• Українська
  • English
Як своєчасно попередити захворювання на грип
Як своєчасно попередити захворювання на грип

Як своєчасно попередити захворювання на грип

27 жовтня на базі ОКУ «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги» відбулася нарада-семінар з питань профілактики, діагностики і лікування грипу, гострих респіраторних інфекцій та профілактики особливо небезпечних інфекцій.

 

Від БДМУ участь у засіданні взяла доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Анюта Сидорчук, яка презентувала присутнім доповідь «Клініка, диференціальна діагностика та лікування грипу та гострих респіраторних інфекцій».

Ґрунтуючись на даних багаторічного досвіду спостереження за грипом А і В, відомостей про стан напруженості імунітету до грипу у здорових осіб, дуже низькому охопленні вакцинацією населення в попередні сезони, неблагополучній соціально-економічній ситуації в Україні та враховуючи дані експертів ВООЗ щодо прогнозовано актуальних штамів вірусів грипу в країнах Північної півкулі в сезоні 2017-2018, можна очікувати збільшення кількості захворілих українців до 15% порівняно з минулим епідсезоном (перехворіло 6,2 млн, з них 65,6% становили діти до 17 років).

Як своєчасно попередити захворювання на грип

Щорічна вакцинація від грипу є міжнародно-визнаним ефективним «інструментом» доказової превентивної медицини.

Щеплення від грипу є рекомендованим, і не входить до національного календаря щеплень, тому вакцина має бути придбаною за власний кошт, однак її вартість є доступною (до прикладу, «Ваксигрип», виробництва Франції (ЄС), в середньому, обійдеться в 185 грн).

Водночас ймовірні фінансові витрати у випадку розвитку тяжкого грипу з вторинними бактерійними ускладненнями можуть бути в десять разів вищими.

У першу чергу вакцинація важлива особам з підвищеним ризиком бути інфікованим у зв’язку з виконанням професійних обов’язків або високим медичним ризиком розвитку тяжких постгрипозних ускладнень:

Медичні працівники стаціонарів бригад швидкої допомоги, сімейні лікарі амбулаторій, працівники екстрених служб, вихователі та особи, які здійснюють догляд;

Діти у віці від 6 до 59 місяців (5 років);

Дорослі у віці 50 років і старше;

Дорослі і діти з хронічною легеневою патологією (включаючи астму), серцево-судинною (за винятком ізольованої гіпертензії), ниркової, печінкової, неврологічної, гематологічної патології або з метаболічними розладами (включаючи цукровий діабет);

Імунодефіцит, включаючи імуносупресію, викликану ліками або ВІЛ-інфекцією;

Вагітні жінки або ті, які будуть вагітніти під час сезону грипу;

Діти і підлітки (від 6 місяців до 18 років), які отримують ліки з вмістом аспірину або саліцилати, в яких високий ризик виникнення синдрому Рея після зараження вірусом грипу;

Особи, які проживають в будинках для людей похилого віку та інших закладах довготривалого догляду – інтернати, будинки дитини та інші;

Особи з ожирінням.

Цього епідемічного сезону за рекомендацією ВООЗ вакцини проти грипу включатимуть штами Michigan, Hong Kong та Brisbane. Для профілактики грипу в епідемічному сезоні 2017-2018 років в Україні доступними є 4 вакцини зі штамами вірусу, актуальними для країн Північної півкулі: «Інфлувак» (Нідерланди), «Ваксигрип» (Франція), «Джісіфлю» (Корея), «Інфлуенза ваксін» (Китай). Вказані препарати для специфічної профілактики грипу містять штами А/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-подібний вірус, А/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) подібний вірус та штам B/Brisbane/60/2008. Щеплення виконують особам без протипоказів (алергії на курячий білок, анафілаксії на попередні щеплення від грипу, підвищення температури тіла) в кабінеті щеплень, дотримуючись стерильних умов і правил асептики. Під наглядом лікаря треба перебувати 30 хвилин після вакцинації.

Найдоцільніше щепитися в листопаді напередодні початку сезону, тоді віруси, які ймовірно, інфікують організм пізніше – в грудні, січні, лютому або березні, – будуть нейтралізовані протигрипозними антитілами, що циркулюватимуть в крові вакцинованого вже через три тижні від щеплення, та тривалістю напруженого імунітету, в середньому, від шести місяців до одного року. В такому випадку грип може клінічно не розвинутися зовсім, або мати легший перебіг без ускладнень.

«Прості речі рятують життя»: не допускати контакту забрудненими руками слизових носа, очей; часто мити і знезаражувати руки антисептиками, дезінфектантами; використовувати правило «соціального дистанціювання»; у випадку догляду за хворим – утилізувати носовички, носити маску, часто провітрювати приміщення, робити вологі прибирання. Щоденний нормальний повноцінний сон, уникнення стресових ситуацій, збалансоване вітамінізоване харчування та запобігання переохолоджень забезпечать достатню опірність організму.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати