• Українська
  • English
Для чого потрібен сон?

Для чого потрібен сон?

Здоровий сон – це один з головних складових міцного здоров’я поряд зі збалансованим харчуванням та регулярною фізичною активністю.

Від постійної нестачі сну у людини можуть розвиватись різні захворювання і порушення, виникає дратівливість, забудькуватість. Недостатня кількість сну може вплинути на здатність прийняття рішень, збільшити ризик виникнення аварій на дорозі, призвести до помилок в повсякденній роботі чи важливих справах. Нестача сну призводить до того, що мозок, не позбувшись попередніх навантажень, просто не справляється з новими.

Під час сну мозок залишається активним, а рівень цієї активності перевищує денний. Він обробляє і аналізує всю інформацію за день, фільтруючи потрібне від надлишкового. Таким чином відновлюються наші ресурси і працездатність. Наочне підтвердження тому – короткий денний сон, який покращує концентрацію.

Також під час сну запускається анаболізм – процес, при якому формуються нові високомолекулярні сполуки, синтезуються гормони, відновлюються клітини і м’язові волокна. Організм повністю оновлюється.

Необхідна організмові протяжність сну залежить від віку людини. Приміром, новонародженим дітям рекомендовано спати від 14 до 17 годин , дітям молодшого шкільного віку варто спати від дев’яти до 11 годин, а дорослим радять виділяти для сну сім-дев’ять годин.

Проте надлишок сну також не йде на користь і може зашкодити. Звичайно, це все індивідуально і залежить від конкретної особи.

Щоб покращити сон важливо дотримуватись деяких правил:

  • дотримуватись режиму сну;
  • бути фізично активними впродовж дня;
  • уникати куріння, кофеїну та великої кількості їжі перед сном;
  • створити заспокійливу атмосферу перед сном;
  • відкладати в сторону електронні девайси.

Постійне відчуття втоми та сонливості може бути індикатором наявності проблем зі здоров’ям.

Будьте уважними до свого організму та добрих снів!

Здоровий сон — це запорука якісного і тривалого життя. Гарних вам снів!

Інформацію підготувала асистент кафедри фармації Юлія ГРЕШКО.

 

Корисно знати