• Українська
  • English
Вакцинація – найнадійніший шлях попередження грипу
Вакцинація – найнадійніший шлях попередження грипу

Вакцинація – найнадійніший шлях попередження грипу

ОБЕРЕЖНО, ГРИП. Щороку, на порозі похолодань, стає актуальною проблема попередження гострих респіраторних вірусних захворювань та, особливо, грипу. І не дарма, адже грип протікає у вигляді епідемій та пандемій.

Лише з 1918 року людство пережило чотири пандемії грипу втративши мільйони людей. І не дивлячись на те, що з тих пір минуло багато часу й медицина зробила неабиякий крок вперед, остання пандемія була всього кілька років тому, а щорічно вірус сезонного грипу спричиняє до 500 тисяч смертей. За кількістю жертв, грип можна порівняти з такими страшними хворобами як чума та холера. Колись слово “інфлуенца” в свідомості людей мало саме такі асоціації. Однак, в наш час м’якша назва хвороби “грип” сприяє й м’якшим уявленням про цю хворобу та її наслідки.

Грип – це гостре інфекційне захворювання збудником якого є однойменний вірус грипу. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ): враження верхніх дихальних шляхів, виражена інтоксикація, гарячка. Однак, є набагато небезпечніше, бо, на відміну від більшості ГРВІ, викликає важкі ускладнення. Найчастішим  ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може за кілька днів призвести до смерті хворого. Нерідко розвиваються й серцева недостатність, вірусний енцефаліт, менінгіт,  ураження печінки, тощо. Це зумовлено тим, що віруси грипу паразитують в епітелії слизових оболонок носоглотки та верхніх дихальних шляхів, володіють сильним токсином, що вражає кровоносні судини та капіляри та легко проникають в інші органи та системи. Особливістю грипу є його здатність вражати практично кожного.

“Раз перехворів – імунітет на все життя” – аксіома не про грип

 Підступність та сприйнятливість до цієї хвороби криється в особливостях будови та різноманітті збудника грипу та імунітету людини проти нього.

За класифікацією вірусів, вірус грипу відноситься до РНК-вірусів родини ортоміксовірусів та включає три типи (серотипи) – А, В та С. Типи (серовари) вірусу відрізняються між собою за наявністю специфічних білків, таких як нуклеопротеїни (NP) та матричні (M) білкові антигени. Окрім того, в межах типів вірусу грипу (переважно типу А), існують підтипи, які розрізняються за характеристикою таких структур як гемаглютинін (H) та нейрамінідаза (N). Завдяки гемаглютиніну та нейромінідазі, для вірусу грипу є характерною часта зміна антигенної структури при перебуванні їх у природних умовах та поява безлічі підтипів. Власне, залежно від наявністі тих чи інших видів гемаглютиніну та нейромінідази в конкретному вірусі, йому дається й назва. Наприклад, славнозвісний “свинячий” вірус грипу 2009 року класифікувався як А Н1N1, тому, що належав до типу А і мав гемаглютиніни 1 підтипу та нейромінідазу 1 підтипу. Окрім того, назва вірусу включає такі дані, як місце первинної появи, номер та рік виділення. Така будова вірусів не лише сприяє їх постійній зміні від року до року та відіграє ведучу роль в імунітеті проти грипу. Імунітет проти грипу в своїй основі має антитіла, що виробляються у відповідь на гемаглютинін (H), тобто можуть бути направлені не на будь-який вірус, а лише на конкретний підтип. Тому аксіома імунології: “раз перехворів – імунітет на все життя” в разі грипу можна трактувати як: “перехворів на підтип грипу – імунітет на все життя до цього підтипу; кожен рік новий підтип грипу – новий імунітет; якщо циркулює підтип, з яким організм уже зустрічався – хвороби не буде”. Цьому є багато наукових та практичних тверджень. Зокрема, відмічено, що якщо повторюється підтип вірусу, який уже був певну кількість часу тому, то на грип не хворіють ті люди, що перехворіли тоді і це видно за віковим розподілом хворих – мало хворіють ті, кому за 20 чи кому за 40 або під час епідемії грипу масово хворіють діти та молодь при низькій захворюваності в людей старших вікових груп.

Віруси грипу постійно мутують і коли з’являється вірус нового підтипу, то хворіють всі групи людей. Ускладнює проблему протигрипозного імунітету й те, що, як правило, в епідемічний період циркулюють не один, а декілька штамів (видів, підвидів) вірусів. Причому такий “набір” формується шляхом багаторазових перетворень вірусів грипу в результаті переходу від людини до людини та впливу різноманітних природних чинників. Причому, ці декілька видів вірусів грипу можуть циркулювати як одночасно так і з перервами, створюючи небезпеку повторення хвороби.

Надійним способом уберегтися від грипу є щорічна вакцинація

За таких умов, шанси мати набутий імунітет проти всіх видів грипу в конкретному сезоні можуть бути в одиниць, а схильність до грипу є практично у всіх. Тому, єдиним надійним способом уберегтися від грипу є щорічна вакцинація.

Перевагою вакцин проти грипу та всупереч поширеній думці про небезпеку вакцинації, є те, що ці вакцини не містять вірусу, а лише деякі його білки, до яких розвивається імунітет та ніяк не можуть зашкодити людині. Вакцини створюються на основі самих збудників і включають в себе антигени всіх видів грипу конкретного сезону, знімаючи потребу окремого щеплення проти кожного виду.

Як інформує Державна санітарно-епідеміологічна служба України, враховуючи епідемічну ситуацію минулого сезону та прогноз ВООЗ, у епідемічному сезоні 2013-2014 рр. в Україні прогнозується переважна циркуляція вірусів грипу А/California/7/2009 (H1N1), A/H3N2/Victoria/361/2011b та В/Massachusetts/2/2012. Зазначені штами ввійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу для країн Північної півкулі на сезон 2013-2014 рр. як такі, що рекомендовані ВООЗ для виробників вакцин.

У першу чергу, потребу в щепленні проти грипу, мають, так звані, групи ризику: діти, особи старшого віку, люди з хронічними захворюваннями. Про щеплення слід подбати заздалегідь – поствакцинальний імунітет формується впродовж кількох тижнів, тому потрібно встигнути сформувати імунний захист до початку епідемії. Після щеплення слід з обережністю ставитися до свого організму – не заважати створювати міцний імунітет, навантажуючи зайвими інфекціями, а допомагати імунній системі у вигляді вітамінізованого харчування, відпочинку, хороших емоцій.

Матеріал підготувала: Галина Коваль, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати