• Українська
  • English
Варто чи не варто їсти суп
Варто чи не варто їсти суп

Варто чи не варто їсти суп

ФАХІВЕЦЬ БДМУ РАДИТЬ. Виявляється, питання їсти чи не їсти суп, не менш складне і драматичне, ніж шекспірівське “бути чи не бути”, а дієтологи з цього приводу ведуть запеклі баталії. І у прихильників цієї страви, і у її противників є чимало аргументів. Однак доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ Валентина Васюк вважає, що супи у раціонні необхідні (а після свят та щедрих застіль – і поготів). До того ж холодної пори року ніщо не зігріє та не підживить енергією краще, ніж тарілочка ароматного борщу чи бульйону. А якщо правильно готувати та вживати цю страву, можна навіть вилікувати деякі недуги. Необхідно тільки пам’ятати, що їсти суп треба лише теплим, гаряче обпікає слизову оболонку стравоходу і шлунка.

Який суп що лікує

Курячий бульйон полегшує перебіг застуди – він містить компоненти, що мають протизапальну дію, а також поліпшує стан судин і серця. Крім того, бульйон містить амінокислоту таурин, котра поліпшує настрій.

Рибний – багатий на мікроелементи і легко засвоюється.

Проте варто враховувати, що м’ясні, курячі, рибні та грибні бульйони протипоказані тим, у кого є порушення обміну речовин, подагра або сечокам’яна хвороба. Цим людям можна порекомендувати тільки вегетаріанські супи (але ті, що зварені з щавлем і овочами, в яких багато речовин, що провокують загострення захворювання).

Овочеві супи багаті на вітаміни, легко засвоюються і допомагають схуднути, не голодуючи.

Супи-пюре рекомендують при гострих панкреатитах. Вони заспокоюють слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Але довго харчуватися перетертою їжею не можна.

Борщ – страва з багатьох овочів, а отже у ньому багато клітковини, яка сприяє травленню, перистальтиці кишківника, запобігає закрепам.

Їсти чи не їсти: аргументи “за”…

1. У супах є вода, котра дозволяє підтримувати нормальний баланс рідини в організмі, а отже й регулювати артеріальний тиск.

2. Рідка їжа добре засвоюється, легко насичує організм, а калорій у ній набагато менше, ніж у традиційних других стравах. Так що суп – ідеальна страва для тих, хто хоче схуднути, але не готовий виснажувати себе суворими дієтами. У тарілці супу, звареному на м’ясному бульйоні, близько 100 кілокалорій, а у вегетаріанському – 40. Для порівняння, у порції картопляної запіканки з овочами 473 кілокалорії.

3. Супи стимулюють обмін речовин. Вегетаріанські, крім того, ще й поліпшують моторику кишківника і допомагають підтримувати у ньому здорову мікрофлору. Особливо корисними є супи із перловою або пшоняною крупою, клітковина, що міститься у них, запобігає накопиченню холестерину, а пектини очищають кишківник від солей важких металів.

4. Хоч противники супів і стверджують, що від теплової оброки більшість корисних речовин у овочах руйнується, та частина все ж переходить у відвар, тож рідка їжа – ще одне джерело вітамінів.

5. Супи, зварені на м’ясному і курячому бульйонах допомагають при низькій кислотності шлункового соку, посилюючи його виділення. Однак при виразках і хронічних гастритах з підвищеною кислотністю жирні м’ясні супи їсти не можна, це призведе до ще більшого виділення соляної кислоти.

6. Вважають, що суп здатен знижувати ризик появи раку, серцево-судинних захворювань.

7. Якщо виключити супи з раціону, це може призвести до атонії товстого кишківника і закрепів. 

… і аргументи “проти”

1. Рідина під час їжі розводить шлунковий сік, що значно погіршує травлення.

2. Теплова обробка різко скорочує кількість поживних речовин в їжі. Всі вітаміни і біологічно активні речовини гинуть вже при температурі 57 градусів.

3. Теплий м’ясний або курячий бульйон, потрапляючи в організм, дуже швидко всмоктується кишечником, і печінка не встигає переробити м’ясні екстракти, що містяться в бульйоні. Внаслідок цього екстракти у формі нерозщеплених отрут, оминають печінку, і починають свою “подорож” по всьому організму, заподіюючи шкоду багатьом внутрішнім органам. 

Лікувальний суп – правильно зварений суп

1. Якщо варите суп на м’ясному бульйоні, під час його приготування першу воду необхідно злити. Рекомендують розрізати м’ясо на шматочки вагою приблизно по 100 грамів, залити холодною водою, довести до кипіння і варити 5 хвилин, а потім поміняти воду.

Що жирніший бульйон, то гірше для печінки та судин, тож у процесі приготування жир, що спливає на поверхню, треба збирати.

2. Вітамін С руйнується менше, якщо овочі закладати в окріп.

3. Супи не треба варити занадто довго, бо вони втрачають харчову цінність (вітаміни та інше), погіршується смак, зовнішній вигляд і аромат.

4. Рибні супи треба солити на початку приготування, овочеві і м’ясні – тільки після готовності овочів.

5. Аби суп був по-справжньому цілющим, до нього не потрібно додавати смажену цибулю, краще вкинути її у каструлю сирою. А ось моркву потрібно пасерувати на олії – тоді краще засвоїться, розчинившись в жирі, каротин.

6. Готуючи перші страви, не використовуйте готові приправи з пакетика, адже у них є консерванти, стабілізатори, підсилювачі смаку (зокрема, глутамат натрію). Смачним та ароматним суп зроблять лавровий лист, духмяний перець, корінь петрушки, зелень.

7. Готувати суп треба тільки на один раз. Розігрітий через добу, він втрачає практично всі вітаміни та поживні речовини. 

За мета ріалами газети “Погляд”, автор – Надія Карбунар

Корисно знати