• Українська
  • English
11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчаток у науці.
11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчаток у науці.

11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчаток у науці.

Свято засновано з метою досягнення повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечення гендерної рівності й розширення прав і можливостей жінок і дівчат.

«Наука й гендерна рівність є невід’ємними елементами процесу досягнення цілей розвитку, включаючи ті, які викладені в Порядку денному сталого розвитку до 2030 року. За останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів в справі залучення жінок та дівчаток в науку. Незважаючи на це, жінки і дівчатка досі стикаються з обмеженнями в цій сфері,» зазначають в ООН.

На сьогодні частка жінок в науці складає приблизно 30 відсотків. Стереотипи і упередження в суспільстві є головними перешкодами для дівчат в науці, зауважили в ООН. За даними ЮНЕСКО, жінкам, які вибрали технічні науки, складно домогтися кар’єрного росту, у них менша зарплатня та їх роботи менше друкують, порівняно з чоловіками.

Щоб впоратися з масштабними викликами XXI століття – від зміни клімату до розвитку технологій, ми повинні спиратися на наукові дані й задіяти всі наявні ресурси, – вважає глава ЮНЕСКО Одрі Азуле. – Тому світ не повинен нехтувати інтелектуальним потенціалом та творчими здібностями тисяч жінок, які стають жертвами глибоко укорінених упереджень та стереотипів».

Корисно знати