• Українська
  • English
Міжнародний день людини з синдромом Дауна
Дитина з синдромом Дауна

Міжнародний день людини з синдромом Дауна

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей з синдромом Дауна.

Дата обрана не випадково – це символічне позначення самого синдрому Дауна, причиною якого є трисомія (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому 21 березня).

За статистикою, на 800-1000 немовлят одна дитина народжується з синдромом Дауна. Щороку в Україні на світ з’являється від 300 до 400 таких малюків.

Синдром Дауна – найчастіше генетичне відхилення, він обумовлений своєрідним розвитком організму у зв’язку з наявністю зайвої 21-ї хромосоми.

Саме ця зайва хромосома і робить всіх хворих зовні схожими одне на одного: очі скошені та мають з внутрішньої сторони склади на шкірі, гіпотонія м’язів, пласке перенісся, виступаючий язик (наслідок, малого розміру ротової порожнини), коротку шию, білі плями на рогівці, надмірну гнучкість суглобів,  широкі ступні ніг та короткі пальці, маленькі, низько посаджені вуха, надмірний проміжок між першим і другим пальцем стопи. А головне, дитина з таким розладом розвивається помітно повільніше за своїх однолітків.

Дітям з синдромом Дауна, дійсно, складніше розвиватися, ніж їх звичайним одноліткам. Але при підтримці сім’ї та допомозі фахівців вони, як і всі діти, можуть навчитися ходити і говорити, читати і писати, малювати та кататися на велосипеді, займатися музикою або спортом, піти в дитячий садок та школу. А ще вони можуть дружити, захоплюватися, закохуватися, бути щасливими й робити щасливими інших.

Їм набагато складніше вчитися, але все, що вони знають і вміють – це тяжка праця їх та  їхніх  батьків! Вони мають право на навчання і на реалізацію себе у суспільстві!

Аби привернути увагу до інакшості, однак не меншовартості, людей з синдромом Дауна по всьому світу в цей день проходить акція “LOTS OF SOCKS”.

Долучитися до неї просто: треба одягти різнокольорові, непарні чи просто яскраві шкарпетки. Таким чином ви продемонструєте свою солідарність з людьми з непарною хромосомою, й водночас привернете до себе увагу перехожих, зрозумієте, як це — бути не таким, як більшість.

Нехай наші зусилля сприятимуть більш доброзичливому та по-справжньому інклюзивному світу, де кожна людина відчувається повноцінною часткою суспільства.

Інформацію підготувала асистентка кафедри фармації Юлія ГРЕШКО

 

 

 

 

 

 

 

Корисно знати