з вирощування лікарських рослин. Університет забезпечує всі необхідні умови для навчального процесу: наукова бібліотека, читальні зали, електронна бібліотека, комп’ютерні класи з доступом до мережі Інтернет, впроваджено елементи дистанційної освіти. Підготовку провізорів та фармацевтів забезпечують близько 100 досвідчених науково-педагогічних працівників, серед яких більше 20 докторів наук, професорів, 60 кандидатів наук та доцентів. За час існування факультету захищено більше 10 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук та виконуються 2 докторські й 7 кандидатських дисертацій.

Співробітники фармацевтичного факультету систематично приймають участь у роботі Національного з’їзду фармацевтів України, на якому здійснюється конструктивний діалог між науковцями і працівниками практичної фармації, що служить розробці узгодженої політики у фармацевтичній сфері.

На факультеті навчаються більше 700 студентів за спеціальністю «Фармація» (освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст» та «магістр фармації» очної та заочної форми навчання) з них більше 300 на денній формі навчання. Потужний кадровий потенціал фармацевтичного факультету, сучасне інформаційне та матеріально-технічне забезпечення педагогічного процесу дають змогу досягти високого рівня підготовки студентів не лише на денній, а й на заочній формі навчання. На базі кафедр університету працюють студентські наукові гуртки, в яких майбутні спеціалісти в позааудиторний час займаються навчально-дослідницькою роботою під керівництвом досвідчених викладачів, здобуваючи навики наукової роботи. Результати якої постійно заслуховуються на засіданнях студентського гуртка, кращі з яких гуртківці представляють на Всеукраїнських науково-практичних конференціях. Також студенти фармацевтичного факультету щорічно приймають участь у Всеукраїнських студентських олімпіадах, на яких вже третій рік поспіль посідають призові місця.

Після закінчення вузу провізор володіє системними та змістовними знаннями щодо раціонального застосування рецептурних та безрецептурних лікарських засобів згідно з фізико-хімічними, фармакологічними характеристиками, біохімічними, патофізіологічними особливостями конкретного захворювання та фармакотерапевтичними схемами його лікування, вміє організовувати та здійснювати контроль якості лікарських засобів, фармацевтичних субстанцій і допоміжних речовин з використанням фізико-хімічних методів у відповідності з вимогами Державної фармакопеї України, аналізувати та прогнозувати основні економічні показники діяльності аптечних закладів, здійснювати розрахунки основних податків та зборів, формувати ціни на лікарські засоби та вироби медичного призначення, а також організовувати виробничу діяльність аптек щодо виготовлення лікарських препаратів за рецептами лікарів, проводити заготівлю лікарської рослинної сировини з урахуванням раціонального використання ресурсів.

Обов’язковим етапом у підготовці майбутнього провізора є післядипломна підготовка у вигляді однорічної інтернатури, після закінчення якої вони можуть працювати в аптеках та їх структурних підрозділах, фармацевтичних компаніях, контрольно-аналітичних лабораторіях; клініко-діагностичних лабораторіях, науково-дослідних інститутах, хіміко-фармацевтичних підприємствах, на фармацевтичних фабриках та заводах, в службі санітарно-епідеміологічного контролю, а також в економіко-маркетинговій структурі підприємств.

Інформацію підготували: доцент Петро Присяжнюк, декан фармацевтичного факультету та Наталія Музика, доцент кафедри фармації

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати