• Українська
  • English
Принципи харчування дітей у осінньо-зимовий період
Принципи харчування дітей у осінньо-зимовий період

Принципи харчування дітей у осінньо-зимовий період

ЩОБ ДИТИНА БУЛА ЗДОРОВОЮ. Холодна і сира погода послаблює дитячий імунітет, тому школярі восени і взимку хворіють частіше. Підтримати організм дитини можна не тільки вітамінами й імуностимуляторами, а й раціональним харчуванням. Однак якщо влітку дитячому організму більше необхідні овочі та фрукти, то восени і взимку варто обов’язково урізноманітнити раціон продуктами тваринного походження та фізичним навантаженням.

Про раціональне харчування та здоров’я школярів ми спілкувалися з Наталією Попелюк, доцентом кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ, лікарем вищої категорії.

На розвиток дітей впливає багато чинників, серед яких не останнє місце займають кліматичні зміни. Різкі зміни температурного режиму суттєво впливають на загальний стан дітей, особливо тих, які готуються йти до школи. У дітей не було можливості адаптуватися, відновити організм за літній період.

Сьогодні дуже модно оздоровлюватися за кордоном, – продовжує Наталія Олександрівна, – але мало хто з батьків перед відпочинком цікавиться загальним станом свого чада. Тому в більшості випадків їдуть з хворою дитиною, виснажений організм якої не встиг оздоровитися, імунна система не відновлюється, а під дією незнайомого середовища, навпаки, послаблюється і дитина знову хворіє.

Тим паче, що повноцінного комплексу вітамінів організм не отримує, тому що вживаючи ті чи інші екзотичні фрукти, вмісники вітаміну С, які не притаманні для нашого клімату та викликають сенсибілізацію зайвого в організмі, ослаблюючи стан імунної системи.

Активне розумове та психоемоційне навантаження, залучення дітей до занять спортом тощо – це фактори, які “вбивають” наших дітей.

Адже мало хто з батьків  консультується з лікарем щодо загального стану організму дитини: наявності можливих хронічних захворювань, фізичних обмежень для залучення в ту чи іншу спортивну секцію. Комплекс цих факторів диктує індивідуальний підхід до корекції харчування дітей в осінньо-зимовий період. Увагу потрібно звертати на раціональне харчування.

Якщо до трьох років ми дотримуємося дієти, то після трьох років переходимо на харчову піраміду, яка включає декілька категорій. Основною є злаки, (вуглеводи), які обов’язково мають входити в програму щоденного харчування. Трішки в меншій мірі, але повноцінно повинні вживатися дві інші категорії – це молочні продукти (кальцій) і білкові продукти – м’ясо тварин, риби (залізо). Щодо білкової продукції, то найкраще це телятина, м’ясо індика та куряче філе. Натомість качине та гусяче м’ясо важке. Мови не може бути про шашлики, ковбаси, сосиски. Білкова продукція має бути якісна та повноцінна. Взагалі вся продукція повинна бути повноцінною, якщо це супи, то тільки свіжоприготовлені.

Потрібно вживати продукти, які містять вітамін С та А – це фрукти та овочі, концентрація вітамінів яких залежить від пори року. Наприклад, в середині зими рівень вітамінів різко падає та змінюється склад поживних елементів. Тоді ми можемо вживати завізні фрукти, але перед їх вживанням потрібно обов’язково проконсультуватися зі спеціалістом, тому що вони по-різному впливають на шлунково-кишковий тракт. Верхівку піраміди компонують мікроелементи та додаткові продукти, які ми називаємо приправами: сіль, цукор тощо.

Якщо говорити про піраміду харчування, то слід зазначити, що в кожній групі щодня потрібно змінювати різновид продуктів. Наприклад, молочні продукти: одного дня кефір, наступного – сир, ще через день даємо сметану…

Режим харчування

Продовжуючи розмову, Наталія Попелюк наголосила, що дитина має отримувати п’ятиразове харчування. Обов’язково мають бути три основні прийоми їжі та два перекуси через дві години після сніданку та обіду, так званий другий сніданок та підвечірок. Це обов’язково для того, щоб правильно функціонував шлунково-кишковий тракт, який ще розвивається, – наголосила фахівець. Потрібно не перевантажувати дітей грубою їжею – смаженою, копченою та насиченою оцтовою кислотою, яка не несе білкової підтримки.

Під час періодів активного росту (після 3-ох, 5-ти та 8-ми років) дитячому організму потрібні продукти, які містять більше кальцію та білка. Продукти мають бути збалансованими. Із режиму харчування мають бути виключені тугоплавкі жири: маргарин, смалець тощо. Щодня дитина повинна отримувати фрукти та овочі, які містять вітамін С. Не слід забувати про дитяче збалансоване харчування для різних вікових категорій, яке під керівництвом лікаря можна призначати дитині, особливо в осінньо-зимовий період, коли втрачається рівень вітамінів та  харчова цінність продуктів. Та якщо говорити про конкретну дитину, то треба уявляти картину загального стану: відсутні чи присутні хронічні захворювання, насамперед, це стосується шлунково-кишкового тракту. Тому батьки мають стежити за раціоном своєї дитини, старатися привчати їх до правильного, здорового харчування з дитинства.

При великому розумовому, інформаційному навантаженні дитина потребує максимум енергії. Не потрібно також повністю виключати з раціону шоколад. Якщо немає алергії, то дозовано його можна давати.

І звичайно, збалансоване, раціональне харчування передбачає фізичне навантаження, під час якого увагу потрібно звернути на загальний стан дитини, на наявність або відсутність фізичних захворювань, на стан серцево-судинної системи, слідкувати чи спроможна дитина витримати фізичні навантаження. Дитину потрібно привчити до щоденної ранкової зарядки, що розпочинається з розминки в ліжку і переходить до фізичного навантаження, яке не повинно втомлювати.

Важливу роль у захисті імунної системи в осінньо-зимовий період відіграє загартовування організму. Особливо це потрібно для частохворіючих дітей, до яких відносять тих, які впродовж року хворіють 3-4 рази вірусними захворюваннями. Це діти, дихальна система яких уже не витримує фізичні навантаження. І добре, коли ми можемо реабілітувати дитину та повернути фізичну активність, не дати дитині знову захворіти.

Взагалі дитину потрібно загартовувати з народження, обливаючи стопи. Загартовування бажано проходити в один і той же час, вода повинна бути сталої температури та одного об’єму. Розпочинати не обов’язково з низьких температур, а, наприклад, з 38 градусів. Щоденна система дає результат – кращий сон, апетит, здоров’я. Комплексне, заощадливе дотримання режиму дасть нам здорову дитину.

За матеріалами газети “Освіта Буковини”, автор – Ірина Панас

Корисно знати