• Українська
  • English
Вплив якості питної води на стан та здоров’я порожнини рота

Вплив якості питної води на стан та здоров’я порожнини рота

     На здоров’я ротової порожнини людини безпосередньо впливають якість і склад питної води. Так, значне поширення карієсу і некаріозних уражень зубів пояснюється недостатнім надходженням в організм таких важливих мікроелементів, як кальцій, магній, фосфор і фтор, або дисбалансом цих елементів.

   Підкреслимо, що фтор є єдиним мікроелементом, основна частина якого надходить в організм саме з питною водою, з якої він засвоюється на 90–97% проти 15–20% з продуктів харчування. Однак дефіцит фтору не є причиною карієсу, як, наприклад, дефіцит йоду є причиною ендемічного зобу, а лише призводить до його розвитку. Фтор покращує якість зубів і робить їх міцнішими.

   Рекомендована ВООЗ оптимальна концентрація фтору у воді становить 0,7–1,1 мг/дм3. Верхня межа рекомендована для населення холодних районів, нижня — для місцевостей зі спекотним кліматом, де люди споживають багато води. Вміст фтору 0,6 мг/дм3 вважають мінімальною межею. У регіонах з дефіцитом фтору у питній воді, як, наприклад, в Одесі, карієс охоплює практично все населення (92–99%). У дітей дефіцит фтору впливає на формування зубів, а в дорослих поступово руйнує емаль.

   Вміст фтору у питній воді до 0,3 мг/м3 характеризують як дуже низький. При споживанні такої води карієс розвивається надзвичайно активно. У дітей діагностують затримку окостеніння і дефекти мінералізації кісток, у людей літнього віку — остеопороз. При оптимальній концентрації фтору захворюваність населення на карієс мінімальна. Його клінічний перебіг більш оптимальний, зуби у дітей білі, міцні, правильної форми.

   При концентрації фтору 1,5 мг/дм3 починає розвиватися флюороз — захворювання, яке вражає усю структуру кісткової тканини, у тому числі і зуби.

   Дефіцит фтору в структурі твердих тканин зубів пацієнтів, що проживають у районах з дефіцитом цього мікроелемента, рекомендують поповнювати шляхом кондиціонування питної води.

Покращує  і  омолоджує  шкіру

    Сучасні модниці витрачають цілі статки на косметику для догляду за шкірою обличчя і тіла, при цьому абсолютно ігноруючи найбільш дешевий і ефективний засіб – воду. Щоденне вживання питної води призводить до поліпшення життєдіяльності клітин, зволожує шкіру зсередини, підвищує її еластичність, запобігає сухості.

Виводить  токсини  з  організму

 Вода допомагає виведенню токсинів з травного тракту. Як відомо, нирки є природним «фільтром» організму і ця їхня здатність безпосередньо залежить від кількості випивається води.

Знижує  ризик  серцевого  нападу

    Нещодавно проведене дослідження показало, що у людей, що випивають як мінімум 5 стаканів простої води на день, знижується ризик серцевих нападів порівняно з тими, хто випивав 2 склянки води на день.

Є  «змазкою»  для  суглобів  та  м’язів

    Вода – основний матеріал для утворення спеціальної рідини, яка є своєрідним «мастильним матеріалом» для суглобів та м’язів. Спортсмени (особливо ті, хто присвятив себе силовим видам спорту) давно знають, що нестача води в організмі призводить до м’язових спазмів. Навіть якщо ваше знайомство зі спортом зводиться до щоденної ранкової гімнастики, пам’ятайте, що для запобігання м’язових спазмів слід пити воду до, під час і після занять спортом.

Відновлює  енергію

    У середньому протягом дня людина втрачає близько 10-ти (!) Склянок рідини (під час процесів потовиділення, дихання, сечовипускання і дефекації). Навіть найменше обезводнення може обернутися втратою концентрації, головними болями, дратівливістю і втомою.

    Вода необхідна організму для правильного функціонування. Рівень кисню у кровоносній системі безпосередньо залежить від кількості випитої нами води. Чим більше кисню міститься в організмі, тим більше жиру буде спалюватися для утворення енергії. При малій кількості кисню організм не може «утилізувати» жир і перетворити його в енергію. Дослідники підтвердили, що вода необхідна так само для правильного функціонування мозку.

Підтримує  травну  систему

    Вода не тільки запобігає утворенню запорів, але і бере участь у процесі травлення й утворення хімічних реакцій цього процесу. Вуглеводи і протеїни, які наш організм використовує як харчування, засвоюються і переносяться в кровоносну систему за допомогою води. За допомогою тієї ж води відходи життєдіяльності виводяться з організму (процес сечовипускання).

Зменшує  ризик  захворювань  та  інфекцій

    Недолік води в організмі може привести до небезпечного захворювання – хронічного зневоднення клітин. Клітини тіла постійно недоотримає потрібну кількість води, що веде до зниження їхньої життєвої активності і відкриває шлях до виникнення різних захворювань через загальне зниження імунітету.

Регулює  температуру  тіла

    Вода регулює «систему охолодження» організму. Після активних занять спортом розпарені і пітні спортсмени часто накидаються на так звані «спортивні» напої. Однак багато експертів сходяться на тому, що вода в якості терморегулятора «працює» краще широко розрекламованих газованої води з цукром.

    Ви здивуєтеся, але вода – це те живильна речовина, яка потрібна організму в найбільшому обсязі. Від 55% до 75% ваги середньостатистичного дорослої людини складає саме вода, яка бере участь у процесі терморегуляції.

Спалює  жир  і  «ліпить»  нові м’язи

    Як вже говорилося вище, обезводнення призводить до уповільнення синтезу протеїнів, який вкрай важливий для процесу утворення м’язів. Процес утворення нових м’язових тканин – енерговитратний. Чим менше калорій згорить і перетвориться в енергію для створення нових м’язів, тим більше калорій «відкладуться» в організмі у вигляді зайвого жиру. .

Тому, вода для людини є не тільки для угамування спраги, а й лікувальним препаратом, який продовжує життя. Хоча і останнім часом ситуація станом води в містах погіршується, життя людини без води неможливе, оскільки вода – першоджерело життя.

Автори: співробітники кафедри терапевтичної стоматології

Доцент Митченок Олександр Вікторович

Асистент Дрозда Іванна Іванівна

 

 

 

Корисно знати