• Українська
  • English
Вересень – місяць обізнаності із раком простати у світі
Вересень – місяць обізнаності із раком простати у світі

Вересень – місяць обізнаності із раком простати у світі

РАК ПРОСТАТИ. Так як вересень у багатьох країнах переміщує рак простати у центр уваги, час підвищити рівень громадського усвідомлення даного захворювання, зокрема його поширеності, підходів до виявлення та попередження, способів лікування тощо. Рак простати є найбільш часто діагностованим онкологічним захворюванням у чоловіків та другим по частоті смертності від раку, поступаючись лише раку легенів. Кожні 2 хвилини у світі діагностують рак простати ще в одного чоловіка.

Статистика

Рак простати найбільш поширений у розвинутих країнах, а у країнах, що розвиваються, поширеність зростає. На жаль в Україні такі тенденції не становлять винятку. Так 2001 році захворюваність серед чоловіків на рак простати складала 14,5 на 100 тисяч чоловічого населення, в 2005р. – 27,6, а в 2012р. – 29,7.В Україні офіційно зареєстрований показник захворюваності на цю недугу – 36, 4 випадки на 100 тисяч чоловіків. Кожного року у І-ІІ стадії хвороби виявляються від 30 до 45% хворих, ще 30-50% у ІІІ стадії та біля 20% у IV стадії. Вважається, що більше 80% чоловіків захворіють на рак простати до 80 років.

Симптоми

Особливістю перебігу раку простати є відсутність типових урологічних симптомів у більшості випадків, проте деколи розлади сечовипускання  примушують звернутися до лікаря раніше. Хоча рак простати мають близько 40% віком понад 50 років, клінічно рак проявляється лише в одного хворого з чотирьох, і тільки в одного хворого з чотирнадцяти летальне завершення

Діагностика

Суттєве поліпшення у вчасній діагностиці цієї хвороби внесла поява обстеження на простатичний антиген (ПСА). Зокрема, у багатьох розвинутих країнах проводять скринінгове обстеження всіх чоловіків після певного віку, що ефективно впливає на раннє виявлення та результативне лікування. Виходячи з цього, у світі первинна підозра на рак простати базується, серед інших, на підвищених рівнях простатичного антигену. Значення ПСА ?4,0 нг/мл вважаються нормальними (при рівнях ПСА вище 4,0 нг/мл показане проведення транс ректальної біопсії передміхурової залози); проте 15% чоловіків з таким “нормальним” ПСА мають рак простати. Насправді не існує такого рівня простатичного анигену, нижче якого б не знаходили даного захворювання; зокрема, високозлоякісний рак простати за даними біопсії виявляли у чоловіків з ПСА < 0,5 нг/мл. Тим не менше, навіть зважаючи на недоліки ПСА, останній залишається найдоступнішим та найзручнішим методом діагностування раку простати.

Якщо Ви мужчина віком понад 40 років, ми наполегливо рекомендуємо щороку проходити обстеження на простатичний антиген. Дані обстеження не надто коштовні та доступні у багатьох лабораторіях міста і, врешті-решт, рятують життя.

Матеріал підготували: професор Олександр Федорук, завідувач курсу урології та Маркіян Степанченко, старший лаборант курсу урології

Корисно знати